Het feit dat Amsterdam nog maar een derde van het Amsterdamse Bos aan groen en de rest aan recreatie wil besteden baart Burgerbelangen Amstelveen (bbA) grote zorgen. Raadslid Jacqueline Solleveld heeft over de plannen in een Nieuwsbrief van de gemeente Amsterdam gelezen en er vragen over aan B&W van Amstelveen gesteld. Het bos ligt op Amstelveens grondgebied.

Jacqueline Solleveld

Op de nieuwe Plankaart, een soort “ lange termijnplan”  voor het Bos, geeft Amsterdam aan dat in de toekomst ⅔ van het gebied bestemd wordt voor recreatie en ⅓ voor groen en natuur. De oorspronkelijke Plankaart was groen, wat betekent dat het hele gebied bestemd was voor ontspanning in de natuur. In de Nieuwsbrief laat Amsterdam weten dat in december het officiële plan wordt bekendgemaakt.

Kerstvakantie

BbA vreest dat het plan in de kerstvakantie wordt gepubliceerd, zodat het niet de aandacht krijgt die het verdient. Het onderwerp is te belangrijk om het tussendoor er even door te drukken, vindt Solleveld. Zij legt uit wat het gevaar is van de wijziging: “Als je een gebied bestemt tot recreatiegebied geeft dat de ruimte voor nog meer activiteiten als festivals en bebouwingen, zoals restaurantjes, maneges en ga zo maar door. Recreatie is een rekbaar begrip en de activiteiten zijn dan niet meer in de hand te houden. We zijn bang dat er dan nog maar weinig van de oorspronkelijke natuur en het groen overblijft.”

Beheer

Hoewel het Amsterdamse Bos voor het grootste deel op Amstelveens grondgebied ligt, heeft Amsterdam het beheer erover. Wel moet Amstelveen de vergunningen afgeven en dat geeft de gemeente een bepaalde macht om zaken, zoals uitbreiding van het aantal festivals, tegen te houden. Vooral die kunnen door het lawaai het leven van dieren en hun jongen behoorlijk verstoren, zegt bbA.

“Amstelveense inwoners maken massaal gebruik van het Amsterdamse Bos”, zegt Jacqueline Solleveld. “We zijn zeker niet tegen recreatie, maar de recreatieactiviteiten voor jong en oud moeten het bos waardig zijn. Ze moeten aansluiten bij de natuur, zoals picknicken, joggen, wandelen, fietsen. Bovendien is het een van de zeer weinige gebieden waar eigenaren van honden hun huisdier los mogen laten lopen. Wij vinden dat het Amsterdamse Bos vooral natuurgebied moet blijven.” Jacqueline Solleveld vraagt het College er alles aan te doen wat nodig is om het karakter van het Amsterdamse Bos te behouden. Zij wil bij eventuele wijzigingen de Amstelveense betrekken.

4 REACTIES

  1. Heel goed, we hebben overal al festivals . In Spaarnwoude, Twiskegebied en nu ook het Bos. Wanneer richt men zich eens op jonge gezinnen en ouderen die gewoon in de natuur willen zijn. Alles moet tegenwoordig geld opleveren. Natuur hoort net zo hard bij de mens als cultuur. En laten die festivals zich maar beperken tot lege hallen en industrieterreinen, waar de deelnemers zonder anderen te storen helemaal uit hun dak kunnen gaan.

  2. Geen herrie in openbare ruimte waar anderen er last van hebben. Dat zou de regel moeten zijn die door de gemeente moet worden ingesteld en gehandhaafd. Luide muziek (of wat daarop lijkt) mag alleen in besloten ruimtes, loodsen, hallen, etc, alleen hoorbaar voor bezoekers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.