Vier van de tien Amstelvers  (39%) ontvangen altijd het Amstelveens Nieuwsblad, waarin de gemeente adverteert, en een derde van hen (34%) krijgt de krant soms wel een soms niet. Negentien procent krijgt de krant niet, maar zou dat wel willen. Dat antwoorden B&W op vragen van raadslid Pieter Monkelbaan van Burgerbelangen. Het blijkt uit onderzoek van de gemeente. Er werden begin september 779 inwoners aangeschreven, van wie er 440 reageerden.

B&W, die vorig jaar voor ruim 131 duizend euro in de AN adverteerden, zijn niet tevreden over de verspreiding ervan. Zij hebben diverse gesprekken met uitgever BDU gevoerd. Uit recent onderzoek blijkt dat de bezorging nog steeds te wensen over laat, schrijven zij aan Monkelbaan. Het per 1 januari gesloten contract met de krant is meer flexibel dan het per die datum eindigende. Er is een contract voor een half jaar gesloten, waarin BDU  de krijgt voor een betere bezorging te zorgen. In die periode willen B&W ook de mogelijkheid onderzoeken van een aanbesteding om ook andere uitgevers de kans te geven met lokale huis-aan-huisbladen de gemeentepagina’s op te nemen.

Klachten

Bij het Amstelveens Nieuwsblad kwamen gemiddeld 31 klachten per week binnen over de bezorging. Maar bijna driekwart van het panel gaf aan daarover nooit een klacht in te dienen. Sinds augustus 2018 geeft de gemeente de mogelijkheid op haar homepage te klagen over de bezorging, waarna de klachten direct naar de uitgever worden doorgestuurd.

 

41 REACTIES

  1. Het is 50 jaar geleden dat ik die blaadjes ook rondbracht. In de tussentijd is er weinig veranderd merk ik. 😂 Toen verdween menige stapel richting de voetbalclub van menige bezorger en nu in de papierbak.

    • 50 jaar leden bestond het Amstelveensch Weekblad nog, een abonnementenblad met een dekking van bijna 90% en een dienst die ’s avonds kranten bracht als men klaagde over de bezorging. Het lijkt me dus sterk dat hele pakken richting voetbalclub verdwenen…..

      • Ik doelde hier op de Echo en op de tijd dat je geen abonnee van het Amstelveentje meer hoefde te zijn en het een huis aan huis blad werd. Het preciese jaartal weet ik niet meer. In die tijd was het gekoppeld aan dezelfde wijken als het Parool.

  2. De meeste inwoners ontvangen het officieuze gemeenteblad Amstelveens Nieuwsblad niet. Op deze manier voldoet de gemeente Amstelveen feitelijk niet aan haar wettelijke publicatieplicht. Dit is al jaren bekend. Dit zegt genoeg over hoe ons gemeentebestuur haar democratische functie opvat.

    • Er verschijnt maar één krant wekelijks. Het gemeentebestuur is al jaren echt ontevreden over de verspreiding en ook in de gemeenteraad is er over geklaagd. Zij is zich er bewust van op deze wijze niet aan de wettelijke publicatieplicht te voldoen. Maar u komt nu met een eigen weekblad begrijp ik? Snel op de aanbesteding reageren. Het is wat flauw te suggereren dat de verspreiding het gemeentebestuur goed uitkomt, wegens de opvatting over de ‘democratische functie’ die het heeft.

  3. CeeBee, op wanprestatie cq contractbreuk reageer je eerst met een vriendelijk doch dringend verzoek tot nakoming van de afspraken, vervolgens met een laatste verzoek of maning mbv een advocaat en uiteindelijk door nakoming te vorderen bij de rechter.

    JB, het is roerend hoe u de bestuurders steeds in bescherming neemt tegen gemene kritische burgers maar is dat uw taak?

    • Ik neem niemand in bescherming, maar wil eerlijk blijven. Sommigen hebben daar geen last van en geven de schuld aan iemand of een college voor de schuld van iemand anders. Overigens gaat u op geen van mijn aan u gerichte reactiezinnen in.

