Het Amstelveens Nieuwsblad hangt aan een zijden draadje. Uitgever BDUmedia heeft al eerder huis-aan-huis bladen in het land opgeheven en nu weer onder meer de Witte Weekbladen in Aalsmeer en Uithoorn. De uitgever is hard getroffen door de Coronacrisis, meldt het Nieuwsblad dat op haar (nieuws) website bedelt om geld. B&W lijken de zaak te willen bespreken en te overwegen de helpende hand te bieden. “Het is een belangrijk plaatselijk medium waar wij eigenlijk niet zonder kunnen”,zegt wethouder Herbert Raat.

“Het mediabedrijf zag in korte tijd meer dan de helft van de advertentie-inkomsten wegvallen”, zegt de enige wekelijks verschijnende lokale krant in Amstelveen, die de eigen toekomst kennelijk met weinig vertrouwen tegemoet ziet. Tot de weinige overgebleven adverteerders behoort in elk geval de gemeente, die verscheidene pagina’s voor haar berichtgeving koopt. De Coronacrisis lijkt de uitgeverij nu de das om te doen.

 Corona

Algemeen directeur Heiko Imelman windt er volgens het Nieuwsblad geen doekjes om. BDUmedia, een mediabedrijf met in totaal 215 medewerkers, circa 200 freelancers en ongeveer 4500 bezorgers, heeft door de weggevallen omzet een fors liquiditeitsprobleem. ,,Na een aantal zware jaren hadden we in 2020 de stijgende lijn weer te pakken, maar er zit nog te weinig vlees op de botten om de klappen van deze crisis te kunnen opvangen.”

Hoge nood

Ook het Amstelveens Nieuwsblad heeft geen kantoor meer in Amstelveen, een uiterst magere redactionele bezetting in Hoofddorp en voor de journalistiek voornamelijk freelancers aan het werk. “De nood is hoog”, geeft het blad toe. “Het is de vraag of het aangekondigde steunpakket van de overheid op tijd komt.”

De krant vraagt daarom de lezers door een betaald abonnement op de online zogenoemde Premiumversie ervan te nemen, wat overigens een uitgebreide verlenging is van wat de krant biedt. Maar men kan ook eenmalig een bedrag doneren voor de kwakkelende krant. “Zodat we iedereen ook de komende weken kunnen informeren met betrouwbaar, journalistiek gecheckt coronanieuws.” De krant pretendeert hét instrument te zijn voor lokale nieuwsvoorziening. En daar moeten inwoners van Amstelveen iets voor over hebben, meent de redactie.

Geen subsidie

Imelman wijst er op dat het medium zijn werk doet zonder enige subsidie. “In tegenstelling tot wat veel mensen denken”, zegt hij er bij. “We zijn als bedrijf vooral afhankelijk van adverteerders die nu zelf ook in zwaar weer verkeren.”

Volgens de redactie is hij trots op de rol die Amstelveens Nieuwsblad.nl en andere lokale nieuwsmerken van zijn bedrijf spelen tijdens de coronacrisis. Ondanks dalende advertentieopbrengsten.

,,Onze journalisten werken met man en macht om iedereen op de hoogte te houden en we merken dat dit wordt gewaardeerd”, zegt hij.  “Online trekken we dagelijks duizenden extra lezers en met de oprichting van allerlei hulpgroepen op Facebook zijn we er in geslaagd om inwoners met een hulpvraag en hulpaanbod met elkaar te verbinden. Het is wrang dat we nu zelf een noodkreet moeten slaken.”

 

2 REACTIES

  1. Schande, zoals BDU uitgevers van het Amstelveens Nieuwsblad deze tijd van het Corana virus misbruiken om te gaan bedelen, deze uitgeverij staat al een tijd op omvallen, dat heeft niets te maken met het virus!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.