Door het financieel kortwieken van de lokale omroep RTV Amstelveen is er geen enkele communicatie met de burger dan het geluid van de gemeente. Dat zegt secretaris Frits Suèr van de plaatselijke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA), die zelf overigens lid is van het Programma Beleidsbepalend Orgaan (PBO) van de omroep. Voormalig BBA-raadslid (en nu nog lid van een raadscommissie voor zijn partij) Pieter Monkelbaan was jarenlang voorzitter van RTVA. Die zender wordt door bezuinigingen het werken moeilijk gemaakt. “Zodanig dat de zender zijn relevantie verliest en vervolgens wegkwijnt”, meent Suèr.

Onafhankelijke journalistiek betekent volgens de bbA-fractie meer geld voor het radio-, internet- en tv-station RTVA. Het magazine (en website) AmstelveenZ is volledig VVD-georiënteerd (de grootste partij in Amstelveen) en het geluid van het gemeentebestuur is wekelijks te lezen in het Amstelveens Nieuwsblad, zegt Suèr in een column op de website van bbA. Geen medium heeft capaciteit voor kritisch onderzoek en het gemeentebestuur, inclusief de VVD als grootste partij, wil dat naar zijn mening graag zou houden.

Enige medium

“Alleen RTVA gaat, ondanks de beperkte middelen, zijn eigen gang en stelt zich – zoals de

Frits Suèr

mediawet het voorschrijft – onafhankelijk op”, vindt Suèr. “RTVA was ook het enige medium dat in het conflict tussen Amstelveen en Aalsmeer ook ging horen hoe de Aalsmeerders over de samenwerking met Amstelveen dachten. Zoals het hoort, hoor en wederhoor. Uit die gesprekken met de Aalsmeerders kreeg je het gevoel dat Amstelveen zich als een soort koloniale macht gedroeg en de Aalsmeerders diverse dictaten oplegde.” Die wilden niet meebetalen aan achterstallig onderhoud van computers, maar kregen daarover ruzie met Amstelveen, waar vervolgens financiële rampen dreigden. “Een onderzoek naar wat hier is fout gegaan lijkt mij zeer op zijn plaats, al was het alleen maar ter lering en vermaak. Maar reken maar dat dit niet zal gebeuren, omdat dit VVD-wethouder van financiën Herbert Raat wel eens zou kunnen beschadigen. De VVD wil geen publicaties, die voor de partij schadelijk zijn”, zegt de columnist, die zelf jarenlang sportverslaggever was.

Coalitie

Rob Ellermeijer

Suèr meldt verder dat alle media het stranden van bbA in de coalitie meldden, behalve AmstelveenZ, dat alleen met de lezing van VVD-wethouder Herbert Raat kwam. In dat magazine werd ook de aan RTVA verbonden columnist

Roel Smit – zoals ook www.amstelveenblog.nl schreef – prompt geweerd nadat hij VVD raadslid Paul Feenstra min of meer terecht wees, wegens diens verhaal in een commissievergadering dat een koopflatje met één slaapkamer  van € 363.000 niet te duur was voor de starters op de woningmarkt. Smit schreef dat een hypotheek voor die starters er (voor dat bedrag) niet in zat, zelfs niet voor iets boven een modaal inkomen.

Mediaraad

Ook dat wethouder Ellermeijer zelf de door een Mediaraad aangedragen projecten voor

Kees Noomen (VVD)

onderzoekjournalistiek wil beoordelen en de leden van die raad benoemen (op voordracht van de gemeenteraad) hekelt Suèr in zijn column. “Nou dan weet je het wel”, denkt hij. Volgens hem zal Van een diepgaand onderzoek naar de problemen Aalsmeer / Amstelveen of de ICT-problemen geen steun uit het Mediafonds komen. “Omdat dat wel eens schadelijk zou kunnen zijn voor de huidige wethouder van financiën.”

