Vooruitlopend op het door het Rijk aangekondigde noodpakket is de Gemeente al vast begonnen met de tijdelijke ondersteuning van zelfstandige ondernemers. Er kwamen namelijk na de aankondiging door het kabinet op die steun al zeshonderd mails bij haar binnen van mensen in financiële nood. “Wij wilden niet wachten tot het Rijk klaar is met de uitwerking van de plannen”, zegt een woordvoerder. Bij de uitvoering zouden trouwens gemeenten worden ingeschakeld. Amstelveen hoopt wel de nu aan zelfstandigen betaalde bijdragen van Den Haag terug te krijgen.

De steun aan zelfstandigen is bedoeld gericht op het na de coronacrisis kunnen voortzetten van hun bedrijven. Daarin voorzien tijdelijke inkomensvoorziening en bedrijfslening voor door de Corona-crisis in financiële problemen gekomen zelfstandige ondernemers. De voorziening werkt met terugwerkende kracht vanaf 1 maart. Men kan deze regeling digitaal aanvragen via www.amstelveen.nl/regelingzelfstandige en wordt verzocht daarover niet te bellen om de ambtelijke organisatie niet extra te belasten.

Moeilijke tijd

“Het college hoopt dat deze regeling zelfstandigen kan helpen deze moeilijke tijd door te komen,” zegt wethouder Marijn van Ballegooijen van Werk en Inkomen. De tijdelijke voorziening kan bestaan uit een inkomensondersteuning voor drie maanden en een lening voor bedrijfskapitaal. De inkomensvoorziening bedraagt voor alleenstaanden € 1.052 en voor gezinnen € 1.503 per maand. Dit is een aanvulling op het huidige inkomen tot aan het sociaal minimum en hoeft niet te worden terugbetaald.

De lening voor bedrijfskapitaal bedraagt maximaal € 10.157. Uitstel van aflossing is mogelijk. De gemeente toetst, in tegenstelling tot bij het Besluit bijstand zelfstandigen, niet de levensvatbaarheid van het bedrijf, het inkomen van eventuele huisgenoten of het vermogen van de ondernemer en diens huisgenoten.

Digitaal

Voor de tijdelijke financiële ondersteuning kan men zich digitaal (met DigiD) aanmelden via de website van gemeente Amstelveen. Het is de bedoeling dat men daar alvast gegevens over de onderneming invult. Binnen vier weken (normaal 13 weken) besluit de gemeente of men voor de gevraagde voorziening in aanmerking komt. ‘Door grote drukte lukt dat mogelijk niet altijd’, excuseert die zich bij voorbaat. Maar dan kan zij tot bevoorschotting overgaan. Na het besluit van de gemeente volgt de volledige betaling.

Gespreid

Omdat de regeling een terugwerkende kracht kent vanaf 1 maart is het niet nodig per direct een aanvraag in te dienen. Als aanvragen gespreid binnenkomen ontlast dat de gemeente, zegt zij. Voorlopig kan men ervan uit gaan dat de regeling tot 1 juni blijft bestaan. Ook als een ondernemer pas in mei in de financiële problemen komt, kan hij / zij op dat moment een aanvraag indienen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.