Soms lijkt de gemeenteraad op het Europese Parlement, zeker van enkele jaren geleden. Het schijnt nu met die geld verslindende tandeloze tijger in Brussel iets beter te gaan, maar het gezelschap mag nog steeds geen besluit nemen over waar het vergadert. 

Jaren geleden vertelde iemand uit de liberale fractie in Brussel mij dat ook de meerderheid van het parlement eigenlijk tegen de miljoenen kostende geregelde verhuizing tussen de Belgische hoofdstad en Straatsburg was. Wat mij tot de conclusie bracht dat die club niet eens kan bepalen waar zij zelf vergadert, zodat de rest van de besluiten volgens mij ook weinig om het lijf leek te hebben.

Hoogste orgaan?

Met de gemeenteraad is het tegenwoordig niet anders, legde D66-raadslid Anne-Marie van der Vet mij uit. Nou ja, zij denkt nog steeds in het hoogste orgaan van de gemeente te zitten.

Dat is theorie. In de praktijk maken ambtenaren, die nu eenmaal een full time beroep en vele jaren ervaring hebben, de dienst uit. Wethouders pogen dat ook te doen natuurlijk, maar die zijn doorgaans al weer weg als zij net door beginnen te krijgen hoe het ambtelijke circus werkt. Misschien is Herbert Raat op dat gebied de enige uitzondering, die gemeenteambtenaar in Amsterdam was en bestuurlijk nu al weer aan zijn derde termijn bezig is. Verwacht mag worden dat hij min of meer weet hoe de ambtelijke hazen lopen.

Twee ambtenaren

Van der Vet liet me weten dat ook de gemeenteraad, die weliswaar niet aan kostbare verhuizingen doet en altijd in het raadhuis vergadert, niets heeft te zeggen over de ruimte waarin dat gebeurt. Dus volgens haar ook niet over de verdrijving van de pers naar de achterste rij van de publieke tribune. Die moest de sinds de opening van het raadhuis, een halve eeuw geleden, speciaal voor haar ingerichte (overigens al uitgeklede) tribune verlaten omdat daar in het vervolg twee ambtenaren moeten zitten, alle andere tien zetels onbenut latend. Maar ja, bij een ambtenaar mag geen medium in de buurt komen.

Klacht

Ik heb daarover geklaagd bij wat ik nog een klein beetje als hoogste orgaan van de gemeente beschouwde, maar kreeg van alle fracties gewoon schaapachtig gelach te antwoord. Dankzij Van der Vet weet in ik nu de waarheid: Het hoogste orgaan heeft niets te vertellen over waar het mag vergaderen. En dus ook niet over waar in de raadzaal de media zich op een vaste plek mogen ophouden.

Symbolisch

Intussen meent diezelfde politiek wel volledig over een Mediaraad en bijhorend fonds te kunnen beslissen. Die bepaalt wie daarin komen en welke projecten ‘onderzoeksjournalistiek’ wel en niet worden gefinancierd, na ook weer toetsing door ambtenaren. De schijn heeft de gemeenteraad volledig tegen, zei een protesterende politieke partij. Maar de waakhond van de democratie, een term die Van der Vet haar D66-fractie aan de naam te horen moet aanspreken, werd al eerder naar een strafbank gebracht. De achterste rij is symbolisch voor zowel media als democratie.

2 REACTIES

  1. Helaas is het ook de schuld van het allergrootste deel van de kiezers die het allemaal geen zak interesseert, als niet direct een eigen belangetje in het geding komt.

    • Ik had gehoopt dat er hierop reacties zouden komen , maar helaas behalve mijn persoontje heeft hier niemand op gereageerd. Het is waar! De kiezer reageert niet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.