De gemeente geeft nog eens op een rijtje gezet wat het nieuwe minimabeleid, waartoe de gemeenteraad vorige week besloot, zoal inhoudt en volgend jaar ingaat. Er komt € 136 mille bij voor de uitvoering van steun aan de mensen met een laag inkomen en € 146 mille in 2021. Meer dan 6% van de huishoudens in Amstelveen hoort tot de doelgroep.

De gemeente zegt die met diverse regelingen en voorzieningen zo goed mogelijk te willen ondersteunen om volwaardig deel te kunnen nemen aan de samenleving. In het vervolg krijgt bijvoorbeeld ieder kind dat naar het voortgezet onderwijs gaat een computer, dus niet langer één computer per VO-volgend kind. In de gemeenteraad gingen trouwens stemmen op om ook basisschoolleerlingen een computer te geven, maar dat vergt een financiële aanpassing zei de wethouder. Blijkbaar is het zover niet gekomen.

Computers

De minimagezinnen krijgen verder pas in 2021 een vergoeding van € 230 voor een gedeeltelijke dekking van het eigen risico van de ziektekostenverzekering van Zorg en Zekerheid. Inwoners die geen overstap kunnen of willen maken naar Zorg en Zekerheid houden de tegemoetkoming via de bijzondere bijstand. De bijdrage voor computers wordt verhoogd van € 300 naar € 400. Amstelveners met een laag inkomen van 18 jaar of ouder kunnen van 2021 af eenmalig rekenen op 50 euro als zij willen meedoen aan een activiteit op het gebied van cultuur, sport, educatie of een activiteit van een ouderenbond. Dat schiet du niet echt op, maar het is in elk geval iets. Ook wil het college het Jeugdfonds Sport en Cultuur volgend jaar 15.000 euro subsidie verlenen.

 

Wethouder Marijn van Ballegooijen van Werk en Inkomen is blij dat de door hem voorgestelde herijking van het minimabeleid unaniem door de gemeenteraad is aangenomen. “We gaan ook meer communiceren om het gebruik van de regelingen en voorzieningen omhoog te krijgen,” zegt hij, hoewel een motie van de SP voor méér en effectieve communicatie op dat gebied alleen de stem van de ChristenUnie kreeg. De SP wilde een informatiepakket geven aan iedereen die zich meldt bij het sociale Amstelveenloket, maar of de klanten daar op de hoogte worden gesteld van alle regelingen en voorzieningen (zoals de kleding- en voedselbank) blijft ter beoordeling van de ambtelijke klantmanager.

 

Alle minimahuishoudens die bij de gemeente bekend zijn, worden volgens de gemeente binnenkort over het gewijzigde minimabeleid geïnformeerd door middel van een brief. Zij wil wel, zoals zij nu al doet, doorgaan met verspreiden van brochures over het minimabeleid via huisartsen en wijkcentra. Een het nieuwe minimabeleid wordt binnenkort ook bekend gemaakt door middel van een speciale pagina in het lokale weekblad.

 

Ook staan de minimaregelingen overzichtelijk bij elkaar op één pagina www.amstelveen.nl/minima. Daar vindt men ook hoe een aanvraag ingediend moet worden en een overzicht met de ketenpartners, zoals het financieel café en de kleding- en voedselbank.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.