Het wereldberoemde eerste vioolconcert in G-mineur van Max Bruch wordt zaterdag 21 maart (20:00 uur) uitgevoerd door het Amstelveens Symfonie Orkest in de Grote kerk, De Zarken 2 te Monnickendam en op zondag 22 maart (15:00 uur) in de Paaskerk aan het Augustinuspark 1 in Amstelveen. Ook worden de Ouverture “in Italiënischen Stil” van Schubert en de derde symfonie ‘De Schotse’ van Mendelsohn gespeeld. Solist bij het vioolconcert is violist Bob van der Ent. Dirigent is Rutger van Leyden.

Bob v.d. Ent

Het vioolconcert van Max Bruch beleefde in 1866 zijn première, maar werd een jaar later door de beroemde violist Joseph Joachim uitgebreid gereviseerd. Het concert begint rustig en ontwikkelt zich tot een virtuoos geheel. Het tweede deel, dat het hart van het stuk vormt, bevat een prachtige melodie. Het derde deel accelereert daarna naar een vurig einde. Ondanks de populariteit van het concert is Bruch zelf er niet rijk van geworden, omdat zijn partituur hem op onrechtmatige wijze is ontfutseld.

Mendelsohn

De 3e symfonie (de Schotse symfonie) van Mendelssohn is heel sfeervol. De componist groeide op in een rijke en intellectuele omgeving, werd op muzikaal gebied een alleskunner en was behalve componist ook dirigent en pianist. Bovendien kon hij goed schrijven en schilderen. Om de 3e symfonie te componeren, een van de vele werken die hij schreef, heeft hij meer dan een decennium tijd genomen. In 1829 schreef hij de openingsmelodie neer na een bezoek aan Schotland en pas in 1842 was de première in Leipzig. De symfonie roept een Schotse sfeer op, hoewel het geen enkele Schotse melodie bevat. De melodie lijnen zijn betoverend. Slechts vijf jaar later stierf Mendelssohn ziek en overwerkt op 38-jarige leeftijd.

Prijswinnaar

Bob van der Ent was prijswinnaar op het Nationaal Vioolconcours Oskar Back, nadat hij op

Van Leyden

jeugdige leeftijd al eerste prijzen op de Iordens Viooldagen ( het nationaal concours voor jonge violisten ) en het Prinses Christina Concours had gewonnen. Op het befaamde Internationale Wieniawsky-Lipinsky Concours in Polen ontving hij een speciale prijs.

Als een van de jongste leerlingen kwam hij op de speciale afdeling Jong Talent van het Conservatorium van Amsterdam. Hij studeerde daar bij Jan Repko en Vesko Eschkenazy (de concertmeester van het Concertgebouworkest ) en kreeg ook regelmatig les van Herman Krebbers en Davina van Wely. Op 10 jarige leeftijd debuteerde hij al als solist bij het Nederlands Jeugd Strijkorkest o.l.v. Roland Kieft. Vervolgens soleerde hij in binnen- en buitenland in vioolconcerten van o.a. Beethoven, Brahms, Bruch, Dvorák, Glass, Lalo, Mendelssohn, Mozart, Prokofiev, Tchaikovsky, Wieniawsky. In 2005 debuteerde hij in de grote zaal van het Concertgebouw o.l.v. Jurjen Hempel.  Tevens is hij een veel gevraagd kamermusicus op podia en festivals in Nederland en het buitenland en hij is regelmatig te horen op radio en tv.   In 2015 is bij Aliud Records zijn CD verschenen met alle 24 caprices van Paganini. De caprices behoren tot de moeilijkste en meest virtuoze stukken voor viool, die er zijn.

Amso

Het Amstelveens Symfonie Orkest (Amso) is opgericht in 1976 door enkele leden van het voormalig ‘Symfonieorkest Schubert’ en een symfonieorkest dat bestaat uit amateurmusici afkomstig uit Amstelveen en omgeving. Het orkest wordt ondersteund door professionele musici. Jaarlijks heeft het in voor- en najaar concerten in Amstelveen en omstreken. Na Grzegorz Stasko (tot 1990), Saskia Boon (tot 2013) en Hans Scheepers (tot 2014) wordt het AmSO sinds augustus 2014 geleid door vaste dirigent Rutger van Leyden, die orkestdirectie studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hij volgde Masterclasses bij Gennady Rozhdestvensky, Peter Eötvös en Anton Kersjes.

Van Leyden dirigeerde vooraanstaande ensembles met voornamelijk hedendaagse muziek in binnen- en buitenland. Thans geeft hij onder meer leiding aan wereldmuziekkoor ‘Passion’, de Gooise Operette en Operakoor Almere.

Toegang in Amstelveen €15, inclusief consumptie; jongeren t/m 18 jaar €7,50. Meer informatie en kaarten: www.amso-orkest.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.