Bij alle plannen die nu voor het Oude Dorp worden ontwikkeld, lijkt het er op dat er voornamelijk ’s avonds is te doen, wegens de vele horeca. VVD-raadslid en zelf ook horecaondernemer Remco Snoek maakt zich zorgen over het feit dat er overdag eigenlijk weinig gebeurt. Hij zei dat maandag in een beeldvormende sessie over het gebied met enkele raadsleden.

Remco Snoek

De keuze tussen dag en avond is wel een cruciale in de verdere ontwikkeling van het Oude Dorp, zei hij. “Of we gaan volop voor de avond óf we houden er rekening mee dat het ook een woonwijk moet zijn.” Volgens hem leunt de activiteit in de wijk zwaar op de horeca en schort het aan de overdag-functie. “Over de gewenste diversiteit maak ik mij wel zorgen.”

Veiligheid

Intussen kwamen er massaal klachten uit de wijk van bewoners en ondernemers die niet tot het horecasegment behoren. Zij verklaarden zich tegen de variant waarbij de Dorpsstraat tussen ’t Wapen en Museum van der Togt wordt afgesloten en er één-richting-verkeer komt op de Stationsstraat. Maar dat is slechts een deel van de Gebiedsvisie in ontwikkeling, waarvoor breed draagvlak wordt gezocht. Behalve de wijk zelf horen ook Poelover, Poel en overkapping in de richting van de Amsterdamseweg er bij, betoogde wethouder Ellermeijer. Voor hem is vooral de verkeersveiligheid van belang, zei hij.

Eigenwijs

Peter Rosmuller van adviesbureau DNTP op het gebied van ruimtelijke strategie noemde in

Michel Becker (AVA)

zijn presentatie het Oude Dorp ‘een eigenwijs stukje stad’. In het gebied gaat het zowel historische waarde, cultuur, natuur en ontmoeting. Er is een uitloop naar zowel de Poel als het Amsterdamse Bos. Het er op los laten van een visie vergt een proces, dat nu is begonnen, maar waarin nog vele fase volgen, voordat het wordt uitgevoerd.

Dorpse

Men wil wel wat er nog over is van het ‘dorpse’ handhaven, zei Rosmuller. Saamhorigheid. Intussen zei Michel Becker van Actief voor Amstelveen (AVA) dat hij eigenlijk niets kon met wat die te berde bracht. Het is volgens hem het zoveelste dure externe bureau dat wordt ingehuurd om te vertellen dat ‘uitbreiding van de horeca strategisch moet worden ingepast”. AVA vindt dat bij heel het proces burgers moeten worden betrokken en GroenLinks miste in de voorlopige plannen aandacht door de natuur.

15 REACTIES

  1. De heer Remco Snoek snapt blijkbaar niet wat belangenverstrengeling is. Dit is hem in optima forma.
    De man heeft enorm commercieel belang met zijn zaken in het oude dorp. Dient aldus geen belang van reguliere burgers en de algehele gemeente.

    Daarmee diskwalificeert de heer Remco Snoek zich volledig en schendt hij zijn eigen eed die waarbij hij naar eer en geweten dient te handelen. Dat doet hij duidelijk niet. Maar goed, dat komt wel meer bij de VVD voor!

  2. Dit is het toppunt van schijnheiligheid. Zeg nu gewoon, dat het uiteindelijk helemaal niet om de verkeersveiligheid gaat. Men wil er gewoon een terrassengebied van maken, waardoor de zaken van VVD en D66-prominenten nog meer gaan bloeien. Dat maakt niets uit, maar het maakt wel iets uit dat deze personen ook ruimschoots in de raad vertegenwoordigd zijn. Hier wordt misbruik gemaakt van hun democratisch verworven positie. Zum Kotzen.

  3. Benut de unieke locatie van het gemeentehuis, verhuis het bestuur en de ambtenaren naar het stadscentrum en maak van het gebouw een hotel-, vergader- en congresbedrijf. Beter nog: Sloop die oude meuk en zet er een behoorlijk gebouw neer. Die plek is fantastisch, maar te weinig mensen kunnen ervan genieten.

