Ook zelfstandige ondernemers moeten worden geholpen als zij in schulden raken. Samen met AVA (Actief voor Amstelveen) en VVD dient de ChristenUnie in raadsvergadering van woensdag een motie in om dat te bewerken. Zelfstandigen en ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf moeten een betere positie krijgen in de gemeentelijke schuldhulpverlening, vinden de indieners.

Bert de Pijper

In een onderzoek van de Rekenkamercommissie van de gemeenteraad bleek dat er te weinig aandacht is en er regelingen zijn voor zzp’ers met schulden. Ze krijgen te weinig ondersteuning vanuit de gemeente, vinden de drie partijen. In de motie staat dat alle zelfstandige ondernemers toegang moeten hebben tot de gemeentelijke schuldhulpverlening en er binnen de gemeentelijke hulpverlening een unit met kennis over de bedrijfsvoering van zelfstandigen moet komen.

Regie

De regie voor een schuldhulpverleningstraject voor de zelfstandige met schulden moet bij

Jacqueline Hocker

de gemeente blijven, vindt fractievoorzitter Bert de Pijper van de ChristenUnie (CU).  “Het kan zijn dat in de begeleiding extra ondersteuning van een gespecialiseerd extern schuldhulpverleningsbureau nodig is, maar ook in die situatie moet de zelfstandige binnen de gemeentelijke schuldhulpverlening zijn aanspreekpunt houden. De huidige doorverwijzing van zelfstandigen met schulden moet tot het verleden behoren,” zegt hij.

KvK 

Jacqueline Höcker (AVA) is het daar mee eens. Zij constateert dat zelfstandigen weinig beroep kunnen doen op hulp als zij schulden krijgen. “Daarbij komt dat de eis eerst uitgeschreven te worden bij de Kamer van Koophandel ontmoedigend en demotiverend werkt. Het is nodig die eis te laten vervallen”, vindt ze. “De drempel is nu nog te hoog voor de toch al kwetsbare groep zelfstandigen, die in omvang steeds groter wordt”.

Principe

Victor Frequin

Ook volgens raadslid Victor Frequin  van de VVD moet de gemeentelijke schuldhulpverleningsregeling er principieel ook voor ondernemers zijn. “Als het met hen financieel niet goed gaat, moet deze regeling ook voor hen gelden.”

ChristenUnie, AVA en VVD dringen er bij de wethouder op aan uitgangspunten voor een goede begeleiding van zelfstandigen op te nemen in de nieuwe Beleidsnota Schuldhulpverlening in Balans.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.