Het monumentale schoolgebouw aan de Van Weerden Poelmanlaan 4, waar ateliers van kunstenaars zijn, wordt meer dan nu cultureel podium voor de wijk Keizer Karelpark. De kunstenaars van Ateliers 2005, verhuurder Heem Locaties en het wijkplatform zorgen samen daarvoor.

Er werken nu kunstenaars in tien ateliers. In de centrale hal vinden enkele culturele activiteiten plaats. Maar er is ruimte voor veel meer inspirerende initiatieven om buurtbewoners te laten kennismaken met kunst en cultuur en met elkaar, vindt cultuurwethouder Herbert Raat.

Anna

Heem Locaties is onder meer bekend van de exploitatie van Anna en de ‘kleine sjoel’. De gemeente heeft uit vier door de partijen aangedragen plannen de beste ideeën verzameld en gebundeld. Heem Locaties wordt beheerder van de centrale hal en een van de ateliers. Het bedrijf is verantwoordelijk voor de activiteitenagenda. Het atelier verhuurt het onder meer aan het wijkplatform, dat daardoor een vaste plek krijgt voor de creatieve en culturele activiteiten die het voor buurtbewoners organiseert. De kunstenaars willen in een “creatieve maakplaats” voor Amstelveners workshops gaan geven.

 

De stad als podium

Het openstellen van het oude schoolgebouw sluit aan op de nieuwe Cultuuragenda 2020-2024: De stad als podium. Een van de doelen ervan is meer kunst en cultuur in de wijken te brengen. “Het college van B en W heeft altijd gewenst Ateliers 2005 te verlevendigen en multifunctioneel in te zetten door er maatschappelijke en cultureel recreatieve functies toe te voegen”, zegt cultuurwethouder Herbert Raat. Samenbrengen van de buurtbewoners en kunstenaars in Ateliers 2005 ziet hij als wat de gemeente onder meer voor ogen heeft.

 

Monumentaal gebouw

Wethouder Frank Berkhout (vastgoed) ziet ook kansen voor het historisch gemeentelijk vastgoed. “We vinden het belangrijk om historische gebouwen te behouden voor de stad”, zegt hij. “Dat kan door deze voormalige school een extra invulling te geven, zodat meer Amstelveners er gebruik van kunnen maken.”

De centrale hal van de voormalige school krijgt nu opnieuw de sociale en maatschappelijke invulling die architect H.L. Mens in 1953 voor ogen had met zijn zogeheten ‘halschool’. Bij deze naoorlogse bouwstijl liggen de lokalen rond een grote centrale hal en ontbreken er lange gangen. Centraal bij dit ontwerp stond het samenbrengen en herstellen van de gemeenschap. Op verzoek van veel Amstelveners heeft deze voormalige openbare basisschool Jan Ligthartschool afgelopen februari de status van gemeentelijk monument gekregen.

 

Fotobijschrift: Wethouders Herbert Raat en Frank Berkhout bij de monumentale school.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.