Meer honden dan ooit, waarvan sommige van tijd tot tijd blaften, waren er maandag in AnnA, de voormalige Annakerk aan de Amsterdamseweg, die tot cultureel centrum is gepromoveerd. Daar hield de nu zeven jaar bestaande stichting Oopoeh een druk bezochte kerstlunch, waaraan wethouder Marijn van Ballegooijen deelnam (foto boven) en ook zijn collega Herbert Raat, zelf eigenaar van twee honden, even langs kwam. De stichting werft oppas-oma’s en – opa’s voor honden, van wie de eigenaren (bijvoorbeeld door werk) nogal uithuizig zijn.

Op het ogenblik zijn er drieduizend mensen gratis bij aangesloten, leden genoemd. In de Annakerk kwam met vooral uit de omgeving van Amstelveen. “Wij willen groeien in het land, maar de komende tijd vooral actie voeren in Amstelveen. “Er zit hier veel potentie, er zijn veel honden en ook veel senioren”, vertelde directeur Ellen Groneman. Onder het groeiend aantal sponsors van de stichting bevinden zich zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid en de gemeente Amstelveen. Tijdens feestelijke kerstlunch trad het zingende duo de ‘Meisjes van Weleer’ op, terwijl ook een Kerstman aanwezig was om bijvoorbeeld kerstbroodjes uit te delen.

Bewegen

Ellen Groneman

De leden zijn vooral ouderen die zelf, gezien hun leeftijd bijvoorbeeld, niet meer aan een (nieuwe) hond beginnen, maar wel graag voor anderen op zo’n viervoeter willen passen. Het voordeel is dat zij daardoor gaan bewegen, wat Zorg en Zekerheid graag steunt. En ook de gemeente wil dat senioren in beweging komen. Daartoe dwingen de honden de senioren min of meer. Bovendien, zei Groneman, barst Amstelveen van het groen en heeft het onder meer het Amsterdamse Bos op zijn grondgebied.

Romeo

“Dit heb ik nog nooit meegemaakt”, constateerde de directeur van Zorg en Zekerheid. Een voormalige kerk vol hondenliefhebbers die zo met elkaar in contact, bedoelde hij kennelijk. Een van hen was Beppie uit Amstelveen, die elke maandag voor de hond Romeo zorgt. Soms ook op een andere dag die er tussendoor komt, meldde zij. Ze vertelde er veel aan te hebben.

Ook de lokale middenstand steunt het werk van de stichting, vertelde directeur Groneman. Amstelveen is volgens haar een stad met veel honden. Maar vorige malen had de stichting de lunch ook in bijvoorbeeld Mijdrecht gehouden. De leden komen voornamelijk uit de regio Amsterdam, maar landelijk wil de organisatie zich uitbreiden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.