Brandhome

Ook de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) heeft het plan van de gemeente scherp bekritiseerd. “De uitspraak van de NVJ werd door alle Amstelveense media gepubliceerd, behalve door AmstelveenZ. Kritiek op VVD-wethouders is uit den boze.”

Suèr wijst er voorts op dat de VVD onder meer het Belgische bureau Brandhome van Eric Saelens – dat ook met succes een campagne voor de rechts conservatieve Vlaamse partij NVA leidde – voor de communicatie heeft. “De stelregel van Brandhome is dat een winnende partij het online landschap moet domineren, de media moet beheersen en moet fungeren als opinion leader. Nu laat dat maar aan Herbert Raat over. Want je moet hem nageven dat hij in publicitair opzicht de raadsleden soms alle hoeken van het gemeentehuis kan laten zien.”

Suèr: “Brandhome adviseert: ‘Trek het initiatief naar je toe, begin zo vroeg mogelijk met de campagne. Je moet direct knallen. ‘Throw the bomb in the first day of the war’ is de slogan van het Belgische bureau. De  tactiek is om de tegenstander in zijn slaap te overvallen.”

Niet sterk

Volgens de columnist streeft de gemeente er naar de pers in de hand te hebben en zit het

Roel Smit

haar dwars op RTVA, als door de mediawet beschermde publieke omroep, weinig vat te krijgen. “RTVA moet onafhankelijk blijven en daarom heeft de VVD er geen enkel belang bij dat RTVA een sterke lokale zender wordt.”

Suèr wijst er op dat VVD-fractievoorzitter Kees Noomen RTVA een houtje-touwtje omroep heeft genoemd. “Dat kan ook niet anders als de medewerkers (bijna allemaal vrijwilligers zonder enige vergoeding) alleen maar houtjes en touwtjes als gereedschap krijgen aangereikt”, is het commentaar van de columnist. “Toen wethouder Rob Ellermeijer werd gevraagd of hij dan criteria kon geven waaraan de zender zou moeten voldoen, wist hij het ook niet. Hij zei er net niet bij: ik doe het omdat mijn bazen Herbert, Kees en Claudio het zo willen.”

Noomen

In het verkeerde keelgat is bij Suèr blijkbaar geschoten dat Kees Noomen in de commissievergadering van oktober zei dat het bestuur van RTVA bestaat uit wat oude grijze gepensioneerde mannen, die wat te doen willen hebben. “Zo  nu weten we ook weer hoe de VVD over vrijwilligers denkt. Dat alles maakt in ieder geval mij duidelijk dat RTVA een sta-in-de-weg is voor het uitvoeren van het plan van de VVD om de media in zijn greep te krijgen.”

D66 en PvdA

BbA zegt de blijven knokken voor RTVA als onafhankelijk journalistiek instrument in Amstelveen. Amstelveenblog.nl wordt wel genoemd als onafhankelijk medium, maar heeft volgens Suèr te weinig capaciteit om ‘tijdrovende onderzoekjournalistiek te verrichten’. Suèr: “Ik begrijp dat de VVD zijn positie wil versterken, al is de wijze waarop tegen het dubieuze aan. Zonder de wet te overtreden beperk  je de ruimte voor de vrije meningsuiting zodanig dat de kwaliteit van de democratie sluipenderwijs wordt aangetast. Daarom is het onbegrijpelijk dat collegepartijen D66 en PvdA zich laten meeslepen in het slimme spel van Amstelveens grootste partij.”

29 REACTIES

  1. Onafhankelijke journalistiek betekent ook dat personen met een partijbinding zoals Frits Suèr zich zullen moeten distantiëren van RTVA. En ja, het PBO bestaat inderdaad uit pensionado’s. Grotendeels afkomstig uit het Amstelveens ons-kent-ons circuit. Daar kun je beledigd over zijn, maar het is een gegeven waar je niet omheen kunt. Tot nu toe proef ik ook weinig aanstalten van het PBO én het bestuur om plaats te maken voor een nieuwe lichting. En dat is precies waar de gemeenteraad om vraagt.