    • Poeh hé, wanprestatie, contractbreuk, nakoming. Nou, daar hebben ze echt nog nooit van gehoord hoor op het gemeentehuis. Ze zullen je dankbaar zijn voor dit lesje verbintenissenrecht. De oplossing is nabij voel ik al..

  4. JB, het gemeentebestuur is verantwoordelijk voor het vervullen van haar wettelijke verplichting om de burgers te informeren. Zij kan zich niet verschuilen achter een bedrijf dat zijn contractuele verplichtingen niet nakomt.

    Een gemeentebestuur dat jarenlang nalaat om de inwoners naar behoren te informeren, faalt in het vervullen van haar bestuursrechtelijke en democratische functie en taken.

    Uw suggestie dat ik niet eerlijk ben, is ongefundeerd en dus ongepast.

    • Maar u weet dus alle oplossingen. Ga uw gang met aanbestedingen. Achter uw computer vertellen hoe alles verkeerd gaat, zonder overigens een suggestie voor beterschap aan te reiken, is oneerlijk en gemakkelijk. Maar goed, u hebt er wéér een argument bij om uw haat tegen het gemeentebestuur te uiten. Overigens vind ik zelf ook dat de gemeente de transparantie niet heeft uitgevonden, maar in dit geval weet ik niet hoe het anders zou moeten. Zelf een krant uitgeven dan maar (en de kosten daarvan op de bevolking verhalen?). Of komt u met een betere uitgave?

  5. Als burger kan en mag ik vaststellen dat de gemeente haar wettelijke en democratische verplichtingen niet vervult, maar ik kan en hoef niet te zeggen hoe zij dat moet doen.

    Als haatjunkie weet u het verschil niet tussen kritiek en haat.

    • Iemand die alleen maar vaak totaal ongefundeerde kritiek heeft, handelt uit pure haat, denk ik. Maar goed, ik ben volgens u een haatjunkie. Laat maar. Het zou wel leuk zijn als u bij alle kritiek een minimale poging tot oplossing van het probleem (dat overigens niet alleen door u, maar wel eerder al door anderen is geconstateerd) deed.

  6. App een oplossing aandragen? Dat gaat hij niet doen Johan, want dan kan hij daar op aangesproken worden en daar houdt ie niet van. Hij levert liever kritiek en loopt dan hard weg.

  7. Waarvoor loop ik weg, CeeBee, en waarom? Iedereen weet tenminste wie ik ben terwijl jij je verschuilt achter jouw anonimiteit.

    Ik doe hier het enige wat ik mag en kan doen en wat de lokale journalistiek nalaat: Kritiek leveren op een falend gemeentebestuur. Jouw anonieme kritiek op mij slaat nergens op en is alleen laf en oneerlijk.

    • Ah, journalistiek is alleen kritiek leveren zonder over mogelijke oplossingen na te denken? Wist ik niet, maar goed, daar hebben we een alwetende voor. Gek trouwens dat iedereen in Amstelveen wil wonen, de stad die wordt bestuurd door een op elk gebied falend gemeentebestuur. Het wordt nooit wat, dus u moet zich er zelf mee bemoeien. Of vertrekken natuurlijk, als u het falen echt niet langer kan aanzien.

    • Kom je nou nog met een oplossing app of blijft het bij je gebruikelijke afleidingsmanoeuvre dat ik met een profielnaam werk? Niet dat het uitmaakt want anderen geef je ook geen antwoord op dezelfde vraag.

      • Ik herhaal de vraag nog maar even, want na zoveel uitvluchten ben je die misschien vergeten. Is het door jou (en dus niet door mij) gebruikte ‘laf en oneerlijk’ persoonsgericht of niet?

