De gemeenteraad wil dat B&W er alles aan doen om erkenning van Mitshubishi te krijgen over de in WOII daar te werk gestelde 661 Nederlandse krijgsgevangenen, van wie er nog elf in leven zijn. Daarmee sluit de raad zich aan bij de Stichting Japanse Ereschulden. Wethouder Herbert Raat beloofde in aandeelhouders vergaderingen en ook in een eigen brief van B&W de zaak aan de orde te zullen stellen. De gemeenten zijn nu aandeelhouders van Eneco, maar willen de aandelen overdoen aan het Japanse concern voor ruim vier miljard.

De krijsgevangenen hebben destijds gewerkt in mijnen en op scheepswerven van het concern. Diverse landen, waaronder Zuid-Korea, kregen geld ter gedeeltelijke genoegdoening, maar naar Nederland ging tot nu toe niets. Overigens heeft volgens fractievoorzitter Ruud Kootker van Burgerbelangen Amstelveen (bbA) de aandeelhouderscommissie wel zijn zorgen overgebracht, maar dat wil volgens hem niet zeggen of er is gevraagd om erkenning en compensatie. Overigens kwamen daartoe enkele onderdelen van het concern in de richting van een paar landen, maar niet de organisatie als geheel. En niet naar Nederland. “Mager en niet transparant”, noemde Kootker het. Hij en andere raadsleden riepen B&W op een statement met andere gemeenten te maken.

 

Ook Martin Kortekaas van GroenLinks vroeg B&W alles te doen om Mitsubishi over te halen, evenals raadslid De Pijper van de ChristenUnie, Michel Becker van AVA, Pier Rienks van het CDA en Patrick Adriaans van de SP.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.