  4. Keer op keer bewijst het politieke circus aan De Poel dat het niet verder wenst te kijken dan hun eigen kleine en beschermde wereldje in- en rond het Oude Dorp.
    Niet zelden lijken VVD en D 666 hierin het initiatief te nemen.
    Duidelijk sprake van een dubbele agenda en economische belangenverstrengeling.
    Volstrekt verwerpelijk.

  5. In september vorig jaar verscheen op dit blog een artikel over de plannen van de VVD om het Oude Dorp autoluw te maken. En dat kon blijkbaar niet wachten, want in de raadsvergadering van oktober volgde prompt een motie ‘Het Oude Dorp na 17 uur autovrij’. Een motie die mede naar aanleiding van een brandbrief van de horecaondernemers werd ingediend, zo was onder meer te lezen in deze motie. Ook werd verzocht om de door te voeren maatregelen gelijk maar mee te nemen in de nog te ontwikkelen Gebiedsvisie. Waarom deze omgekeerde route en waarom deze donderende haast vroeg Piet Monkelbaan van de BBA zich terecht af.

    Kennelijk is het om een of andere reden van belang om op verzoek van de horecaondernemers eerst het Oude Dorp autoluw te maken en dán de (al dan niet daaraan aan te passen) Gebiedsvisie te ontwikkelen en te presenteren. Misschien kan iemand me dat uitleggen? Even afgezien van nut en noodzaak van de plannen. Aan de bewoners is in elk geval niks gevraagd en die kwamen ook niet in de motie voor. Goed punt van Michel Becker om die nog even te noemen in deze beeldvormende sessie, hoewel hij destijds wel voor de motie heeft gestemd.

  6. Als ‘we’ volop voor de avond gaan, wordt het Oude Dorp nóg onleefbaarder voor bewoners en is het dus geen geschikte woonwijk meer.

    Menig stadscentrum heeft die heilloze ontwikkeling moeten ondergaan voordat het liberale gemeentebestuur besefte dat dit ten koste was gegaan van de sfeer, sociale controle en veiligheid en dus ook van de aantrekkelijkheid als horecagebied.

    Horecaondernemer Remco Snoek (VVD) maakt zich zorgen over het feit dat er overdag eigenlijk weinig gebeurt in het Oude Dorp. Bedoelt hij dat de omzet van horeca en winkels dan te laag is? Bewoners vinden het juist prima als er niet veel reuring is in hun directe woonomgeving.

    De VVD heeft het altijd moeilijk als het om andere dingen gaat dan geld verdienen. Hoezo leefbaarheid, milieu, duurzaamheid en klimaat?

    • Ondertussen zijn we weer 3 jaar verder, maar die belangenverstrengeling gaat rustig door en zijn het geen peanuts, maar 10 miljoen voor een parkeergarage om het gebied geheel up to date te brengen. Remco Snoek kan zich weer in zijn vettige handjes wrijven.

  7. Hoe durft Raat te denken aan een uitgave van 10 miljoen, als je aan de andere kant zegt dat we op moeten passen met onze begroting. Het lijkt me dat zo’n parkeergarage niet direct prioriteit heeft. Overigens zou ik best wel eens willen weten hoeveel onze “politieke horecavreunden” in dit project. Naar ik mag aannemen helemaal niets. Zou ik dan mogen concluderen dat zij zich parasitair opstellen tov alle belastingbetalers.

  8. Als je moet rondkomen van de bijstand moet je elk dubbeltje verantwoorden. Als je een of andere horecamagnaat bent regelt de VVD een parkeergarage voor je op kosten van de gemeenschap.

    • En een inrijverbod van de Dorpsstraat, wegens “gevaar voor het publiek” reeds aangekondigd door de hr. Raat tijdens de de opening van de ijssalon van een politieke vriend vreund van D66. ( Naar mijn weten is daar nog nooit een ongeluk gebeurd. ) .
      Ook heeft de VVD een verkeersplan rondom het Oude Dorp geritseld, ook natuurlijk ten gerieve dezelfde horecavreunden .
      Edoch toen was het nog niet genoeg ! Even wat parkeerplaatsen naast de Bajes.

      Jaja en nog stemt een hele grote groep Amstelveners op de VVD en hun huissloofjescollega D66 omdat zij denken dat ze er beter van worden. Nou, geen cent als je niet tot de inner circle behoort.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.