Minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) van Infrastructuur en Waterstaat ziet niets in verlaging van de snelheid op de A9 van 100 naar 80 kilometer per uur. De gemeenteraden van Amstelveen en Ouder-Amstel hadden daarover een motie aangenomen, waarin er bij B&W op werd aangedrongen die lagere snelheid aan de minister te vragen. Het Amstelveense college zegt ‘zeer teleurgesteld’ te zijn over de reactie van de minister.

Die zegt dat de doorstroming op de A10 en aanpalende wegen, waaronder de A9, in gevaar zou komen. De gemeenteraad nam de motie aan na een RIVM-onderzoek over de effecten voor de gezondheid van Schiphol. Ook over de invloed van het wegverkeer op de gezondheid maakt de raad zich zorgen. De minister zegt dat wel te begrijpen, maar zegt dat wegontwerp en de functie van de A9 in het nationale wegennet lagere snelheid niet toelaten. Die zou alleen aan de orde zijn als ‘van aantoonbare normoverschrijdingen’ sprake is en andere maatregelen zoals schermen geen resultaat hebben.

Normen

Volgens de twee gemeenten is autoverkeer van maximaal 100 kilometer per uur in stedelijk gebied slecht voor gezondheid. Maar de minister schrijft dat de uitstoot van fijnstof en stikstof in december op de A10 aan de normen voldeed, volgens het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). Er kunnen overigens beneden die normen ook wel risico’s voor gezondheid bestaan, geeft de minister toe, maar die zijn niet aangetoond.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.