  2. (Zich laten) meeslepen of (het spel) meespelen? Beide werkwoorden bevatten dezelfde letters maar hun betekenis is tegengesteld.

    Collegepartijen D66 en PvdA spelen het spel van Amstelveens grootste partij op slimme wijze mee. Ook zij hebben immers een hekel aan onafhankelijke en kritische journalistiek als waakhond van de lokale democratie (voorzover daarvan nog sprake is). Als beloning voor hun loyaliteit kunnen zij rekenen op een vaste positie in de regerende coalitie.

  3. Zullen we om te beginnen RTVA volledig ONTDOEN van alle politiek-gebonden mensen:
    – Henk Bleekemolen (PvdA-kandidaat raadslid nr 6, 2018-2022, kan dus in de raad komen nu Suzanne Piet weggaat als Jeroen Brandes en Guido Dennenbroek er van afzien, en had er geen problemen mee bestuurslid RTVA EN (vice)voorzitter PvdA Amstelveen tot mei 2019 te zijn)
    – Hans Steenvoorden (PvdA-kandidaat raadslid nr 10 2018-2022, ook een oud-voorzitter van de PvdA Amstelveen)

    Dan het Programmabeleidsbepalend Orgaan (PBO)
    – Rien Alink, voormalig wethouder D66 en D66-prominent
    – Frans Hellendall, voormalig wethouder VVD
    – Frits Suer, secretaris BBA

    Oftewel bestuurlijk wordt RTVA overwegend door de PvdA prominenten gerund.
    en in het PBO zitten vooral oude partijbonzen.

    Nog geen 2 % van de Nederlanders is lid van een politieke partij maar ze zijn bij RTVA oververtegenwoordigd.

    Als men serieus wil dat RTVA meer afstand krijgt tot de politiek, al deze types eruit en vervangen door echte onafhankelijke types. Pas dan kan RTVA een echt kritische werkwijze verkrijgen.

  4. Met de huidige onzekerheid is het heel moeilijk nieuwe PBO – leden te krijgen en ook geen bestuursleden. Overigens maakt een voorkeur voor een politieke partij niets uit voor de programmakeuze. Die maakte de redactie. En het PBO doet niets anders dan kijken of de diverse stromingen uit de samenleving wel voldoende aan bod komen en zodoende de wet wordt nageleefd. Meer niet. Ik zou zeggen: lees de mediawet eens.

      • ‘Het pbo stelt het programmabeleid vast en houdt toezicht op de uitvoering daarvan. Daarnaast ziet het er op toe dat de omroep zich aan het wettelijk verplichte ICE-percentage (informatie, cultuur, educatie) houdt.’

        Zie de link hieronder.

    • ‘Overigens maakt een voorkeur voor een politieke partij niets uit voor de programmakeuze’ stelt u. Dat is a) nog maar de vraag als u de spelregels leest en b) heeft iedereen die voor een organisatie actief is invloed op het reilen en zeilen daarvan. Daarom wordt in de mediawet zo gehecht aan de brede samenstelling van bestuur en PBO. Ik kan zo snel niet iets vinden over de zittingsduur van PBO- en bestuursleden, maar ik kan me zo voorstellen dat daar ook iets over gemeld wordt.

      En ook al deel ik uw zorg over het kunnen vinden van bekwame bestuurs- en PBO-leden, want dat lijkt me inderdaad best moeilijk, het neemt niet weg dat je je als organisatie blijvend moet ‘verversen’ om metaalmoeheid tegen te gaan. Misschien helpt een oproep?

  5. Omdat ik vermoedde dat u net als in uw columns met de mediawet zou gaan zwaaien, heb ik de ‘Spelregels voor de lokale publieke omroep in Nederland’ van het Commissariaat voor de Media er maar eens op nageslagen. Met uw lezing van de taken van het PBO doet u zichzelf toch een beetje tekort zal ik maar zeggen. En dan heb ik het nog niet over de samenstellingen en de representativiteit. Maar goed, oordeelt u zelf. Misschien is het voor u wel lang geleden dat u de letter van de wet gecheckt heeft. Hoofdstuk 5 verklap ik alvast.

    https://www.cvdm.nl/sites/default/files/Documenten/Publieke-lokale-media-instellingen-en-de-Mediawet.pdf

    • Hier heeft de hr. CeeBee terecht gehakt gemaakt van het gehele mediabeleid in de gemeente, zeker gezien de regels staand in hoofdstuk 5. Chapeau!!!!

