Vooral fotografieliefhebbers zullen hem graag ontmoeten. Zondag 19 januari (14.30 uur) komt schrijver Hans Rooseboom bij Libris Venstra aan het Stadsplein vertellen over zijn boek Lichtjaren.

In dat onlangs verschenen werk beschrijft Rooseboom de fascinerende geschiedenis van de fotografie. Hoe die vanuit het niets uitgroeide tot het invloedrijke, door bijna iedereen beoefende en overal aanwezige medium van nu. Hij laat aan de hand van beeldmateriaal zien hoe foto’s gemaakt, bedoeld, verspreid, bekeken, gebruikt en misbruikt zijn. Zo maakte men zich al in 1890 zorgen over de privacy die door camera’s geschonden werd en is het manipuleren van foto’s veel ouder dan Photoshop.

Rauw

Rooseboom vertelt over hoe het volstrekt ongebruikelijk was zelf te fotograferen, over de enorme moeite die het in de beginjaren kostte om dat op reis te doen (in de Alpen, de Himalaya, de Schotse hooglanden, de Egyptische woestijn enzovoort), over de introductie van de rauwe fotografische stijl en aanpak die eerst – in de jaren 1950 – op veel verzet stuitte, maar inmiddels op grote schaal wordt nagevolgd.

Rijksmuseum

Hans Rooseboom (1966) is curator en conservator fotografie van het Rijksmuseum. Hij heeft diverse tentoonstellingen gemaakt en over uiteenlopende onderwerpen uit de fotografiegeschiedenis geschreven, van Daguerre tot Man Ray, en van vroege kleurenfotografie tot panoramafoto’s. Bij hem thuis aan de muur hangen foto’s van Hans Bol, Elspeth Diederix, Anne Geene, Reinier Gerritsen, Godfried de Groot, Carolien Scholtes en Krystyna Ziach. Toegang: vrij. Aanmelden niet verplicht, wel praktisch: via info@venstra.nl of 020-6419880. Organisatie in samenwerking met Uitgeverij Meulenhoff.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.