Zoals viel te verwachten is de VVD-fractie blij met de opknapbeurt die de vorige week door haar bezochte drie basisscholen aan Orion krijgen. B&W stellen de gemeenteraad voor de helft van de kosten te dragen van de werkzaamheden ter verbetering. Dat voorstel wordt door de raad goedgekeurd, al was het alleen omdat de coalitie (VVD, D66 en PvdA) een meerderheid heeft. Nog voor de zomer komt er onder meer een hitte werende folie op het dak en voor de ramen en worden airco’s geplaatst.  

De VVD zegt diverse malen aandacht te hebben gevraagd voor de slechte toestand (met onder meer lekkage) van de scholen en zegt dat onderwijswethouder Frank Berkhout (d66) met de schoolbesturen heeft onderhandeld over een gezamenlijk budget. Overigens hebben ook andere partijen over de situatie aan Orion geklaagd.

Eerste stap

De verbeteringen vormen een tijdelijke maatregel, want volledige verbouwing zit er niet in. “Dit is pas de eerste stap, maar absoluut noodzakelijk”, zegt raadslid Bas Zwart van de VVD, de fractie die kennelijk met de politieke eer wil gaan strijken en daarom in het zicht van de oplossing de school De Cirkel bezocht.

In februari gaf de gemeenteraad opdracht onderzoek te doen naar mogelijkheden voor vernieuwing van de schoolgebouwen en wijkcentrum de Meent aan de Orion. Om het werk- en schoolklimaat binnen het gebouw te verbeteren worden nu verschillende maatregelen genomen.

 Keuze

Volgens Berkhout zijn renovatie en onderhoudskosten in principe de verantwoordelijkheid van de schoolbesturen. “Maar de keuze om uitgebreider onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor nieuwbouw is ónze keuze geweest”, zegt hij. “Daarom willen we de schoolbesturen nu tegemoet komen en betalen we de helft van de werkzaamheden die zorgen voor een beter school- en werkklimaat.”

Uitgebreider onderzoek

Eind 2019 is al een onderzoek geweest naar mogelijkheden voor nieuwbouw op de huidige locatie aan de Orion. Conclusie: de locatie is te klein voor een toekomstbestendige huisvesting voor de drie basisscholen en een wijkcentrum. Daarom is besloten het zoekgebied binnen de wijk te vergroten. Dit jaar worden alle mogelijkheden onderzocht.

Wijk

Berkhout gelooft in een oplossing binnen de wijk. “Ons doel is kwalitatief hoogstaande schoolgebouwen te realiseren, toegerust voor de toekomst, en een wijkcentrum dat zijn belangrijke functie binnen deze wijk behoudt.” Volgens hem spelen verkeersveiligheid en parkeren een belangrijke rol in het uitgebreidere onderzoek, waarvan de uitkomsten eind dit jaar worden verwacht. Daarna moeten de plannen uitgewerkt en gaat er gebouwd worden. Het duurt nog wel een aantal jaren voordat de nieuwbouw klaar is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.