Bovenkerk heeft vier nieuwe Automatische Externe Defibrillatoren (AED’s), die 24 uur per dag beschikbaar zijn voor alle inwoners om hulp te kunnen bieden bij een hartstilstand. Wethouder Zorg en Welzijn Marijn van Ballegooijen onthulde maandag samen met sponsor bij de aanschaf directeur Ugur Pekdemir van Rabobank de AED bij kringloopbedrijf De Boemerang.

De projectgroep AED en Burgerhulpverlening van bewonersplatform Bovenkerk hebben zich hiervoor ingezet. De vijf leden willen Bovenkerk veiliger maken door het werven en opleiden van meer burgerhulpverleners (BHV-ers) en het plaatsen van AED’s die permanent beschikbaar zijn voor 112 en HartslagNu.nl.

Openbare AED’s

Bij basisschool De Westwijzer, het bedrijf Stulz en kringloopwinkel De Boemerang Maalderij zijn AED’s aanwezig, die alleen tijdens openingstijden beschikbaar zijn. Bij Café de Manen, Huisartsenpraktijk Dr. Göbel, Zorgcentrum het Zonnehof en bij De Boemerang aan de Binderij zijn nu dag- en nacht beschikbare AED’s geplaatst in een buitenkast met pincode.

Subsidie

Wethouder Van Ballegooijen: “Het is te hopen dat een hartstilstand zo min mogelijk voortkomt. Maar als die plaatsvindt zijn er in Bovenkerk aardig wat AED’s waar inwoners gebruik van kunnen maken mede door de tomeloze inzet van de Projectgroep AED van bewonersplatform Bovenkerk. De gemeente is betrokken bij dit project door het verstrekken van subsidie voor de aanschaf van de AED’s en buitenkasten. Ik roep andere bewonersgroepen op ook in hun buurt meer AED’s te krijgen.”

De Boemerang

Kringloopbedrijf De Boemerang heeft een gemiddeld bezoekersaantal van rond de 1.000 per dag. Bij De Boemerang werken ruim 95 mensen voornamelijk bestaande uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en bevordert het hergebruik van artikelen en van grondstoffen.

Vooral de eerste zes minuten zijn belangrijk bij een hartstilstand. Dan moet er een AED zijn. Daarom kunnen inwoners en maatschappelijke organisaties subsidie aanvragen voor een AED en/of buitenkast. Bedrijven kunnen voor een buitenkast subsidie vragen.

De AED wordt onder andere aangeboden via www.buurtaed.nl. Hier kunnen mensen een geldinzamelingsactie starten voor het kopen van AED. Er lopen dit jaar al weer verschillende initiatieven. Meer informatie over subsidie op www.amstelveen.nl/aed.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.