Dat in de jongste vergadering van de raadscommissie Burgers en Samenleving (BS) uitgebreid werd stil gestaan bij de column van de secretaris van Burgerbelangen Amstelveen, voormalig journalist Frits Suèr, is ook hemzelf niet ontgaan. Hij reageert daarop nu op dezelfde website van zijn partij. De vorige column – over de door de gemeenteraad in te stellen Mediaraad – leidde vooral tot ergernis bij de coalitie, die kennelijk niet gewend is aan het fenomeen column en vindt dat die – zoals bij VVD-blad AmstelveenZ – die altijd in lijn met de partij moet zijn.

Frits Suèr

Overigens meldt Suèr uit vakkringen positieve reacties te hebben gehad, maar  uit de partijen die zich aangevallen voelden negatieve. De coalitie, vooral VVD en D66, wilden van BBA-raadslid Ewa Petiet weten of de fractie achter de column stond, waarop zij keer op keer meldde het fractiestandpunt te willen verkondigen.

Nuance

Dat het college in de leden van de Mediaraad benoemt, zoals de columnist schreef, ligt

Anne-Mieke van der Vet

volgens de evident geïrriteerde Anne-Mieke van der Vet van D66 toch iets genuanceerder. Suèr neemt haar nuance nu over. “Het moet zijn: ‘De leden van de Mediaraad worden benoemd door het College, op voordracht van een benoemingscommissie bestaande uit raadsleden. De portefeuillehouder is adviserend lid van deze commissie.’” Een nuancering van niets natuurlijk en Suèr komt dan ook tot de conclusie dat de politiek benoemt en dus “te dicht op deze nieuw te vormen Mediaraad zit en dat, in geval van een meningsverschil, het college en de raad altijd de schijn tegen zich hebben.” Voor Suèr blijft het een raadsel waarom de wethouder de adviezen journalisten vakvereniging NVJ negeert.

Afspraak

Bas Zwart

Van der Vet voelde zich ook aangesproken door Suèrs vraag of D66 en PvdA bedwelmt waren. Of bbA-raadslid Ewa Petiet het hiermee eens was. Suèr: “Ewa wees haar erop dat we binnen bbA een bij de column vermelde afspraak hebben gemaakt, dat ik in mijn rubriek op de website mag schrijven wat ik wil, wat niet altijd hoeft te betekenen dat de fractie het ermee eens. Als het mevrouw Van der Vets humeur verbetert, wil ik best “laten bedwelmen” vervangen door ‘in slaap laten wiegen’.”

Tegenspraak

De column is ontstaan toen de vorige bbA-fractieleider, Jitze Bakker, verlevendiging van de website wilde en de stukjes van Suèr best wat provocerend mochten zijn. “Toen Bakker na een paar columns ontdekte dat de inhoud ervan wel eens in tegenspraak kon zijn met de mening van de politiek verantwoordelijke fractie kwamen we tot de uitleg, zoals nu bij de columns wordt vermeld. Zijn opvolger Ruud Kootker dacht er net zo over, dus bleven we dit onderscheid maken tussen de eigen mening van een individueel (bestuurs-)lid en die van de fractie. Iedereen die het niet met de inhoud van mijn column eens is, kan daar via onze website op reageren en dan plaatsen we die mening met evenveel plezier. Als het maar fatsoenlijk Nederlands is.”

Moedwillig

Volgens VVD-raadslid Bas Zwart heeft Suèr de wethouder moedwillig beschadigd, omdat hij ook in het PBO van RTV Amstelveen zat, waar hij nu trouwens weg is. Maar volgens de columnist heeft het PBO niets van doen met het onderwerp: onafhankelijke journalistiek. “Daarnaast vind ik Rob Ellermeijer een uiterst plezierig mens, die evenwel nogal wat lastige dossiers op zijn bordje kreeg, die hem kritiek en krassen opleverden. Bekijk ik de column puur op taal, dan kan alleen de lokale VVD zich, als partij, een beetje beschadigd voelen, want ik pak ze wel aan. Daar zijn ook redenen voor, omdat er dingen niet kloppen.”

Rapport

Daaronder valt volgens hem het rapport van de (gemeenteraad) werkgroep Lokale Media, waar Rob Ellermeijer een paar keer op wees. Die verdedigde zich met het door de gemeenteraad zelf geschreven rapport. Suèr: “SP-er Marina Casadei ging er meteen hard in door erop te wijzen dat de inhoud van dit rapport er heel anders uitziet, dan in de werkgroep, waarvan zij deel uitmaakte, was besproken. ‘Het is in ieder geval niet mijn rapport’, zei ze.  Ja, als zoiets wordt gezegd krijg je argwaan. Je gaat eens verder graven. Zo hoorde ik dat Kees Noomen van de VVD niet op de laatste vergadering was, waarin het rapport min of meer werd vastgesteld. Ik kan me voorstellen dat de VVD vond dat haar standpunt onvoldoende werd verwoord. Maar als je achteraf iets wilt veranderen, doe je dat toch in overleg met de overige leden van de werkgroep? Wie het rapport heeft gewijzigd is mij niet duidelijk, maar fout is het wel.”

