Met het nieuwe cultuurbeleid, dat beoogt kunst en cultuur minder elitair en meer van alle Amstelveners te laten zijn, ging de gemeenteraad woensdag akkoord. Maar er kwamen wel enkele aanvullingen. Op voorstel van GroenLinks komt er een verordening waarbij een percentage van de kosten van gemeentelijke bouwprojecten aan beeldende kunst wordt besteed. Ook de motie van ChristenUnie, die voorzag in het plaatsen van een piano op of in de buurt van het Stadsplein, werd unaniem goedgekeurd. En het atelierbeleid wordt, krachtens een motie van D66, voor augustus 2020 transparanter en meer afgestemd op jongere Amstelveense kunstenaars. Er is nu een wachtlijst van 25 kunstenaars.

Anne-Mieke van der Vet

Het bestaande atelierbeleid is nu acht jaar oud en niet neer conform de realiteit van vandaag, betoogde D66-raadslid Anne-Mieke van der Vet. Er moet naar haar mening meer recht gedaan worden aan alle kunstenaars, wat een gebruiksovereenkomst en een inkomenstoets (in plaats van alleen een huurovereenkomst) nodig maakt, vinden de indieners (behalve D66 ook VVD, PvdA, GroenLinks. bbA en AVA). In een verordening moeten rechter en plichten van de kunstenaar en de gemeente duidelijker worden verwoord en dient een gelijk speelveld voor alle kunstenaars te ontstaan. Verder moet delen van een atelier worden gestimuleerd.

Schaarste

Op dit moment heerst een enorme schaarste in atelierland (er zijn er zes voor

Herbert Raat

gevestigde, zes voor beginnende en drie voor projecten) en schaarste verhardt standpunten, zei Van der Vet. Zij pleitte er voor dat kunstenaars meer gaan deelnemen aan wijk- en gemeentelijke activiteiten en wees er in haar motie op dat in andere steden subsidie en andere steun van de overheid vervalt bij het bereiken van de AOW-leeftijd. Solidariteit met jongere kunstenaars bleef in Amstelveen tot nu toe uit, zei de motie. Bovendien moet er, net als bij alle andere subsidies, een inkomenstoets komen.

Piano

Burgerbelangen Amstelveen (bbA) stelde t.a.v. de door andere partijen gewenste piano op het Stadsplein voor ieders gebruik nog wel de vraag wat het geluid betekent voor omwonenden en of plaatsing van het instrument geen onderdeel moest zijn van de herinrichting van dat plein, waardoor men beter op voorstellen daarvoor zou kunnen wachten. Senioren Belang Amstelveen (SBA) pleitte er voor cultuur meer in de wijken te laten plaatsvinden en daarbij de ouderen niet de vergeten, bijvoorbeeld door het houden van een speciale Ouderendag en voor de doelgroep tweemaal per jaar een excursie naar een museum te laten plaatsvinden.

‘High brow’

Cultuurwethouder Raat zei dat kunst en cultuur niet een ‘high brow’ aangelegenheid mag blijven. War de ateliers betreft, zag hij ook wel in dat er in het jaren geleden vastgestelde beleid nooit een verandering kwam, met huurcontracten die nooit zijn gewijzigd. Intussen vroeg de ChristenUnie zich af of senioren door de AOW-maatregel niet worden gediscrimineerd, maar Van der Vet vond dat nu jongeren eerder dat lot ten deel valt dan ouderen. Over het in financiële problemen verkerende Platform C (Volksuniversiteit, Kunstuitleen en Muziek- en Dansschool) komen B&W binnenkort met een analyse, zei Raat. “Wij willen een grondige oplossing en niet pleisters blijven plakken.”

Opdrachten

Volgens GroenLinks-raadslid Stieneke Kruijer is een regeling om een percentage van de bouwsommen aan beeldende kunst te besteden bij de rijksoverheid heel gebruikelijk. “Ook bestaat de percentageregeling  al in verschillende gemeenten,” zegt ze om eem persbericht van haar partij. “Met dit geld kunnen kunstenaars opdrachten krijgen voor kunstwerken bij of in de gebouwen.’ De verordening zal gelden voor zowel renovatie als nieuwbouw.

In de praktijk blijkt volgens haar dat een dergelijke percentageregeling een handig instrument is om beeldende kunst te financieren. Kunstwerken in de buitenruimte dragen positief bij aan de leefbaarheid van onze gemeente en de identiteit van de stad, vindt ze. De gemeente kan zelf beslissen van welk bedrag af de regeling geldt en een maximum bepalen voor de afdracht. Ook de hoogte van het percentage is een keuze van de gemeente. “Deze regeling versterkt de kwaliteit van de gebouwen en bevordert de relatie tussen beeldende kunst en architectuur”, zegt Kruijer. “De motie vraagt de positie van de Amstelveense kunstenaars binnen deze regeling te benoemen.”

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.