  8. Mogelijke oplossingen voor een betere bezorging zijn misschien;
    – Niet alleen de betaling verrichten per bezorgd blad, maar ook rekening houden met de afstanden. In de Gouden Hoek bijvoorbeeld loop je je een versuffing voor 50 blaadjes en in een groot flatgebouw ben je er zo 100 kwijt in een kwartiertje.
    – Maak eens dat “ nieuws” interessanter. Nu vind je bij wijze van spreken 1 bericht tussen 10 advertenties. De hoofdredacteur is meer een advertentieverkoper die wat berichtjes van het gemeentehuis her en der tussen plakt. Er zijn genoeg amateurschrijvers die wat te melden hebben. Maak daar gebruik van! Kost een drol! Opiniepagina van burgers, recensies van culturele uitingen , verslagen van allerlei plaatselijke sportverenigingen , 1 pagina in het Engels speciaal gericht op expats enz. ,want ik heb ook genoeg ondernemers gehoord die zeggen niet meer te willen adverteren omdat er niets anders dan advertenties in staan en denken dat hun eventuele klanten het direct bij het oud papier gooien.

    Maar ja , je moet er wel wat meer geld voor over hebben , want nu wil zowel de gemeente als de uitgeverij voor een dubbeltje eerste rang zitten. Want ik ben ervan overtuigd dat als de interesse voor dat blaadje groeit, ook de bezorging beter wordt, want dan gaan de mensen toch meer klagen als ze die niet krijgen.

  9. Directie en aandeelhouders van BDU houden het geld voor bezorging liever in hun eigen zak en de gemeente wil niet te veel geld uitgeven aan gemeentelijke bekendmakingen en bestuurlijke zelfreclame.

    Aangezien de journalistiek volgens JB niet alleen kritiek moet leveren maar ook over oplossingen moet nadenken, ligt hier een interessante uitdaging.

    Naar gewone burgers wordt niet geluisterd. Wie kritiek heeft, moet oprotten, vindt de stadskroniekschrijver. Dat is democratie op z’n Amstelveens.

    Een bewoner van ons gebouw haalt iedere week een stapel Amstelveens Nieuwsblad op de eerste verdieping van Bieb/Venstra en stopt die bij geïnteresseerden in de brievenbus. Daarin las ik dat het blad voor abonnees gaat schrijven. Zou dat de oplossing zijn waarom CeeBee blijft zeuren?

    Het Amstelveens Nieuwsblad biedt binnenkort voor 1 euro per week méér informatie en onderscheidende journalistieke verhalen waaraan abonnees behoefte hebben en bovendien journalistieke verdieping daarvan. De redactie belooft om heel goed naar alle reacties te gaan luisteren en om samen met de abonnees de lokale journalistiek in Amstelveen een kwaliteitsimpuls geven. Het valt op dat advertenties in het hele artikel niet genoemd worden. Er staat wel een leuke foto van de Drol bij. Nu kan het nog.

    Op het gevaar af kritisch te klinken, vraag ik mij af wat het bestaansrecht is van een blad waarin de leukste en belangrijkste informatie en verhalen níet worden gegeven omdat die ergens anders staan. Ik ga die euro per week zeker betalen want anders kan ik geen kritiek leveren terwijl dat mijn taak is. Iemand moet immers dat ondankbare werk doen.

  10. If you pay peanuts you get monkeys. Je moet er dus wel wat moeite voor doen maar er zijn voldoende locatie’s om een exemplaar te krijgen.

    Afhaalpunten
    Soms wordt uw wijk een dag later gelopen i.v.m. bezorgproblemen bij onze verspreider. Op onderstaande adressen kunt u een papieren versie van het Amstelveens Nieuwsblad afhalen.
    U kunt ook de krant digitaal lezen. Dan kunt u hier terecht. Het digitale archief van deze krant kunt u er ook vinden.

