Op 25 januari staat Tonnie Dieleman met zijn theaterprogramma in Schouwburg Amstelveen, als broeder Dieleman. Hij is een zanger en dichter uit Zeeuws- Vlaanderen, die in zijn liedjes op zoek gaat naar een bijzondere connectie met zijn omgeving.

Dieleman brengt verhalen uit zijn eigen streek. Hoe langer men kijkt, hoe verder die verhalen reiken. Het zijn oeroude sages over dwarse weduwen, zwermen vogels, de mist die optrekt, of door het land kabbelende kreken. Die meanderen door Dieleman’s nummers. Moeiteloos trekt de goedlachse Zeeuw zijn publiek tijdens zijn voorstelling mee in zijn mystieke wereld, zegt de producent. ‘Voor men het weet zingt men erover mee, in Zeeuws-Vlaams dialect.’  Dieleman zingt en begeleidt zich men een in Zeeland met de hand gebouwde banjo; hij heeft een schat aan verhalen.

IJdelheid

In 2012 debuteerde broeder Dieleman met ‘Alles Is IJdelheid’, dat hem ook buiten Zeeland introduceerde als bijzonder muzikant. Zijn oeuvre bestaat inmiddels uit vier albums, een EP, meerdere soundtracks en diverse internationale samenwerkingsprojecten. Zijn laatste solo werk ‘Komma’ vormt een eerbetoon aan de mysterieuze kreken van Zeeuws-

Vlaanderen, een land van waterkanten, en kreeg een vijf sterren recensie in de Volkskrant. Foto: Mechteld Jansen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.