Het bedrijf E-Fiber gaat niet over tot aanleg van een glasvezelnetwerk in Amstelveen. De onderneming wilde dat eerder aanleggen als minstens een derde van de Amstelveners voor haar koos. Dat is kennelijk niet gebeurd. Het bedrijf beschuldigt de gemeente ervan dat zij geen samenwerkingsovereenkomst wilde sluiten, maar verantwoordelijk wethouder Rob Ellermeijer noemt dat onzin. “Het is te zot voor woorden. Wij hebben niet eens met hen gepraat”, zegt hij.

Overigens vindt Ellermeijer dat de gemeente alleen vergunningen geeft voor het graven van de noodzakelijke gleuven en diverse commerciële marktpartijen in de stad aan het werk zijn. “Wij geven tegen uniform tarief voor elke partij een vergunning af. E-fiber heeft een enorme marketing-campagne aan Amstelveen gewijd, maar blijkbaar zonder het gewenste resultaat,” meldt de wethouder.

Enthousiasme

Het met een slecht werkend internet kampend buitengebied van Amstelveen koos, na een voorlichtingsavond in Paardenburg, destijds via een werkgroep voor GetNet om de glasvezel aan te leggen. In de rest van Amstelveen voorziet KPN burgers van glasvezel, waarvoor het bedrijf Terado de kabelgleuven graaft.

De aankondiging van KPN dat te gaan doen, een paar weken geleden, bracht E-Fiber er toe van de aanleg af te zien. “Dit was een lastige keuze met het oog op het enthousiasme van de inwoners”, zegt het bedrijf. Het beschuldigt KPN ervan  concurrenten bewust te ontmoedigen glasvezel aan te leggen en gebieden te kiezen waar andere initiatieven al bezig zijn.

Kapitaalvernietiging
Volgens E-Fiber moet heel netwerk in één hand blijven. “Wij vinden het aanleggen van meer dan een glasvezelnetwerken in één gemeente kapitaalvernietiging.”

E-fiber vindt dat een rendabel netwerk niet door twee verschillende spelers kan worden aangelegd. “De aanleg van een tweede netwerk is bovendien onnodig omdat E-Fiber een open netwerk aanlegt, waarop alle aanbieders welkom zijn om hun diensten aan te bieden. Ook KPN dus. Maar KPN verkiest het aanleggen van een eigen netwerk. Ook in gemeenten waar andere partijen al aanleggen.”

Twee netwerken
E-Fiber verwijst naar Deurne waar zowel door dat bedrijf als KPN een netwerk aanleggen. “Dit leidt tot verwarring bij inwoners en forse vertragingen bij de uitrol. Dit is niet een handelwijze die E-Fiber verkiest. Nog meer dan vier miljoen adressen in Nederland moeten van glasvezel worden voorzien, daarom lijkt het E-Fiber onnodig om in Amstelveen twee netwerken aan te leggen.” Maar volgens de wethouder kunnen wel meer partijen dan twee hier aan de slag.

Marktstudie

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) deed vorig jaar een marktstudie naar de uitrol van glasvezel voor consumenten (FttH) in Nederland. Daarin werden volgens E-Fiber de ‘vertragingstactieken beschreven die KPN hanteert’, een werkwijze die naar de mening van het bedrijf grote gevolgen kan hebben voor de aanleg van glasvezel in Nederland. E-Fiber zegt dat vooral buitengebieden, die het netwerk het hardst nodig hebben, er de dupe van worden. Overigens koos het buitengebied in Amstelveen voor GetNet. E-Fiber zegt: “In tegenstelling tot KPN legt E-Fiber altijd in de gehele gemeente glasvezel aan, van het stadshart tot in de polder, inclusief bedrijventerreinen, buitengebieden, scholen en kerken.”

 

 

5 COMMENTS

 1. Wat wonderlijk dat een bedrijf dat een glasvezelnetwerk in heel Amstelveen wilde aanleggen zelfs niet één keer met de betreffende wethouder heeft gepraat. Het zou trouwens niet de eerste keer zijn dat er op kabelgebied in Amstelveen wordt geblunderd:

  ‘Groot belooft open feitenrelaas over ‘kabelblunders’ gemeente.’
  Door Johan Bos, 07 Februari 2008 13:25
  https://web.archive.org/web/20080208171113/http://amstelveen.blog.nl:80/overheid/2008/02/07/groot-belooft-open-feitenrelaas-over-kabelblunders-gemeente

  Een openbare Stadskroniek is van onschatbare waarde. Ook daarmee wordt echter geblunderd.

 2. Als wat de wethouder zegt zou kloppen dan heb je gelijk maar uiteraard heeft E-Fiber op het hoogste niveau met de wethouder gesproken en met diens vertegenwoordigers meerdere malen contact gehad. We weten zelfs de data nog. De essentie is tevens dat E-Fiber niet gelooft in strategisch ‘overbouwen’ van netwerken, lees twee netwerken. Die zijn niet rendabel te exploiteren door de eigenaar en het gaat hier al snel over meer dan 40 miljoen. Het is kapitaalvernietiging aangezien er nog veel in Nederland te doen is op dit gebied. Lees ook: https://www.acm.nl/nl/publicaties/marktstudie-naar-grote-techbedrijven-op-de-nederlandse-betaalmarkt

  • Ik citeer uit het artikel: “Het bedrijf beschuldigt de gemeente ervan dat zij geen samenwerkingsovereenkomst wilde sluiten, maar verantwoordelijk wethouder Rob Ellermeijer noemt dat onzin. “Het is te zot voor woorden. Wij hebben niet eens met hen gepraat”, zegt hij.”.

   Wie moeten we hier nu beschuldigen van het verspreiden van nep nieuws, de gemeente of E-Fiber?

   • Ik neem aan dat de heer Overmars in zijn hoedanigheid van CCO van E-Fiber de data of verslagen wel kan overleggen, als ook welk soort onderhoud E-Fiber met de gemeente heeft gehad.

 3. @G.Overmars, E-Fiber heeft volgens u ‘op het hoogste niveau met de wethouder gesproken’ en ook met diens vertegenwoordigers.

  Is het ook mogelijk om op een lager niveau met een wethouder te spreken? Bedoelt u de kroeg, misschien? Wat is uw relatie met E-Fiber? Op welke data heeft u gesproken met de wethouder en/of met diens ambtenaren?

  Ik heb de vele advertenties en affiches van E-Fiber gezien, maar als tevreden klant van Ziggo begreep ik niet wat ik eraan zou hebben.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.