Omdat zij zich allerminst hielden aan het verbod op samenscholingen in verband met de Coronacrisis heeft de politie donderdagavond zeventien studenten op studentencampus Uilenstede een bon van € 390 gegeven. Volgens burgemeester Tjapko Poppens hielden zij een barbecue. De kabinetsmaatregelen tegen het coronavirus worden streng gehandhaafd, ook in Amstelveen.

Burgemeester Tjapko Poppens

Volgens wethouder Herbert Raat van Handhaving zochten de studenten de grens op en overschreden die soms van wat nog kon. “Maar het is geen spelletje”, verzucht hij.  B&W hebben steeds gezegd streng te zullen handhaven, onder meer ter bescherming kwetsbare mensen en ontlasten van zorgmedewerkers. Via sociale media had de politie laten weten direct in te grijpen als er in studentendorp Uilenstede meer dan drie personen samenschoolden en geen 1,5 meter afstand hielden.

Studenten

Overigens vroeg raadslid Saloua Chaara van D66 de burgemeester hoe er op Uilenstede wordt gehandhaafd en of het klopt dat studenten die samenwonen en formeel geen meerpersoonshuishouden vormen worden beboet als ze samen zijn en hoe er over de handhaving met studenten wordt gecommuniceerd.

Herbert Raat

In studentenhuizen wordt vaak als het ware samengeleefd, waardoor de verboden veelal op gespannen voet staan met de realiteit. De burgemeester begreep dat min of meer, maar wees er op dat er donderdagavond op Uilenstede in feite sprake was van een kat-en-muis spel tussen politie, c.q. gemeentelijke handhavers, en studenten. Er werd een barbecue gehouden, zei hij. Volgens de politie vallen samenwonende studenten een eenheid niet onder een gemeenschappelijk huishouden, waarvoor de noodwet soelaas biedt.

Politie

Floortje Gordon

De burgemeester zei overigens vrijdagmiddag in een informatieve bijeenkomst voor zich met de coronacrisis bezig houdende raadsleden dat over het algemeen in Amstelveen de maatregelen van het kabinet in verband met het coronavirus goed worden nageleefd. Maar druk op ziekenhuis en verpleeghuizen is hoog. Als dat nodig is kunnen zij uitwijken naar een voor zorg ingericht hotel, dat klaar staat. Van spanningen in woningen (huiselijk geweld) is niet meer sprake dan anders, maar er wordt wel gemonitord, zei hij. “Lastiger is het voor sommige jongeren zich aan de maatregelen te houden”, gaf hij toe, onder meer verwijzend naar wat er in Uilenstede gebeurde. “Maar per saldo hebben wij de zaak nog onder controle. Met de politie werken wij goed samen.”

Ronde Hoep

Hij herhaalde nog eens dat in het komende zonnige Paasweekend extra scherp wordt gehandhaafd, onder meer op logistiek drukke plekken als de wiel- en motorrijdersroute

Esther Veenboer

rond Ronde Hoep, die is afgesloten. Het bloesempark in het Amsterdamse Bos is volgens hem bijna uitgebloeid, zodat daar komende Paasdagen niet zoveel publiek wordt verwacht. Dagelijks komt een gemeentelijk crisisteam en een herstelteam (vooral gericht op de economie) bij elkaar, met deelname van weethouders.

Op een vraag van Esther Veenboer (PvdA) naar de communicatie in de richting van kwetsbare inwoners, antwoordde de burgemeester dat niet zeker is of men hem er allemaal mee bereikt. “Maar wij doen ons best om alle groepen in diverse talen te bereiken, ook via sociale media, onze website, publiciteitsmedia en gewoon van mens tot mens mondeling.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.