Behalve het maandelijkse Alzheimer Café in De Luwte aan het Wimbledonpark 361 is er deze maand een bijeenkomst in De Meent over euthanasie bij mensen die aan dementie lijden.  In het Alzheimer Café Amstelveen van donderdag 23 januari (19.30 uur) spreekt Jos Heeremans met Annetje Bootsma (specialist ouderen­geneeskunde, werkzaam bij Familysupporters) over de zin van vroeg­signa­lering.

In de praktijk blijkt dat veel mensen met dementie en hun naasten lang thuis zelf ‘aanrommelen’ voordat ze aan de bel trekken omdat het niet meer gaat. De signalen, de vergeetachtigheid en het ‘niet-pluis-gevoel’ worden niet herkend als symptomen van dementie.

Begin

Maar het is belangrijk dementie in een zo vroeg mogelijk stadium te herkennen en te diagnosticeren. Zowel de mantelzorger als de betrokkene met dementie kan dan vanaf het begin goed worden begeleid. Het onbegrip over veranderend gedrag wordt weggenomen doordat de naasten worden geïnformeerd over de verschijnselen die horen bij dementie. Maar ook de mogelijkheden die er zijn op het gebied van ondersteuning, hulpmiddelen, zorg, activiteiten zijn effectiever als zij eerder in het ziekteproces kunnen worden ingezet.

Annetje Bootsma zal uitleggen waar men op moet letten bij bepaalde signalen, hoe men normale vergeetachtigheid van beginnende dementie kan onderscheiden en wat het belang is van een juiste diagnose. Er is uiteraard gelegenheid om vragen te stellen. Zaal open vanaf 19.00 uur. Men hoeft zich niet aan te melden, maar kan gewoon binnenlopen. De toegang is gratis en de koffie staat klaar.

Euthanasie

In een bijeenkomst voor naasten van jonge mensen met dementie in De Meent aan Orion 3 komt Dominique Rijnja dinsdag 21 januari (18.00 uur) uitleggen wat de stand van zaken is bij eutha­na­sie bij dementie. Zij is consulente bij het Expertise­centrum Euthanasie en gaat in op vragen als wat wel en niet mag. Kan men ook aangeven tot waar men het proces van de dementie wil doormaken? Ook vertelt zij wie er nodig zijn om euthanasie te (laten) plegen en wat daarvoor het goede moment is.

Dominique Rijnja gaat uitleggen wat de rol van het Expertisecentrum Euthanasie hierbij is en hoe men zo goed mogelijk, binnen de criteria van de wet, zijn wensen kan vastleggen.

Aan het eind van de bijeenkomst wordt een (eenvoudige) maaltijd aange­boden door Alz­hei­mer Nederland. Jonge mensen met demen­tie zijn zelf ook van harte welkom. Een profes­sio­nal zal voor hen, indien gewenst, een alternatief programma aanbieden. Inloop vanaf 17.45.

 

Aanmelden voor deze bijeenkomst kan bij Jeantien Brugma,  dementiejong@gmail.com. Meer informatie op www.alzheimer-nederland.nl/projectgroep.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.