Een brief van burgemeester Femke Halsema van Amsterdam, gericht aan de bewoners van Amstelveen, staat op de gemeentelijke website (www.amstelveen.nl). Zij heeft als voorzitter van de Veiligheidsregio Amsterdam Amstelland een noodverordening afgekondigd. Daartoe heeft zij op grond van landelijke wetgeving in de bestaande situatie (een Coronacrisis) de bevoegdheid buiten de gemeenteraden binnen die regio te bevoegdheid.

Femke Halsema

Aan hen moet zij na afloop van de crisis wel verslag uitbrengen, in overeenstemming met de burgemeesters van het beleidsteam. Burgemeester Tjapko Poppens van Amstelveen schrijft aan de gemeenteraad dat het coronavirus en de daaruit voortvloeiende kabinetsmaatregelen grote invloed hebben op de plaatselijke samenleving en veel beleidsterreinen raakt, zoals zorg, horeca, onderwijs, kinderopvang, bedrijfsleven en ouderen.

Gesprekken

Er vinden met tal van organisaties en instellingen gesprekken plaats om de gevolgen van

Tjapko Poppens. Foto: gemeente Wijk bij Duurstede

de maatregelen te inventariseren en de onderzoeken hoe men als gemeente – in navolging van de regering – kan helpen, zegt Poppens.

Alle maatregelen van de regering zijn opgenomen in de noodverordening van de Veiligheidsregio, meldt Halsema aan de inwoners van Amstelveen. De Veiligheidsregio bestaat verder uit de gemeenten Amsterdam, Aalsmeer,  Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Maatregelen

De maatregelen komen neer op het volgende:

Bijeenkomsten van meer dan honderd personen zijn verboden. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden. Dit verbod is niet van toepassing op het openbaar vervoer, winkels zoals supermarkten en warenhuizen en in gebouwen van overheidsinstellingen en zorginstellingen.

  • Alle restaurants/cafetaria’s zijn dicht, publiek mag daar niet samen komen. Keukens van eet- en drinkgelegenheden mogen uitsluitend openblijven voor afhalen en bezorgen. Vermijd drukte, zorg dat u niet met andere mensen dicht op elkaar staat en neem uw consumptie mee.
  • Voor gelegenheden met een dubbele functie (zoals boekwinkels met cafetaria) geldt dat daar geen eten of drinken mag worden genuttigd.
  • Hotels mogen alleen eten serveren aan gasten die er overnachten.
  • Coffeeshops mogen uitsluitend open zijn voor afhaal.
  • Sport- en fitnessclubs (sportaccommodaties en sportinrichtingen), waaronder zwembaden, sporthallen en sportvelden en sauna’s moeten gesloten blijven;
  • Inrichtingen waar bedrijfsmatig gelegenheid wordt gegeven tot het verrichten van seksuele handelingen met of voor een derde tegen betaling, of waar bedrijfsmatig vertoningen van erotisch-pornografische aard worden aangeboden moeten gesloten blijven.

Straf

Overtredingen worden bestraft. “De aandacht van de gemeente, huisartsen en de GGD gaat uit naar kwetsbare groepen, zoals ouderen, mensen in zorginstellingen, dak- en thuislozen en vreemdelingen in de opvang”, schrijft Halsema. “Iedereen in de zorg werkt hard en onvermoeibaar door, vooral in de ziekenhuizen waar de druk nu hoog is. Al deze mensen verdienen onze steun.”

2 REACTIES

  1. Interessant om te zien dat in zulk soort situaties Femke Halsema in feite ook als het ware ook burgemeester is voor Amstelveen en de bevoegdheden heeft gekregen-overgenomen die normaal de Amstelveense burgemeester voor Amstelveen heeft. Tjapko Poppens is daarbij slechts secundant. Ergens snap ik het wel, maar interessant gegeven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.