In een open brief aan de inwoners herhaalt burgemeester Tjapko Poppens nog maar eens de ook landelijk bekend geworden maatregelen tegen het Coronavirus. Hij adviseert dus om besmetting te voorkomen zijn de maatregelen die inwoners zelf kunnen nemen: Was uw handen regelmatig; Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog; Gebruik papieren zakdoekjes.

Tjapko Poppens. Foto: gemeente Wijk bij Duurstede

De burgemeester wijst er op dat ook in onze regio het aantal met het virus besmette personen toenam.  “Ik begrijp dat veel bewoners en ondernemers in Amstelveen vragen en zorgen hebben”, zeg hij. Maar de komende tijd is de situatie onvoorspelbaar, voegt hij er aan toe. “Maar dat er op dit moment is er geen aanleiding is tot grote ongerustheid.”

Het Ministerie van Volksgezondheid en het RIVM werken nauw samen met de GGD Amsterdam om de openbare gezondheid in Nederland, in de regio en in Amstelveen te beschermen en de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, meldt hij verder in de brief.

“Dat betekent dat we het virus nu zoveel mogelijk proberen in te dammen. Als er iemand besmet is, of als er een verdenking van besmetting is, dan worden de contacten in de directe omgeving van de persoon onderzocht. Als het nodig is dan wordt de persoon in thuisisolatie geplaatst om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt. Het is niet nodig en niet mogelijk om iedereen te testen: de GGD beslist wie daarvoor in aanmerking komt.”

 

Volgens de burgemeester kan op dit moment het openbare leven gewoon doorgaan en is geen aanleiding om evenementen af te gelasten of gebouwen te sluiten. “Iedereen kan dus naar werk, school of andere openbare plekken. Organisatoren van bijeenkomsten en instellingen die veel publiek ontvangen hoeven nu geen extra maatregelen te nemen.”

Hij vraagt wel om rekening te houden met drukke tijden voor huisartsen en de GGD. “Als u alleen verkouden of grieperig bent, kunt u thuis uitzieken en hoeft u de huisarts niet te bellen. Als u koorts en luchtwegklachten heeft en u bent in een gebied geweest waar het coronavirus op dit moment heerst, belt u dan de huisarts. Die overlegt met de GGD of een test bij u nodig is.”

Gemeente en veiligheidsregio beloven inwoners geregeld op de hoogte te houden en direct hen direct te informeren als de verspreiding van het virus een nieuwe fase in gaat en extra maatregelen nodig zijn. “We hopen dat de mensen die ziek zijn spoedig herstellen”, zegt de burgemeester.

 

Meer informatie op de Rijksoverheidhet RIVM en de GGD. Deze informatie vindt men ook op de pagina Informatie coronavirus. Voor aanvullende vragen is een landelijk informatienummer beschikbaar: (0800) 1351.

 

3 REACTIES

  1. “Iedereen kan dus naar werk, school of andere openbare plekken. Organisatoren van bijeenkomsten en instellingen die veel publiek ontvangen hoeven nu geen extra maatregelen te nemen.”

    Deze mededeling was al achterhaald toen die werd gepubliceerd. De bewoners kregen ten onrechte de indruk dat er niet veel aan de hand was. Dat is er wel en het gaat om een voor velen ernstige ziekte. De burgemeester had beter kunnen aandringen op het nemen van voorzorgsmaatregelen en het vermijden van onndnemen van onnodige contacten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.