Met de stemmen van GroenLinks en de ChristenUnie tegen nam de gemeenteraad vorige week een door coalitiepartijen PvdA en VVD ingediende motie aan over fijnmazigheid van het openbaar vervoer in de gemeente, waarover trouwens al jaren wordt gesproken. Volgens de PvdA moet elke wijk rechtstreeks met Stadshart, Oude Dorp, ziekenhuis en station-zuid in Amsterdam zijn verbonden.

Arnout van den Bosch

Of B&W maar eens willen inventariseren wat daaraan ontbreekt en samen net de Vervoerregio onderzoeken hoe dat is te verhelpen. Daarbij kunnen ook door het bedrijfsleven gefinancierde zogenoemde buurtbussen een rol spelen, dacht PvdA-raadslid Arnout van den Bosch, die verwees naar wat de winkeliers in het Gelderlandplein in Buitenveldert doen om bezoekers erheen te brengen. B&W moeten maar eens met de ondernemers in het Stadshart en het Oude Dorp en met de Vervoerregio praten over dergelijk aanvullend openbaar vervoer, zei Van den Bosch.

Weinig haltes

Hij constateerde dat veel Amstelveners ontevreden zijn over het openbaar vervoer. Snelle verbindingen met Amsterdam, de tram en bussen van R-Net, zijn wel prima, maar het blijft bij een paar routes, waarop onderweg ook nog weinig wordt gestopt, klaagde het PvdA-raadslid.

In grote delen van Amstelveen komen bijna geen bussen meer en ontbreken goede verbindingen met bestemmingen als het Stadshart en het ziekenhuis, zei hij. De PvdA wil dat veranderen. Vandaar de motie dus.

Boodschappen

“Een goed, fijnmazig openbaar vervoer is van groot belang voor wie niet naar een verre halte kan lopen of fietsen”, meent de fractie.  “De dagelijkse boodschappen kunnen doen of naar de dokter kunnen, is voor veel mensen zonder goed openbaar vervoer een echte uitdaging. De PvdA wil dat die basisvoorziening hersteld wordt.”

Van der Bosch wil dus dat Amstelveners uit alle wijken rechtstreeks met het openbaar vervoer naar het Stadshart, het Oude Dorp, het Ziekenhuis en station Amsterdam Zuid kunnen. Volgens hem kan dat slimmer dan nu worden aangepakt. Men moet wel doorgaan met het zo goed mogelijk inpassen van streeklijnen, maar ook kijken naar door het bedrijfsleven gefinancierde aanvullingen op het lijnennet.

Ziekenhuis

Van den Bosch: “In de grote stadsbussen van vroeger zaten maar weinig mensen. Het kan ook anders: vlak over de gemeentegrens rijdt bijvoorbeeld de Gelderlandpleinbus. Deze rijdt, in samenwerking met het bedrijfsleven, gratis en frequent naar het gelijknamige winkelcentrum, maar ook naar het VU ziekenhuis en station Zuid. Dat is een groot succes in Buitenveldert en is misschien ook voor Amstelveen een mogelijkheid.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.