In de serie ‘Arts in Cinema’ (Kijk op Kunst)  draait dinsdag 28 januari (19.30 uur) een film over Vincent van Gogh in Cinema Amstelveen. ViaVan Gogh and Japan: The untold story of Van Gogh’s art’ leert men een andere kant van de kunstenaar kennen. Er gaat een informatieve inleiding over Van Gogh en diens werk aan vooraf door museumdocent en beeldende kunstenaar Henk van den Bosch .

“Ik benijd de Japanners”, schreef hij eens aan zijn broer Theo. In de tentoonstelling waarop deze film is gebaseerd – Van Gogh & Japan in het Van Gogh Museum in Amsterdam – is te zien waarom. Ondanks dat Van Gogh Japan nooit heeft bezocht, is dit het land met de grootste invloed op hem en zijn kunst.’

Begrijpen

Van Gogh is niet te begrijpen zonder begrip van hoe de Japanse kunst in Parijs arriveerde in het midden van de 19e eeuw en de invloed die dat had op kunstenaars als Monet, Degas en bovenal Van Gogh. Door de nieuwe galerijen van Japanse kunst te bezoeken creëerde Van Gogh zijn eigen beeld van Japan. Door diepgaand onderzoek, prentenverzameling en gedetailleerde discussies met andere kunstenaars gaf de Japanse kunst het werk van Van Gogh een nieuwe en spannende richting.

‘Arts in Cinema’ is een serie spraakmakende documentaires over internationale topexposities en bevlogen kunstenaars. Zij bieden een exclusief kijkje achter de schermen van internationale musea. De films zijn informatief, toegankelijk en onderhoudend en bieden een meeslepende, filmische reis langs ’s werelds meest geliefde kunst en hun makers.

De laatste titel uit de reeks is: dinsdag 11 februari – Gauguin in Tahiti: Searching for a Lost Paradise.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.