Om erop toe te zien of ondernemers en inwoners de coronamaatregelen naleven zet de gemeente nu zeven dagen per week extra handhavers op straat in. Parkeer- woonfraudecontroleurs, bijvoorbeeld, helpen er namelijk bij, naast hun reguliere werk.

Raat op ‘Handhaafscooter’

Voorbeelden van maatregelen waarop wordt toegezien zijn de 1,5 meter afstand, groepsvorming van drie of meer mensen (anders dan een gezin) en het zich niet begeven op afgesloten plekken zoals pannaveldjes, voetbalkooien en sportvelden.

Prioriteiten

Onder normale omstandigheden zijn er op donderdag tot en met zaterdag meer handhavers op straat dan de rest van de week. Door de corona-uitbraak  veranderde dat. Hoewel de meeste inwoners zich aan de maatregelen houden, doet niet iedereen dat.

“De volksgezondheid staat voorop en daarom zetten we fors in op handhaving”, zegt wethouder Herbert Raat (handhaving). “Er lopen dagelijks minimaal zes bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s) rond in de verschillende wijken. Zij zijn herkenbaar aan hun uniform. Daarnaast zetten we dagelijks een wisselend aantal toezichthouders in burger in. Bijvoorbeeld medewerkers van het anti-inbrakenteam die het op dit moment rustiger hebben wegens de thuisblijfmaatregel. Hun reguliere werk gaat ook gewoon door, maar we bekijken goed waar in deze tijd de prioriteiten liggen.”

Waarschuwen

Raat draait wekelijks diensten mee met de handhavers. Hij zegt hen hiermee niet alleen een hart onder de riem te willen steken maar ook ontdekken waar zij tegenaan. “Deze mannen en vrouwen lopen elke dag risico’s om ervoor te zorgen dat Amstelveners die bijvoorbeeld boodschappen moeten doen zich veilig op straat kunnen begeven”, zegt hij. Er zijn volgens hem tal van waarschuwingen uitgedeeld aan jongeren die het groepsverbod negeerden. “Ons uitgangspunt is het gesprek aangaan met overtreders. We delen niet zomaar boetes uit, maar rekenen daarbij wel op medewerking. En op respect voor onze handhavers.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.