    Afhaalpunten Amstelveens Nieuwsblad:
    Natuurwinkel Amsterdamseweg 136 AMSTELVEEN
    Deen Supermarkt Bankrashof 32 AMSTELVEEN
    Sport- en Partycentrum de Kegel Bovenkerkerweg 81 AMSTELVEEN
    Albert Heijn Bourgondische laan 14 AMSTELVEEN
    Primera Frank & Marian Brink 34 AMSTELVEEN
    Wijkcentrum Open Hof Burgemeester Haspelslaan 129 AMSTELVEEN
    Villa randwijck Catharina van Clevepark 10 AMSTELVEEN
    Wijkcentrum Alleman Den Bloeyenden Wijngaerdt 1 AMSTELVEEN
    Politiebureau Amstelveen Noord Gerard Doulaan 2 AMSTELVEEN
    Bruna Groenhof 118 AMSTELVEEN
    Bruna Kostverlorenhof 20 AMSTELVEEN
    Albert Heijn Maalderij 31 AMSTELVEEN
    Gemeentehuis Nieuwer-Amstel Laan Nieuwer-Amstel 1 AMSTELVEEN
    Ziekenhuis Amstelland Laan Van de helende meesters 8 AMSTELVEEN
    COOP Lindelaan 65 AMSTELVEEN
    Ontmoetingscentrum de Meent (AN) Orion 3 AMSTELVEEN
    Boekhandel Blankenvoort Rembrandtweg 649 AMSTELVEEN
    Wijksteunpunt Smeenklaan 1 AMSTELVEEN
    Bibliotheek Amstelveen Stadsplein 102 AMSTELVEEN
    Tabakspeciaalzk De Posthoorn Van der Hooplaan 191 AMSTELVEEN
    Kantoorboekhandel De Twister Westwijkplein 76 AMSTELVEEN
    Bibliotheek Amstelveen Westwijk Westwijkplein 1 AMSTELVEEN

    • Pardon, hr. Noomen u moet de zaken niet omdraaien. De gemeente heeft een wettelijke publicatieplicht, waarbij de burger niet allerlei moeite hoeft te doen om aan deze info te komen. De burger wordt geacht de wet te kennen, maar ook de overheid. Trouwens u zegt transparantie voor te staan, maar u zet de burger door deze opmerking eigenlijk nog meer op een afstand. Om het maar eens heel plat te zeggen, u wilt wel dat de bezorging optimaal is maar u bent voor geen mm bereid om de uitgeverij financieel tegemoet te komen om iets beters te leveren dan het huidige flutblaadje. Misschien moet u eens bij wijze van proef tijdelijk 1 of 2 communicatiemedewerkers bij die uitgeverij stallen, maar dan zonder voorwaarden en dat niet de hr. Raat zijn vaste rubriekje krijgt waarin hij een “ gezichtsbepalende Amstelvener” “ interviewt” , want je mag toch stellen dat een wethouder met zijn salaris toch wel belangrijkere zaken heeft te doen. Deze rubriek is enkel en alleen ingesteld ter meerdere glorie van zichzelf. Elke week minstens één foto van hem in de krant. Trouwens, sinds wanneer is een wethouder een interviewer?

    • En ik begrijp niet waarom een gemeente die zegt de afvalberg te willen verminderen en aan het klimaat werkt, niet constant op allerlei strategische plaatsen een voorraadje van die stickers laat neerleggen of je wel of geen folders in je bus wilt. Een poosje geleden is mijn sticker van de brievenbus getrokken. Sinds die tijd loop ik elke week met een kleine kilo aan papiertroep naar de container en ik vertik het toch om een half uur te reizen naar het gemeentehuis.

  11. Kees, BlackRock (met 7.000 miljard dollar de grootste vermogensbeheerder ter wereld) gaat de klimaattransitie centraal stellen in zijn beleggingsstrategie. Klimaatdrammer? Neoliberalen, klimaatontkenners en flat earthers houden in hun droomwereld de werkelijkheid liever nog een tijdje op afstand.

    Ik lees het Amstelveens Nieuwsblad omdat ik foto’s van Herbert Raat verzamel. Grapje.

    De gemeente neemt wekelijks minstens vijf(!) volledige pagina’s van die papieren krant voor haar rekening tbv informatie en bestuurlijke zelfreclame. Wie het gemeentebestuur kritisch wil volgen, is dus voorlopig aangewezen op de papieren uitgave van dat advertentiekrantje.

