Hoewel nog altijd veertien procent van hen slachtoffer wordt van een delict en ruim een derde (36,3%) overlast (vooral van het verkeer) ervaart, voelen inwoners van Amstelveen zich doorgaans veiliger dan inwoners van andere gemeenten van meer dan 70.000 inwoners. Dat laatste juicht de gemeente op basis van de Veiligheidsmonitor 2019, gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Aan het daaraan ten grondslag liggende onderzoek deden ruim 350 Amstelveners mee.

Onderzocht werden overlast, veiligheidsbeleving, slachtofferschap van criminaliteit en tevredenheid over gemeente en politie. Vergeleken met de andere gemeenten scoort Amstelveen wat overlast betreft goed, want het landelijke gemiddelde is bijna de helft (49%). Een positieve ontwikkeling is volgens de gemeente dat het percentage Amstelveners dat zich wel eens onveilig voelt ten opzichte van 2017 met ruim 4% is gedaald tot 30,6%, terwijl het landelijke gemiddelde bij 36,2% bleef steken.

Alert

Toch meldde veertien procent van de Amstelveners zich soms onveilig te voelen in de eigen buurt. Dat het lager is dan het landelijke gemiddelde (18,5%) geeft volgens de burgemeester geen reden om aan alertheid in de boeten. “Veiligheid is een thema dat onze blijvende aandacht en alertheid vraagt. Samen met politie en inwoners blijven wij werken aan een veilig(er) Amstelveen.” Het aantal Amstelveners dat aangeeft slachtoffer te zijn van één of meer delicten is gedaald van 20% in 2013, naar 15% in 2017 tot 14% in 2019. Landelijk daalde het percentage van 24% in 2013 naar 17% in 2019.

Tevreden

Meer dan de helft (56%) van het aan het onderzoek deelnemende Amstelveners meldde zeer tevreden te zijn over de inzet van de gemeente ten aanzien van leefbaarheid en veiligheid. Amstelveen scoort hiermee het beste van de onderzochte steden (landelijk gemiddelde: 40%). Ook blijkt dat de waardering over het contact met de politie ten opzichte van 2017 met ruim 4% is gestegen tot 67,5%. Het ligt nu meer dan twee procent boven het landelijke gemiddelde van 65%.

1 REACTIE

  1. Ruim een derde (36,3%) vd Amstelveners ondervindt overlast, vooral van het verkeer. En wat doet het gemeentebestuur? Méér doorgaand autoverkeer, meer decibellen van evenementen, scooters en horeca en minder zicht- en merkbare handhaving, behalve vd parkeergelden natuurlijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.