“Gezellige markt”, vonden beiden. Bij veel verschillen was iets anders gemeenschappelijks dat zij al ruim vijftig jaar op de Amstelveense weekmarkt staan. En dat hij het bedrijf, c.q. de kraam, van een ouder familielid overnamen. Wethouder Floor Gordon van Economische Zaken kwam hen daar vrijdag mee feliciteren. Met bloemen natuurlijk.

Marktkoopman Aad Baas staat er wekelijks al 51 jaar met een enorm assortiment zoetwaren en zijn collega’s van de familie IJ. Hartkamp met rijwielaccesoires. De drie kinderen van de wethouder waren ook mee en kregen van marktmeester Anne Mast wegens het raden van het aantal soorten in het snoepassortiment van Baas een zak snoep naar keuze.

Ouder

Baas staat al 51 jaar op de markt. “Eigenlijk had ik een ouder iemand verwacht”, zei Gordon tegen de 72-jarige marktkoopman. Maar kennelijk doet de buitenlucht hem goed. Hij nam de kraam destijds van zijn schoonvader over. Dit jaar wil hij er mee stoppen op Goede Vrijdag. Zijn vrouw liep overigens met haar moeder (80) op de markt, maar kwam haastig naar de kraam om de felicitaties en bloemen in ontvangst te nemen. “Dat u het vijftig jaar hebt uitgehouden, is wel bewonderenswaardig”, zei Gordon. Zij meldde als wethouder Economische Zaken voor het stimuleren van jonge ondernemers te zijn, maar vond het ook leuk nu eens zakenmensen van een oudere generatie tegen te komen. Volhouders, zogezegd. En beiden met een eigen zorgvuldig opgebouwde klantenkring.

Generaties

“Deze marktkooplieden hebben beiden drie generaties Amstelveense inwoners bediend en het winkelcentrum helemaal zien moderniseren, van Plein 1960 tot het Stadsplein nu”, constateert Gordon. “Ze staan er altijd, ook in weer en wind. Als ze met vakantie waren vroegen de klanten gelijk waar de kraam stond.”

Fam. IJ. Hartkamp (Rijwielbenodigdheden) staat al van 28 januari 1970 af op de markt. Alles wat men nodig heeft voor een fiets kan men bij deze kraam kopen. Zoals mandjes, regenkleding, banden, fietsbellen te veel meer. Jarenlang deed men ook reparaties aan fietsen. Maar omdat Hartkamp al in de 80 is, stopte hij daarmee. Maar op de markt willen hij en zijn vrouw wel doorgaan. “Er hangt hier echt een gezellige sfeer”, zegt hij.

Aad Baas (zoetwaren en chocola) staat al vanaf 10 januari 1969 op de markt. Gordon constateerde dat beiden enorm veel werk ook hebben aan het in- en uitpakken van de spullen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.