Wethouder Rob Ellermeijer liegt als hij zegt niet met het glasvezelbedrijf E-Fiber te hebben gesproken over een netwerk in Amstelveen. Dat zegt CCO (Chef Commercial Officer) Gerard Overmars van die onderneming. Met de CEO en de manager gebiedsontwikkeling is volgens hem op 29 mei van het vorig jaar gesproken.

Ellermeijer geeft dat nu toe, maar volgens hem heeft hij alleen toegelicht wat de gemeente aan eisen stelt. “Maar we hebben nooit met elkaar gesproken over een alomvattend netwerk in de gemeente. Daar ga ik ook niet over en er zijn diverse marktpartijen gekomen, die een vergunning voor het graven van gleuven vragen. Ze willen allemaal zo dicht mogelijk onder de stoep hun kabels leggen, want dan hoeven zij niet zo diep te graven. Maar wij hebben daar in Amstelveen wel regels voor. Die heb ik uitgelegd. Verder niets. En ik heb nooit meer iets gehoord.”

Gemeentebreed

Maar volgens Overmars zijn er geregeld gesprekken geweest met de gemeente na dat met de wethouder. “Daarna is er vele malen contact geweest met de gemeente via ambtenaar Jane van Kampen en zijn er conceptovereenkomsten gestuurd”, zegt Overmars. Volgens hem had de Gemeente een stadsbreed netwerk kunnen krijgen. “Maar daar heeft zij blijkbaar geen interesse in. We hebben al van diverse inwoners teleurgestelde reacties ontvangen ten de houding van de gemeente in dezen.” In vrijwel heel Amstelveen (op het buitengebied na) legt KPN een netwerk aan.

ACM

Volgens E-Fiber begrijpt de wethouder niet hoe een dergelijke investering werkt als hij zegt dat wel meer dan twee partijen een netwerk kunnen aanleggen. “Daar draait ook de hele studie van ACM (Autoriteit Consument & Markt, red.) om”, constateert Overmars. “Meer dan één glasvezelnetwerk is niet rendabel te exploiteren. De investering (circa 50 miljoen voor Amstelveen) zal nooit meer worden terugverdiend als er meerdere glasvezelnetwerken zijn. Ik denk dat hij de ACM-studie even moet lezen en zijn geheugen moet opfrissen wat betreft de gesprekken. Als hij zich na het eerste gesprek laat vertegenwoordigen dan gelden die naar mijn mening ook als contacten met de gemeente.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.