  6. Die PvdA Amstelveen mastodonten uit zichzelf opsappen?
    Waarvan er een ook een wijkplatform/stadsdorp runt en de ander tot voor kort voorzitter was van de clientenraad minima en participatieraad Sociaal Domein die de onwelgevallige eerderer raad had vervangen en volgens zijn Linkedin nu in Julianadorp woont?

  7. “De VVD wil geen publicaties die voor de partij schadelijk zijn voor de partij,” schrijft Frits Suèr van bbA. De Partij wil gewoon greep op de lokale media hebben en houden. Dat lukt ze aardig, getuige alle VVD- en Raatvriendelijke publicaties (mét foto) in AmstelveenZ en Amstelveens Nieuwsblad.
    AmstelveenBlog doet hieraan niet mee, maar je zult hier toch ook nooit kritiek lezen op de Raatpoetin (VVD) in het Kremlin aan De Poel, terwijl daar vaak wel reden toe is.

    Deze situatie gaat dit richting een totalitarisme dat doet denken aan Sovjet-Unie, DDR, China en Noord-Korea. De oppositie is te zwak om die naam te verdienen. Het gesputter in dit artikel is hopelijk het geluid van een nieuwe lente die de lokale democratie zal doen opbloeien.

  8. Het mooie in ons liberale land is dat een ieder alles mag schrijven, publiceren, posten, twitteren of op wat voor manier dan ook kan delen met een ander.
    Net zoals BBA nu doet maar zijn eigen rol als verantwoordelijke van RTVA vergeet.
    Gelukkig werd dit rechtgezet door het bekende pseudoniem Gerard Visser.
    Ook wordt er gemakshalve voorbijgegaan aan de wettelijke verplichtingen die een gemeente heeft mbt het publiceren van vergunningen en andere belangrijke mededelingen.
    We zouden onze eigen lokale krant moeten koesteren want zo makkelijk is dit niet om in de lucht te houden en draaien ze al jaren verlies en een goed alternatief is er niet.
    De heer Suer is medeverantwoordelijk voor het jaren lang “afpersen” van hun enige goede redacteur de heer Wilhelmus waar voor weinig geld misbruik van gemaakt werd/wordt.
    In plaats dat de heer Suer nu zegt dat ze met RTVA blijkbaar niet in staat zijn gebleken om hun eigen broek op te houden om ook binnen de mediawet andere inkomsten te kunnen genereren wordt er gewezen naar anderen.
    RTVA wordt gekortwiekt door de gemeente en AN krijgt te veel maar zijn eigen disfunctioneren niet benoemt.
    Ja veel geld krijgen van de gemeente/overheid of lees van andere mensen die veel belasting betalen, dan kunnen we mooi goedkope journalisten stagiaires voor laten werken maar voor de rest als overheid moet je je kop houden want anders zijn wij niet onafhankelijk.
    Mooie socialistische gedachte van Burger Belangen Aalsmeer en komt de aap uit de mouw waar voor ze staan.
    In gewoon Amsterdams Kinnesinne tav de anderen die het wel goed doen.
    Voor de huidige media in Amstelveen zouden we een diepe buiging moeten maken dat ze zichzelf kunnen handhaven zonder overheidsgeld.
    Stefan Toth, Andre Gerritsen, Rene de Leeuw van AN, Johan Bos en de meneer van MijnAmstelveen zouden een standbeeld moeten hebben en zijn een voorbeeld voor een ieder want kunnen hun eigen broek ophouden maar een vetpot zal het niet zijn.
    Al deze mensen zouden wat mij betreft een eerste pluk moeten krijgen uit het nieuwe mediafonds wegens bewezen deskundigheid en jarenlange betrokkenheid bij Amstelveen inclusief de redacteur van RTVA die jarenlang onderbetaald is voor achterstallig salaris anders wordt het een RTVA 2.0.
    En in een totalitaire staat wordt inderdaad alles door de overheid betaald maar staat er ook geen onvertogen woord in over die overheid en dat kan je hier niet zeggen.
    En anders kijk ik uit naar een nieuwe kritische website maar werk en dan ook gewoon voor zonder je hand op de houden.

