Naar hun zeggen in een laatste poging de politiek los te maken van de journalistiek komen Burgerbelangen Amstelveen (bbA), Groen Links en SP vanavond in de gemeenteraad met een amendement op het door B&W voorgestelde instellen van een Mediaraad. Die heeft volgens raadslid Ewa Petiet van BBA de schijn nu tegen. Officieel heet die mediaraad ‘Amstelveens Stimuleringsfonds Lokale Media’.

Daarvoor willen B&W de komende drie jaar € 380.000 vrij maken. Maar de drie partijen vinden dat de rol van de politiek bij een dergelijk fonds zo beperkt mogelijk moet zijn, omdat anders de onafhankelijkheid ervan in het geding is.

Bindend

In het voorstel van B&W brengt de in te stellen Mediaraad een advies uit aan het college dat budgetbevoegd en beslissingsbevoegd is en de beschikkingen zal afgeven. De drie partijen vinden dat het advies van de Mediaraad bindend moet zijn en dat het college alleen gemotiveerd ervan kan afwijken, voor zover dit het beoordelingskader betreft.

De leden van de Mediaraad zouden volgens het voorstel ook benoemd moeten worden door B&W op voordracht van een beoordelingscommissie bestaande uit raadsleden. De portefeuillehouder Media is adviserend lid van de commissie.

Dat is volgens Groen Links, SP en bbA veel te veel een politieke benoeming. Zij willen dat een extern bureau of de beroepsgroep zelf de selectie van de leden van de mediaraad doet.

‘Lichte toets’

Wethouder Rob Ellermeijer van media wil ook de ambtelijke organisatie een eerste ‘lichte toets’ laten doen van de binnen gekomen aanvragen op basis van de wervingstekst en de vastgestelde criteria. De drie oppositiepartijen willen ook die liever aan een extern bureau of de beroepsgroep zelf overlaten.

Ewa Petiet over amendement: “De partijen zijn tot deze voorstellen gekomen, omdat zij vinden dat in de opzet van het College de beoogde onafhankelijkheid van het Stimuleringsfonds in twijfel kan worden getrokken door de rol van de Raad en het College bij de benoeming van de leden van de Mediaraad en bij de beoordeling van de aanvragen bij de Mediaraad”.

NVJ

BBA, GroenLinks en SP kwamen naar hun zeggen tot deze actie nadat de  Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) de opzet van het Stimuleringsfonds in de vorm die het gemeentebestuur voorstelt geen toegevoegde waarde heeft. Bovendien, meent de NVJ,  kan de rol van de gemeente  in de voorgestelde opzet als sturend worden ervaren.  Daarnaast vindt zij dat de beroepsgroep zelf goed in staat is om zowel vakkundige leden voor de Mediaraad te vinden als inhoudelijke criteria ten behoeve van journalistieke producties vast te stellen.

5 REACTIES

  1. CeeBee meldt zich aan als anoniem lid van de mediaraad. Ik dacht dat het met een wethouder als lid niet gekker kon worden, maar in Amstelveen is alles mogelijk.

  2. De term ‘politiek journaille’ is een contradictio in terminis. Dat weet iedere rechtgeaarde, onafhankelijke en dus de democratie dienende journalist.

  3. Waar zijn de burgers heer Noomen? Oh nee, die zijn onbelangrijk . Een gemeenteraad waarin VVD en D66 zitten , dient uitsluitend haar eigen belangen en die van haar vreunden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.