Bloemrijk in een bepaald opzicht zijn de Paasdagen in Coronatijd wel. De sierteelt had door de coronacrisis een sof wegens de enorm vele doordraai van miljoenen bloemen en planten, maar maakte van die nood min of meer een deugd door met rapper Ali B als ‘gezicht’ 150.000 boeketten uit te delen te delen bij eenzame bejaarden, ook in Amstelveen. Burgemeester Tjapko Poppens voerde, samen met wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg), een eigen actie in die trant. Het tweetal deelde bij twaalf verpleeghuizen in totaal zeshonderd boeketten uit (foto). De gemeente deed dat in samenwerking met de lokale sierteelt en uiteraard de verpleeghuizen zelf.

Voor het alom geprezen personeel van de tehuizen waren er chocolade paaseieren. Om zowel medewerkers als bewoners – die geen bezoek mogen ontvangen – van de tehuizen met het Paasweekend voor de deur op te fleuren, zegt de gemeente. “Door deze actie steunt de gemeente ook de lokale sierteeltbedrijven”, zegt ze. “Met de traktatie voor de medewerkers wil de gemeente haar waardering uitspreken voor hun enorme inzet en die van vrijwilligers, die dag en nacht voor de bewoners klaar staan.”

Kwetsbaar

Wethouder Van Ballegooijen wijst er op dat medewerkers van verpleeghuizen op dit moment een enorme werkdruk ervaren, terwijl afstand houden voor hen niet mogelijk is.  “Hun werk voor deze kwetsbare mensen, is van onschatbare waarde. Nu die geen bezoek mogen ontvangen, zorgt het personeel ervoor de sfeer in de verpleeghuizen goed blijft en de zorg gewoon doorgaat. De inzet, toewijding en professionaliteit die ik zie, verdient een groot compliment.” Volgens hem moeten de bloemen en chocolade als een bedankje van de gehele Amstelveense samenleving worden beschouwd.

Ziekenhuis

Burgemeester (rechts) steekt medewerkers en directie van ziekenhuis hart onder de riem.

Burgemeester Tjapko Poppens bezocht met een traktatie vrijdag ook Ziekenhuis Amstelland, waar de medewerkers lange dagen maken om de toestroom van coronapatiënten op te kunnen vangen. Hij sprak met personeelsleden en met directeur Esther Agterdenbos. Door de coronacrisis is het werk in het ziekenhuis anders georganiseerd, medewerkers werken op andere afdelingen, bijvoorbeeld op de triage in plaats van chirurgie. Daarbij heeft het ziekenhuis de capaciteit opgeschaald en is het aantal ziekenhuisbedden uitgebreid. Ook de capaciteit op de Intensive Care is vergroot.

Afstand

Naast de zorg voor coronapatiënten, gaat ook de andere acute zorg gewoon door. Om besmetting te voorkomen draagt het personeel beschermende pakken en er is geen fysiek contact met patiënten mogelijk. Medewerkers melden dat dit het werk zwaarder maakt, ook emotioneel. “De pakken scheppen afstand, terwijl empathie tonen in je werk heel belangrijk is,” hoorde de burgemeester in gesprek met de medewerkers. Zelf constateerde hij een “enorme betrokkenheid” bij het personeel. “Iedereen zet zijn schouders eronder. Wij zijn trots op alle medewerkers en vrijwilligers van Ziekenhuis Amstelland. Hun inzet, toewijding en professionaliteit verdienen een groot compliment en de waardering van de hele Amstelveense samenleving.”

1 REACTIE

  1. Laat de burgemeester en consorten liever hun best doen om de randvoorwaarden voor het verplegend personeel te verbeteren ipv slappe praatjes op te komen hangen en de mensen van hun werk te houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.