Nadat Royal FloraHolland, de veilingcoöperatie met het hoofdkantoor in Aalsmeer, in het weekend al de treurige economische situatie van de sierteelt bekend maakte, vroeg zij maandag kwekers minder bloemen en planten aan te voeren. Maandagochtend werd van de bloemen bijna de helft doorgedraaid en van planten meer dan 30 procent. De aanvoer was die dag een kwart meer dan normaal. Doordraai betekent vernietiging omdat er geen kopers zijn.

Vrijdag werd al twintig procent vernietigd. Royal FloraHolland beschouwt de mindere aanvoer als een noodmaatregel. Het hoge percentage doordraai kwam in de geschiedenis van het ruim een eeuw bestaande veilingsysteem niet eerder voor.

Dertig procent

Voor bloemen wordt voor morgen een maximum percentage van 30 procent van het aantal van vorige week dinsdag (10 maart) gehanteerd. Voor kamerplanten is dit 50 procent en voor tuinplanten 75 procent. Boven deze percentages worden de producten niet geveild.

Bovendien mag alleen topkwaliteit worden aangevoerd, dus geen A2 en B-kwaliteit, zoals dat in de sector heet. Daarnaast worden producten niet meer ‘over geveild’. Deze aanvoer regulerende noodmaatregelen worden van dag tot dag bekeken op basis van de informatie die we actueel hebben, meldt FloraHolland.

Lage prijzen

Afgelopen twee weken lagen de prijzen al tot 50 procent lager dan normaal. De verwachtingen voor komende weken zijn nog slechter. Dit is normaal gesproken de piekperiode voor de sierteelt in de aanloop naar Moederdagen in verschillende landen.

De komende dagen zal per dag worden beoordeeld welke maatregelen noodzakelijk zijn ten aanzien van de aanvoer en dit via reguliere communicatiekanalen bekend maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.