    • De hr. Noomen gaat in zijn lange betoog maar helemaal voorbij aan de regels en aanbevelingen die zijn genoemd in de lokale Mediawet, waaruit toch duidelijk naar voren komt dat de Amstelveense gang van zaken te licht is bevonden. Dit moet hem op zijn minst tot nadenken stemmen. Edoch hij negeert dit volkomen en gaat allerlei onzinnige vergelijkingen met de landelijke situatie trekken, die totaal niets met de plaatselijke situatie van doen hebben en zoals die omschreven worden in de lokale Mediawet. Hij weet zelf heel erg goed, dat nagenoeg alle media in onze gemeente “ het nieuws” één op één overnemen van de communicatiemedewerkers van de gemeente. En indien zij wel eens buiten het potje plassen, zij bij nieuwswaardige evenementen niet worden uitgenodigd.
      Overigens vond ik de formule van Dichtbij.nl best aardig. Daar lieten vele burgers zich horen, ondanks dat het vaak weinig met journalistiek te maken had, maar wel vaak alles met de door de mond van de coalitie zo graag beleden transparantie.

  9. @Kees, met het oog op de gewenste onafhankelijkheid en betrouwbaarheid van lokale media moet de overheid inderdaad haar kop houden als het gaat om redactionele inhoud en opinie.

    Door smalend te spreken over ‘hand ophouden’ diffameert u iedereen die (gedeeltelijk) met gemeenschapsgeld wordt betaald. U doet uw raadswerk tenslotte ook niet voor niets terwijl het invloedrijke en eervolle fractievoorzitterschap u nog extra geld oplevert ook.

    Wat vindt u van het algemeen gevoelen dat het AN en AmstelveenZ VVD-bladen zijn? Met name de eerste wordt mbv gemeenschapsgeld in stand gehouden en voornamelijk de VVD profiteert daarvan.

  10. Moeten wij dat hele RTVA niet gewoon vergeten? Dat is een doodgeboren kind. Of dood paard, zo u wilt, waaraan trekken geen zin heeft.

    Het gemeenschapsgeld kan beter besteed worden aan een openbaar forum voor publiek debat over lokale politieke en maatschappelijke kwesties. Het zou gekoppeld moeten zijn aan een bestaand lokaal medium dat de onderwerpen aandraagt maar dat tevens open staat voor inbreng van burgers. Denk aan Dichtbij, maar dan beter, transparanter en vooral eerlijker dankzij heldere gebruiksvoorwaarden die op een open en eerlijke manier worden gehandhaafd.