    Een aantal afhaalpunten ontslaat het AvNb niet van zijn contractuele verplichting om het blad huis aan huis te bezorgen en het ontslaat ook de gemeente niet van haar verplichting om ál haar burgers van de wettelijk verplichte informatie te voorzien. Als h-a-h-bezorging inderdaad onverantwoord duur is, dan moet het aantal afhaalpunten drastisch worden vermeerderd. (Een oplossing, CeeBee?)

    Ik ben geabonneerd op de webversies van NRC, Volkskrant, Telegraaf, New York Times en De Brug (SIVMO). Tevreden?

    • Ik vraag mij toch af hoe het in de tijd van het Amstelveens Weekblad als bezorgde krant ging. Die had wel een grote dekking maar een minderheid werd met de krant, dus ook met de gemeentelijke mededelingen, niet bereikt. En een digitale oplossing was er toentertijd nog niet. Overigens adverteerde de overheid eigenlijk per definitie in abonnementenbladen.

  12. Beste Frank,
    De overheid moet al heel veel. Ze hebben niet eens tijd om de vermeende scooter overlast aan te pakken.
    Neem zelf het initiatief.
    https://www.consuwijzer.nl/post/verzenden-ontvangen/geen-geadresseerde-reclame
    https://www.geenreclameontvangen.nl/a-37857372/nee-ja-sticker/nee-ja-sticker/?gclid=EAIaIQobChMIyYikw_OK5wIVwp13Ch3DOQHWEAQYASABEgLeTPD_BwE#description

    Als AN niet aan zijn bezorgafspraken kan voldoen
    moeten we daar snel mee stoppen. Meeste info is voor geinteresseerden allemaal digitaal te vinden en je kan je ook aanmelden op nieuwsletters en rest kan misschien 1x per maand in Amstelveenz. Misschien zijn zij wel instaat om een groter publiek te bereiken.

  13. Ooit volstond een kastje aan het gemeentehuis om te voldoen aan de wettelijke verplichting om burgers te informeren. Mijn grootvader heeft als burgemeester jarenlang modellen ontworpen voor zulke gemeentelijke Bekendmakingen etc. die werden gedrukt door de drukkerij en uitgeverij N. Samsom in Alphen a/d Rijn.

    Hoewel het steeds meer de kant opgaat van electronische berichtgeving, zal papier voorlopig niet volledig uitgefaseerd kunnen worden. Mits het aantal afhaalpunten drastisch wordt verhoogd, kan bezorging aan huis achterwege blijven.

    De webversie van het Amstelveens Nieuwsblad is goed te lezen. De tekstversie van de afzonderlijke artikelen zou echter kopieerbaar moeten zijn zodat (gedeelten van) de teksten eenvoudig kunnen worden geciteerd zonder die eerst over te hoeven typen.

    Wat ook nog ontbreekt is een Reactie–en discussieruimte die op onafhankelijke en eerlijke wijze wordt gemodereerd op basis van heldere gebruiksvoorwaarden.

    Misschien komt het zo ooit goed.

  14. Tja , dat waren andere tijden. Toen stond het gemeentehuis nog naast kerk en kroeg en in het midden de dorpspomp, waar iedereen elkaar ontmoette en ook kende.

    Overigens zou ik wel eens van zo’n nieuwe versie Amstelveens Nieuwsblad wat willen zien alvorens lid te worden.

  15. Frank, Premium is geen nieuwe versie van AvNb maar de naam van artikelen die in de webversie van het blad slechts gedeeltelijk (als ’teaser’) te lezen zijn. Ik heb daarop een jaarabonnement genomen omdat ik ieder initiatief op dit gebied steun. Ik heb mij vooral laten lokken door de toezegging dat goed naar reageerders zal worden geluisterd. Daarvan is nu nog niets te merken, want er is geen reactie- en discussieruimte..

    • Maak dat Premium dan compleet gratis toegankelijk voor iedere Amstelvener voor een maand zonder verplichtingen. Het is compleet nieuw, dus de mensen moeten het eerst goed leren kennen en eventueel waarderen, want ik denk dat 90% dat blaadje direct in de papierbak dumpt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.