De gemeente wil beter weten wat er met haar subsidies gebeurt. In september en oktober van elk jaar wil zij praten met de raden van toezicht van de maatschappelijke en culturele organisaties, om beter financieel inzicht te krijgen. Met de directies ervan spreekt zij al geregeld.

Alle raden van toezicht van instellingen die meer dan 200.000 euro subsidie per jaar krijgen, ontvingen inmiddels een brief waarin zij worden uitgenodigd voor een eerste voortgangsgesprek. Het gaat onder meer om de grote culturele- en onderwijsorganisaties. Meer dan in het verleden wil wethouder Herbert Raat van Financiën de vinger aan de pols houden. “We hebben al geregeld overleg met de directies, maar nu voegen daar tenminste één keer per jaar een gesprek met de raden van toezicht aan toe”, zegt hij.  Raat wil nog meer weten wat die met gemeentelijk geld aan prestaties leveren in de stad. “Zodat we niet voor financiële en inhoudelijke verrassingen komen te staan. Deze instellingen zijn belangrijk voor onze inwoners die er gebruik van maken. Daarom willen wij hen ook tijdig kunnen helpen, mocht dat nodig zijn.”

Platform C

Recent bleek onder meer de culturele instelling Platform C – ontstaan door een fusie van muziekschool, Kunstuitleen en Volksuniversiteit – met een enorm financieel gat te zitten. Het door de instelling zelf geleverde plan om het weg te werken, op kosten van de gemeente, voldeed volgens de gemeente niet en zij liet zelf een onderzoek instellen.

Prestaties

De gesprekken met de raden van toezicht zullen onder meer gaan over de actuele situatie, de financiële prestaties van de instelling, de bijdrage die zij levert aan de stad, haar inwoners en ondernemers en de resultaten die worden geboekt. Ook wordt er gesproken over ontwikkelingen en toekomstplannen van de instelling én de gemeente, alsmede de relatie tussen beiden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.