Op 12 december overhandigde wethouder Marijn van Ballegooijen van Zorg en Welzijn (links op de foto) in het raadhuis de eerste Lief & Leed-potjes van elk € 150 aan gangmakers van twee Lief & Leedstraten. Het is een proef om inwoners tot een beter contact met hun straat te verleiden. Op basis van een motie van CDA-raadslid Sandra van Engelen trok de gemeenteraad er vijftig mille voor uit.

De twee Lief & Leedstraten van de gangmakers zijn het begin van de proef. Andere straten of flats kunnen zich ook opgeven en een Lief & Leed-potje met 150 euro aanvragen. Dit geld is volgens de gemeente bedoeld om iets aardigs voor elkaar te doen en daarmee het buurtgevoel te versterken en eenzaamheid te verminderen.

Proef: 20 straten

Lief & Leedstraten blijken in andere in gemeenten een succes. Het idee erachter is simpel & effectief: in Lief & Leedstraten wordt de onderlinge band tussen bewoners in de straat bevordert door zeer kleine goed bedoelde buur-initiatieven. Wethouder Van Ballegooijen zegt die betrokkenheid tussen buren belangrijk te vinde, zeker voor inwoners die wat ouder zijn of een beperking hebben. “Wij roepen straten en flats in Amstelveen op zich ook te melden. We willen deze pilot doen met 20 straten of flats,” zegt hij.

 

Klein budget

Een aantal buren zorgt ervoor dat ouderen in hun straat of flat af en toe een koffie-bezoekje krijgen, een gesprekje kunnen voeren of bijvoorbeeld een bloemetje of kaartje ontvangen op hun verjaardag. Het blijkt dat een klein bloemetje of plantje meenemen namens de buurt de drempel voor contact erg verlaagt. Een bezoekje helpt tegen eenzaamheid, oordeelt de gemeente. De ideale grote van een straat of flat is volgens haar 75 personen.

 

In 2020 zal de pilot geëvalueerd worden. Er wordt samenwerking gezocht met bewonersinitiatiefgroepen, wijkcouches en wijkbeheerders. Gangmakers die een potje willen beheren, kunnen zich aanmelden via lief&leed@amstelveen.nl. Het liefst in twee- of drietallen, om uit te proberen wat werkt. Zij hoeven alleen de bonnen te bewaren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.