Het met een hoofdkantoor voor Nederland aan de Stroombaan gevestigde Nestlé kondigde meer inspanningen aan om kinderarbeid aan te pakken in de cacaogemeenschappen van West-Afrika.  Het nieuwste ‘Tackling Child Labor’ rapport laat zien dat het mogelijk is op grote schaal een positieve impact te hebben. Het bieden van educatie – voor zowel kinderen als volwassenen en het verbeteren van levensonderhoud blijven cruciaal bij het voorkomen en stoppen van kinderarbeid.  

In 2012 zette Nestlé een stap om kwetsbare kinderen in de cacaosector te helpen door de invoering van het Child Labor Monitoring and Remediation System. Daarmee kan Nestlé in haar toeleveringsketens kinderarbeid identificeren, rapporteren en aanpakken, zegt het bedrijf. ‘Ondersteuning wordt geboden door oplossingen te bedenken voor de hele gemeenschap, evenals oplossingen die zijn afgestemd op individuele behoeften.’

Gemeenschappen
In de afgelopen twee jaar heeft Nestlé naar eigen zeggen het aantal met het systeem bereikte kinderen bijna verdubbeld tot 78.580 kinderen in 1.750 gemeenschappen. In de ontwikkelingsfase van het systeem tussen 2012 en 2017, volgde Nestlé meer dan 40.000 kinderen in Ivoorkust, van wie er 7.002 werden geïdentificeerd als kinderarbeiders. Nestlé zegt zich te blijven inspannen om oplossingen te bieden voor alle geïdentificeerde kinderen.

Educatie
Sinds 2012 hebben meer dan 87.000 kinderen binnen en buiten Nestlé’s toeleveringsketen geprofiteerd van de aanpak, middels de volgende educatieve activiteiten:  Bouwen en renoveren van scholen en het financieren van overbruggingsklassen; verstrekken van schoolbenodigdheden / uniformen; financiering van de afgifte van geboortecertificaten die toegang geven tot het onderwijssysteem; bewustzijn verhogen van het belang van het voorkomen van kinderarbeid bij een half miljoen boeren en andere leden van de gemeenschap; verbetering van de geletterdheid van vrouwen en ondersteuning van andere inkomsten genererende activiteiten ter ondersteuning van het levensonderhoud.

Onaanvaardbaar

“Kinderarbeid is onaanvaardbaar”, zegt Magdi Batato, EVP, Head of Operations bij Nestlé. “Alle kinderen verdienen de kans op een betere toekomst en we kunnen daar het beste aan bijdragen door hen toegang te geven tot kwalitatief goed onderwijs. Daarom hebben we ons gecommitteerd om te investeren in het Nestlé Cocoa Plan en dit programma verder uit te breiden en te verfijnen. Dit is de juiste keuze voor boeren en hun families die de grondstoffen verbouwen die wij kopen, maar ook voor de consumenten die willen genieten van chocolade die op een duurzame manier is gemaakt.”

Het CLMRS maakt deel uit van Nestlé’s bredere benadering van duurzaamheid in cacao. In de afgelopen 10 jaar heeft het bedrijf CHF 220 miljoen geïnvesteerd in het Nestlé Cocoa Plan. Het doel is om de cacaoteelt duurzamer te maken en het leven in de landbouwgemeenschappen te verbeteren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.