Plan

Suèr vermoedt dat er een plan achter school, doordat Zwart een VVD-motie aankondigde om de budgetten naar voren te tillen en daardoor zo snel mogelijk te kunnen beginnen met het Fonds voor onderzoeksjournalistiek.  Zwart zei al mensen te hebben gevonden uit de diverse maatschappelijke groeperingen voor de Mediaraad. “Mijn indruk was dat Bas Zwart zich versprak. Marina Casadei ging daar meteen op in, door Zwart te verwijten weer het old boys netwerk te willen inschakelen”, zegt Suèr. Het fonds wordt volgens hem gemodelleerd naar de wensen van vooral de VVD en hij kondigt aan met argwaan de onderwerpen bekijken, evenals de te kiezen leden van de Mediaraad.

Potentie

Suèr: “Op www.amstelveenblog.nl zowel positieve als negatieve reacties. Ook Kees Noomen reageerde daar uitgebreid op mijn column. Keurig netjes hoor. Johan Th. Bos van deze website vroeg me aan te geven met welke reportages RTVA kritische journalistiek bedrijft. Goeie vraag en niet gemakkelijk te beantwoorden. In ieder geval te weinig. Maar ook hier geldt dat men mankracht noch geld heeft om een onderwerp uit te diepen. Ten aanzien van RTVA stelde ik dat men daar – geholpen door de mediawet – wel de potentie heeft om goede onafhankelijke journalistiek te bedrijven.”

6 REACTIES

  1. Dit lijkt wel een echte openbare politiek-maatschappelijke discussie. Leuk! Misschien gaat het echt de goede kant op.

    Volgens Frits Suèr (BbA) wordt het fonds voor onderzoeksjournalistiek gemodelleerd naar de wensen van vooral de VVD. Dat zal niemand verbazen die weet hoe de hazen hier lopen.

    Het moge duidelijk zijn dat een wethouder geen zitting kan hebben in de Mediaraad, ook niet als ‘adviserend lid’. De VVD is werkelijk de schaamte voorbij.

  2. Het komt niet vaak voor -of eigenlijk nooit beter gezegd- dat ik het in de discussie volledig eens was met de SP, bij monde van Marina Casadei in dit geval. In eerdere discussies werd inderdaad verwezen naar het ‘Leids model’ en daar lijkt het raadsvoorstel van geen kanten op. Al helemaal niet v.w.b. onafhankelijkheid. Terecht wordt naar mijn idee gesteld dat de mediaraad niet meer wordt dan een old-boys-network adviesorgaan en dat het college beslist over de aanvraag. Weliswaar op basis van ‘marginale toetsing’ zoals dat heet, maar dan is de geest natuurlijk al lang uit de fles.

    De VVD en D66 gingen bijna beserk over de column van Frits Suèr. Niet alleen heb je dan naar mijn idee niet begrepen wat een column is -en heb je de disclaimer eronder kennelijk ook niet gelezen- maar heeft Frits Suèr duidelijk ook een gevoelige snaar geraakt. Zo bezien heeft de column zijn doel wel bereikt zou ik denken. Daarnaast bestond het D66 om te stellen dat kritiek op het voorstel eigenlijk niet moest kunnen omdat ‘de ambtenaren er zo hard aan gewerkt hadden’. Het is letterlijk zo gezegd, hoe onnozel kun je zijn.

    Gelukkig bleef Ewa Petiet van BBA rustig onder de kritiek, die ze overigens met de handen op haar rug kon pareren omdat het eigenlijk niet meer dan losse flodders waren. Jammer alleen dat het weinig effect zal hebben, bang als het college is om welke vorm van controle vooraf dan ook uit handen te geven.

  3. Het college wil controle vooraf behouden om de kans op kritiek achteraf zo klein mogelijk te maken. Dit komt neer op gelijkschakeling van de pers in de beste totalitaire traditie.

  4. “In een gemeente als Capelle is het voor burgers niet goed mogelijk het gemeentebestuur kritisch te volgen. Kritische pers is commercieel niet interessant genoeg. Dan moet de gemeente zelf zorgen dat die er komt,” vindt Bas van Holst, oud-gemeenteraadslid Capelle a/d IJssel.

    “Het is belangrijk dat inwoners voldoende op de hoogte zijn van de onderwerpen die binnen hun gemeente of regio spelen. Daarvoor is onafhankelijke en kritische media op lokaal niveau noodzakelijk, maar ook een overheid die zelf open en transparant is.” Dat schreef minister Kajsa Ollongren op 5 juli 2018 in haar Plan van Aanpak Versterking Lokale Democratie .
    In Capelle aan den IJssel ontbreekt een onafhankelijke kritische politieke pers. Hierdoor zijn de Capellenaren onvoldoende op de hoogte van de onderwerpen die spelen in de politiek en waar de verschillen tussen de partijen zitten.

    Het wordt tijd invulling te geven aan de ambitie van minister Ollongren. Om met een aanpak te komen voor versterking van lokale democratie door berichtgeving van een kritische pers. Het is aan de Capelse politiek en geïnteresseerde journalisten (media) hier een verdere invulling aan te geven.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.