Terwijl in Amstelveen de invoering van de door GroenLinks gewenste ‘Ja-Ja-sticker’ met een uiterst krappe meerderheid in de gemeenteraad is tegengehouden, blijkt die in Utrecht door een rechterlijke uitspraak nu ook huis-aan-huis bladen te duperen. In Amstelveen zou daar, als de gemeenteraad er toe had besloten, het Amstelveens Nieuwsblad in gevaar komen.

In Amstelveen wilden alleen de coalitiepartijen VVD en D66, met steun van de ChristenUnie, de Ja-Ja-sticker niet hebben. Alle andere partijen stemden tegen de motie. De invoering ervan zou volgens Wil Monsieurs en Ellen Bonke van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) de doodsteek voor huis-aan-huisbladen kunnen betekenen.

Folderregime

De gemeente Utrecht mag van de rechter huis-aan-huisbladen vanaf 1 januari onder het zogeheten ‘folderregime’ scharen, waardoor ze alleen nog bezorgd mogen worden in brievenbussen met een ‘ja-ja’-sticker, meldt het journalistieke vakblad Villa-Media. DPG Media, een grote uitgever van huis-aan-huisbladen, had een kort geding tegen de gemeente aangespannen en vindt de uitslag ervan zeer teleurstellend. Het bedrijf gaat in hoger beroep.

Waanzinnig

Roy Keller van de NNP, een vereniging van de 45 lokale nieuwsmedia, noemt de uitspraak “te waanzinnig voor woorden”. Volgens hem zijn de huiskranten de waakhond van de lokale democratie. ‘Daar neemt de gemeente Utrecht nu afscheid van”, zegt hij.

Utrecht – en dat was ook de bedoeling van GroenLinks in Amstelveen –  wil met de ja-ja-sticker papierverspilling en vervuiling van de stroom restafval tegengaan. Onderzoek door een Bewonerspanel wees in de Domstad uit dat 39 procent van de huishoudens alle folders ongelezen weggooit en 23 procent ze echt leest.

Onmogelijk

Van het door DPG Media uitgegeven ‘Het Stadsblad’  worden ongeveer 140.000 exemplaren verspreid. Die oplage wordt door de rechterlijke uitspraak onmogelijk. De uitgever heeft gewezen op het belang van huis-aan-huisbladen voor de lokale samenleving. Evenals Utrecht zegt Amstelveen overigens zich in te spannen voor versterking van de lokale journalistiek. Volgens Roy Keller is het uitgeven van huis-huis-huisbladen door de uitspraak “niet meer rendabel” in Utrecht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.