Loden waterleidingen blijken gezondheidsrisico’s mee te brengen, omdat er lood in het drinkwater komt. Daarom is raadslid Marga van Herteryck van Burgerbelangen Amstelveen (bbA) van plan er woensdag in de raadscommissie Burgers en Samenleving vragen over te stellen. Zij vindt dat de gemeente de Amstelveense situatie in beeld moet krijgen en wil weten of die daar al mee bezig is.

Marga van Herteryck

Zij wijst er op dat de Gezondheidsraad in het drinkwater vooral een groot risico ziet voor jonge kinderen, zwangere vrouwen en ouderen. Van Herterijck vindt dat Amstelveners er zeker van moeten kunnen zijn dat hun drinkwater veilig is. “Als er wel risico’s zijn dan moet er snel een actieplan komen om loden waterleidingen te vervangen”, zegt ze.

Initiatieven

Het bbA-raadslid gaat vragen of B&W al initiatieven namen om gemeentelijk vastgoed op de aanwezigheid van loden drinkwaterleidingen en lood in het drinkwater te controleren. En zij wil dat het college aan de raad een overzicht verstrekt van de genomen of nog te nemen maatregelen. “Heeft het College ook initiatieven genomen bij de eigenaren en beheerders van risicovolle objecten als scholen en kinderdagverblijven in beeld te krijgen of daar ook loden leidingen in hun panden aanwezig zijn?” vraagt ze verder.

Corporaties

Verder vraagt zij of B&W de scholen en kinderdagverblijven hebben geïnformeerd over de risico’s en of zij zich lieten informeren welke maatregelen die nemen als er ‘foute’ leidingen zijn. Maar ook woningen van corporaties hebben de aandacht van bbA. Of daar plannen bestaan om de eventueel aanwezige loden leidingen te vervangen. Daar moet volgens de fractie de regie in nemen. In elk geval moet er naar haar smaak zo snel mogelijk een totaal overzicht komen van de Amstelveense situatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.