Bij de start de Week van de Circulaire Economie nam wethouder Floor Gordon van Duurzaamheid de eerste circulair ingekochte minicontainers voor gft-afval in ontvangst. Over twee jaar wil de gemeente tien en over vijf jaar vijftig procent van haar inkopen circulair doen. Het betekent dat zij producten of materialen bestelt die aan het eind van de levens- of gebruiksduur in feite hergebruikt kunnen worden.

De geleverde minicontainers bestaan uit ruim 50% hergebruikt materiaal, maar de leverancier is er op uit containers van 90% opnieuw gebruikte grondstoffen te maken. Aan het einde van de levensduur kan de volledige container benut worden voor het maken van nieuwe minicontainers. Volgens Floor Gordon onderzoekt de gemeente op verschillende gebieden hoe meer circulaire producten zijn in te kopen.

Verspilling

“Het is van belang om verspilling van grondstoffen tegen te gaan en producten en materialen in te kopen die herbruikbaar zijn”, vindt ze. Er is bijvoorbeeld een nieuw contract gesloten voor de warme dranken automaten bij de gemeente. De machineonderdelen kunnen hergebruikt worden en van oude materialen zijn nieuwe te maken. Ook bereidt zij een aanbesteding voor om bedrijfskleding in te kopen met veel aandacht voor circulariteit. En bij het vernieuwen van gemeentelijke daken wordt gekeken naar meer duurzamere materialen.

De gemeente heeft jaarlijks gemiddeld 1.000 nieuwe minicontainers nodig om oude te vervangen. Voor de beoogde nieuwe woonwijk De Scheg is afgesproken uitsluitend circulaire minicontainers in te kopen. Een minicontainer is een afvalbak met twee wielen waarin inwoners in de laagbouw hun rest-, PMD-, papier/karton- en gft-afval verzamelen.

Foto-onderschrift: V.l.n.r. Paula Boom (Inkoop gemeente), Henrico Gijzen van leverancier SSI Schäfer, wethouder Floor Gordon, John van Achterberg (Inkoop gemeente) en Ruud Oosterhof, teamleider Afvalbeheer.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.