Zij begon als operettevereniging, maar sinds 2003 houdt OVA (Operette Vereniging Amstelveen) zich uitsluitend met musicals bezig. Vandaar ook de toevoeging ‘Musicalvereniging’ aan OVA dat nu al met al vijftig jaar bestaat. Het startschot van het jubileumjaar werd donderdag gegeven in de kleine zaal van de schouwburg, onder meer met enkele scenes van de musical Big Fish, opgevoerd door leden van de club.

Er zijn er nu voor het podium ongeveer 35 beschikbaar, maar er zijn ook andere leden, bijvoorbeeld die de zeventig jaar hebben bereikt en statutair niet meer de bühne op  mogen. Maar intussen wel hun hart aan OVA hebben verpand en erelid worden. ‘Er zijn ook werkende leden, vrijwilligers die helpen achter de schermen en niet op het toneel staan”, meldt het bestuur.

Franz Lehár

In vijftig jaar is er heel wat gebeurd. De allereerste operette die werd uitgevoerd was ‘Der Graf von Luxemburg’ van Franz Lehár in het toen nog bestaande gemeentelijke Openlucht Theater, dat inmiddels onder druk van Stadsdorp Elsrijk weer is geopend. Al voordat definitief op musicals werd overgestapt, had men zich op dat terrein begeven, vertelde voorzitter Mara Breur donderdag bij de start van het jubileumjaar. Zij is overigens de zevende in die functie.

Schouwburg

Al 45 jaar staat OVA voor elke voorstelling in de grote zaal van Schouwburg Amstelveen, dat ooit nog cultureel centrum heette. Met begeleiding van een professioneel orkest, dat op 27 en 28 maart voor de uitvoering van Big Fish zal bestaan uit acht personen. “Wij kiezen voor professionals, ook wat de regie betreft”, meldde het bestuur. En ook dus wat de techniek in het theater betreft, door Breur op de startavond extra in het zonnetje gezet. “Wij hebben een fijne samenwerking met de schouwburg.”

Maar de optredende artiesten blijven amateurs, hoewel sommigen – na jong bij OVA betrokken te zijn geweest – voor een beroepsloopbaan kozen en op een scherm donderdag hun felicitaties overbrachten, zoals Mariska van Kolck (“Ik ben in de zeventiger jaren bij jullie begonnen en  bewaar heel mooie herinneringen aan de OVA”). En Petra Berger is betrokken bij de vereniging via haar zus Joka.

Podium

Van de OVA-club staat trouwens niet iedereen op het podium. In gebouw ‘De Schakel’ aan de Essenlaan, bijvoorbeeld, staat tijdens de wekelijkse repetitieavonden op donderdag Nico achter de bar. En alle decors worden door vrijwilligers gemaakt, evenals de kledij door een speciaal kledingteam. Dat laatste heeft het trouwens niet gemakkelijk dit jaar, want voor Big Fish moeten zo’n 150 kostuums worden gemaakt, vertelde regisseuse Joyce Wasterval. “Een vereniging is niets zonder vrijwilligers”, zei Breur.

Circus

Eerder stonden beroemde musicals als Ciske de Rat, Evita, Beauty and the Beast en Jekyll & Hyde op het programma. Eerlijk gezegd liep ‘Big Fish’, na een gelijknamige film, niet zo goed op Broadway in New York. De keuze er voor bij OVA in het jubileumjaar is vooral gestimuleerd doordat er veel groepen (ensembles) in optreden, waardoor dus vrijwel alle leden aan bod komen, zei Wasterval. “Er komen circusartiesten, cowboys in voor en we hebben grote decors nodig.”

Liefde

De musical gaat over een vader en een zoon, waarvan de eerste enorme verhalen verteld over zichzelf en de laatste aan de waarheid daarvan toch wel begint te twijfelen. Een eigen vertaling door OVA van het stuk is gemaakt door Mark van der Heijden. Edward Bloom, die naar eigen zeggen een buitengewoon leven leidt, vertelt zijn zoon Will de meest fantasierijke en spectaculaire avonturen met heksen, reuzen, circusartiesten en over ware liefde die de tijd doet stilstaan. Als Will op het punt staat zelf vader te worden, besluit hij om voor eens en altijd het ‘ware’ levensverhaal van zijn vader te achterhalen. Er komt natuurlijk ook een liefdesverhaal om  de hoek kijken.

Al 50 jaar lid van OVA is Gerrit Grommé. Bij de start van het jubileum kreeg hij als erelid een onderscheiding van de vereniging, een speld. Hij heeft in de loop der tijd heel veel rollen vervuld, onder meer in operettes en werd later inspiciënt.

www.ova-amstelveen.nl

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.