  11. @app,Ik heb nooit ergens gezegd dat wij over de inhoud willen gaan maar uiteindelijk is de gemeente wel geldgever en verantwoordelijk wat er met het geld gebeurt.
    Den Haag bemoeit zich ook met het salaris van de DWDD, spelprogramma’s of de wereldreizen van Flootje Dessing.
    Het raadswerk wordt zeker niet dik betaald maar daar wordt ook wat voor geleverd in heel veel uren en een fractievoorzitter maakt nog meer uren.
    Als je het om zou rekenen vraag ik me af of we boven het minimumloon uitkomen.
    AN is zeker geen VVD blad. Er staan veel persberichten in van het college maar daar zit de VVD tenslotte in en het gaat om de inhoud van de berichten of het er mee ineens bent.
    Deze persberichten kan je ook op alle andere lokale media lezen.
    Amstelveenz is een lifestyle feelgood blad en vind ik bepaald niet politiek gekleurd. Volgens mij is de oplage rond de 40.000. Dus ook niet veel VVD krijgen hem op de deurmat.
    Het feit dat ze zo lang bestaan en nog vol staat met adverteerders wordt het blijkbaar ook gewaardeerd door veel niet VVD-ers anders bestonden ze al lang niet meer.
    Het feit dat ze in een gebouw huren wat van de VVD voorzitter is of misschien wel van de bank maakt ze nog geen VVD-ers.
    Grote kans dat de eigenaar van het gebouw van het Parool ook een VVD-er is maar maakt dat het Parool een VVD-blad?
    Je visie over RTVA wordt kennelijk alleen door de VVD gedragen maar dat maakt je nog geen VVD-er.
    Iedereen wordt zeer nerveus als RTVA niet meer zou bestaan zeker je BBA-vrienden maar eigenlijk weten ze allemaal dat het trekken aan een dood paard is.
    Het gaat zeker al 15 jaar zo.
    Alles valt of staat met goede mensen en of die bereid zijn de kar te trekken om er iets van te maken.

  12. Kees, je had geschreven: “En anders kijk ik uit naar een nieuwe kritische website maar werk en dan ook gewoon voor zonder je hand op de houden.” Alsof werk dat met gemeenschapsgeld wordt betaald een vorm van bedelen is.

    Ik vind juist dat raadslidmaatschap juist beter betaald moet worden vanwege het maatschappelijke en democratische belang ervan.

    Onafhankelijke lokale journalistiek mag wmb om dezelfde redenen gedeeltelijk met gemeenschapsgeld worden betaald. De markt voldoet niet aan de behoefte en noodzaak van democratische en politieke controle.

    Dat de coalitie voor behoud van RTVA is, bewijst dat men geen last heeft van dat medium en dat het dus niet functioneert als kritische luis in de pels van de lokale politieke macht. De onderonserigheid regeert. RTVA hoort daarbij maar een echt kritisch journalistiek medium. niet.

    • BBA stelt juist dat de coalitie niet voor het behouden van RTVA is. Ik zei dat de Raad met uitzondering van de VVD juist heel nerveus wordt bij de gedachte van een leven zonder RTVA dat zou betekenen dat ze volgens de Raad wel kritisch zijn en een luis in de pels van de lokale politiek. Omdat RTVA juist mede afhankelijk is van een financiële injectie van diezelfde gemeenteraad kunnen ze nooit 100% onafhankelijk zijn en dat ben je dan weer wel als je geen geld vraagt.
      Daarom is juist ook Hilversum links ook goedgezind want men weet waar het geld vandaan komt.
      Als het aan de landelijke VVD lag was die 1 miljard die daar naartoe gaat al lang de nek omgedraaid.

      • Effe heel flauw, daarom is de VVD zeker nooit te beroerd om zowel landelijk als lokaal zijn gezicht te laten zien op de door subsidie gesteunde “ linkse” zenders. Toe nou! Wat een huilie, huilie- opmerking hr. Noomen. Het blinde “geloof” in de markt is net zulke onzin als dat de overheid alles moet regelen.

  13. RTVA is één van de mentale blokkades binnen het Amstelveense gemeentehuis waartegen geen enkel redelijk argument opgewassen is. Het enige argument voor instandhouding ervan is al het geld dat er in de afgelopen jaren aan besteed is zonder dat het iets zinnigs heeft opgeleverd. Het is een kwestie van oude sentimenten, kleine kringetjes, persoonlijke relaties en de onwil cq het onvermogen om iets beters te verzinnen en voor elkaar te krijgen.

    Sommige dingen worden tegen beter weten in en koste wat kost in stand gehouden. Zoals die oude trambaan die ze liever door onkruid laten overwoekeren dan er iets eigentijds, nuttigs, leuks en duurzaams mee te doen. Of het KLM-gebouw waar ze een cultuurhistirisch monument van willen maken.. Kan het gekker? Ja hoor, let maar op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.