Een meerderheid in de gemeenteraad lijkt voor een vuurwerkverbod te zijn. Het CDA is een fel voorstander daarvan en ook de VVD ziet eigenlijk geen andere oplossing. Beide partijen in de Tweede Kamer zijn er tegen.  De meeste burgemeesters van die twee denken er totaal anders over. De lokale partij Actief voor Amstelveen (AVA) zegt pas eind van de maand een beslissing te nemen. De CDA-fractie in de gemeenteraad verwijst naar Apeldoorn, de eerste stad waar dit jaar het afsteken van vuurwerk verboden zal zijn. Zij heeft de landelijke partij om opheldering gevaagd.

Pier Rienks (CDA)

Van de andere partijen zijn de meeste raadsfracties voorstanders van een verbod. De VVD zegt niet zo’n verbodspartij te zijn, maar fractievoorzitter Kees Noomen in de gemeenteraad, ziet in dit geval weinig andere mogelijkheden. Volgens hem hebben nu teveel mensen en dieren er overlast van, worden vaak onschuldige omstanders slachtoffer van oud-en-nieuw vuurwerk en is er heel veel schade aan gebouwen en aan auto’s die afbranden. “Dan is het bijna niet meer vol te houden consumentenvuurwerk in zijn huidige vorm in stand te houden,” zegt Noomen. “Ik denk dat iedere ouder altijd weer blij is als zijn kinderen heelhuids oud-en-nieuw hebben overleeft en er geen ongelukken van betekenis zijn gebeurd.”

Feestvreugde

Als het aan het lokale CDA ligt, zal Amstelveen snel volgen. Wat een relatief rustige nieuwjaarsnacht werd genoemd, ging toch gepaard met vernielingen, brandjes en de gebruikelijke overlast. Bizar dat zoiets toch een rustige oudejaarsnacht heet, zei de burgemeester in zijn nieuwjaarstoespraak. Maar volgens velen hoort de schade en de overlast nu eenmaal bij de feestvreugde, die een traditie werd. En tradities afschaffen ligt gevoelig, beseft het CDA in Amstelveen, terwijl die partij en in de Tweede Kamer niet aan wil. Die is alleen tegen zogenaamd ‘zwaar’ vuurwerk. En als regeringspartij pleit het voor strengere handhaving. Zeker met een paar politieagenten ’s nachts in Amstelveen, schampert de lokale afdeling.

Kees Noomen (VVD)

Inbraken

“Laten die zich vooral richten op woninginbraken tijdens oudejaarsnacht”, zegt fractievoorzitter Pier Rienks van het CDA in de gemeenteraad. “Want inbraken gaan gewoon door, vuurwerk of niet. Daarnaast is strengere handhaving geen effectief middel tegen letselschade en milieuschade.”

Rienks voelt meer voor een nieuwe traditie in de plaats van de oude en vraagt zich af waarom Amstelveen met oudjaar niet een grootse vuurwerkshow organiseert, waar jong en oud van kunnen genieten. In veel plaatsen is dat volgens hem al een succes. Dat het CDA als landelijke regeringspartij geen vuurwerkverbod wil heeft naar zijn mening de angst voor impopulariteit als reden. “Want als je alle branden, vernielingen, ernstige letselschade, milieuschade, grote overlast, samen met advies van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, de oproep van politie, brandweer en andere hulpverleners onvoldoende argumentatie vindt om een traditie af te schaffen is men daar misschien bang voor, zo vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2021,” zegt hij. “Dan schaf je geen tradities af maar stel je oncontroleerbare maatregelen voor en houd je iedereen te vriend.”

Het CDA Amstelveen zegt benieuwd te zijn naar de antwoorden van de landelijke partij op de vraag op uitleg. “Als het resultaat is dat ze er in Den Haag niet aan willen dan zal het CDA Amstelveen zich sterk maken voor een verbod in de eigen gemeente,” zegt Rienks.

Handhaving

Noomen ziet wel problemen met de handhaving van een verbod en wijst er op dat men overal in Europa gewoon vuurwerk kan blijven kopen. “Ook de notoire hufterigheid kun je waarschijnlijk met een algemeen verbod niet uitbannen, maar ieder slachtoffer wat je minder hebt of schade die je hebt voorkomen is winst en moet je toejuichen”, zegt hij. Een verbod leidt er volgens hem ook toe dat de politie waarschijnlijk meer tijd heeft om de ‘echte probleemgevallen’ aan te pakken. “Helaas moeten de goeden onder de kwaden lijden en verdwijnt er een mooie traditie in het land”, verzucht hij. “Maar door het feit dat het gewoon te gevaarlijk is en het de gemeenschap te veel geld kost, kunnen we geen andere keuze maken dan de verkoop van gevaarlijk consumentenvuurwerk verder beperken of in zijn geheel te verbieden. Centraal geregelde vuurwerkshows of professioneel ondersteunde buurtinitiatieven zouden onderzocht kunnen worden.”

 

9 REACTIES

 1. Het gaat de goede kant op. Hopelijk wordt tijdens het volgende Oud en Nieuw geen particulier vuurwerk meer in de publieke ruimte afgestoken. Niets is eenvoudiger te constateren en te controleren dan verboden explosies.

 2. De wolven huilen ook mee in het bos. Ik ben benieuwd wat je er nog over 3 maanden van hoort, want diverse zelfstandigen die op de VVD stemmen zijn voor een groot deel afhankelijk voor hun omzet van vuurwerk in de wintermaanden en vooral vele mensen vinden het nu eenmaal leuk om vuurwerk af te steken . Ook dit jaar weer een recordomzet. En laten we eerlijk zijn, de meesten onder ons vonden het wel leuk om ook wat te knallen toen ze jong waren. Ik ook.

 3. Hr. Bos opent zijn tekst met “Een meerderheid in de gemeenteraad lijkt voor een vuurwerkverbod te zijn”. Wow wat een statement. De Tweede Kamer was ze echter voor met een meerderheid hetwelk wellicht zal leiden tot een landelijk verbod iets wat ik persoonlijk wel jammer zou vinden en dit terwijl ikzelf mijn hele leven lang al geen vuurwerk heb aangeraakt.

  Met andere woorden de gemeenteraad Amstelveen loopt weer eens achter de feiten aan en laat iets van zich horen zonder dat dit enig effect heeft op de landelijk besluitvorming die aanstaande lijkt. Iets van “spuit elf ……. etc.”.

  Maar goed de locale VVD en CDA schreeuwen blijkbaar weer eens onnodig om aandacht.

  Welnu ze krijgen wat mij betreft die aandacht volop mocht er volgend jaar met de jaarwisseling op een mogelijk landelijk vuurwerk verbod gehandhaafd moeten worden. Tot op heden heeft met name de VVD-wethouder niet zo’n sterke reputatie als het op handhaven aankomt.

  • Doelt u niet op de diverse VVD ministers ipv Raat, want die zit id in een spagaat. Het is niet mijn politieke vriend, maar ik denk dat hij ook niet meer kan.
   Overigens denk ik dat een algeheel verbod contraproductief werkt. De illegale handelaren zullen zo’n eventueel verbod prachtig vinden en het zal weer een verzwaring voor ons toch al overbelaste politiekorps zijn.

   • Bij een mogelijk landelijk vuurwerk verbod handhaven in Amstelveen niet ministers (van welke politieke groepering dan ook) maar de locale wethouder belast met handhaving. Die is als eerste politiek aanspreekbaar.

    Ook ik denk overigens dat een algeheel verbod slechts beperkt gaat werken omdat vuurwerk hoe dan ook toch gewoon (dan illegaal) verkrijgbaar zal blijken te zijn.

    • Tja als je het zo formuleert, heb je een punt. Maar landelijk wordt een besluit genomen. ( verbod) Vervolgens weet diezelfde minister dat het onzin is en dan mag de wethouder gaan handhaven. Die op zijn beurt dan politiek de Sjaak is. De minister zegt ; Mag wel. En het college zegt niet! Les 1 uit het handboek ; Hoe zet ik mezelf voor p..l. 😂😂 En de wethouder is weer de Sjaak.

 4. Vuurwerk zal hoe dan ook (dan illegaal) verkrijgbaar blijven, maar het is niet mogelijk het ongemerkt en ongecontroleerd tot ontploffing te brengen. Veel burgers zullen dankbaar gebruik maken van een meldnummer dat er dan hopelijk zal zijn.

  Alleen wethouders die niet van handhaven houden, zullen een probleem hebben.

  • Dan wordt dat dan net zo’n nummer als voor overlast van Schiphol. Het wordt opgenomen , maar men doet er vervolgens niets mee. En stop er eens mee alles op Raat te schuiven. Hij kan er ook niets aan doen , dat er te weinig politie is. Ook is Amstelveen groter dan het Stadshart namelijk. Laat dat eens tot je botte brein doordringen. Sorry, dat ik zo uitval, maar jij bent gewoon niet eerlijk op bepaalde punten. Daardoor maak je jezelf belachelijk , waardoor je als je wel echt gelijk hebt niet serieus meer wordt genomen.

 5. Als ik volgens jou niet eerlijk ben of ongelijk heb, kan je mij gewoon tegenspreken. Dat heet ‘discussie’ en het is de motor en de duurzame brandstof van democratie.

  Ik schreef dat alleen wethouders die niet van handhaven houden moeite zullen hebben met een vuurwerkverbod. Ben jij het daarmee niet eens?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.