“Het is buigen of barsten”, zei wethouder Herbert Raat in een raadscommissie namens zijn met media belaste en niet aanwezige collega Rob Ellermeijer. Terwijl B&W naar hun zeggen zijn teleurgesteld over de voortgang van de gesprekken met de beoogde partner van RTVA, komt die lokale zender met een samenwerkingsovereenkomst met NH Media. Begin volgend jaar zullen beide omroepen onder de naam AmstelNieuws gaan samenwerken. Maar Ellermeijer zegt dat de gesprekken tussen de partijen niet het beoogde resultaat hebben opgeleverd en nog deze maand met een eigen voorstel naar de gemeenteraad te komen, zodat die kan beslissen over het (al twee keer uitgestelde) advies aan het Commissariaat voor de Media. 

Dat advies over een lokale omroep is nodig, voordat het commissariaat een licentie geeft voor een lokale omroep. Die moet de gemeente wel bekostigen. AmstelNieuws legde eerder een begroting van zes ton op tafel, waarvan de helft door de gemeente zou moeten worden gedragen. Nu betaalt de gemeente ongeveer € 75.000 voor RTVA, exclusief steeds weer bijdragen om de zender van financiële ondergang te redden. Achterstallige huur van 22 mille werd weggewerkt met gemeentelijke productie-opdrachten.

Bijeenkomst

Bestuurslid Roel Smit van RTV Amstelveen, die ook ondernemer is en het communicatiebureau Hoeksjan heeft, zegt er weinig van te begrijpen en vorige week een bijeenkomst voor dertien raadsleden te hebben gehouden, bedoeld om hen te informeren over de ontwikkelingen. Volgens hem is de samenwerking, tot in detail vastgelegd in drie documenten, helemaal rond. Maar Ellermeijer denkt daar anders over. Volgens hem is voor een lokale journalistiek een plaatselijke omroep van levensbelang is.

‘Helaas’

Maar ondanks de inspanningen van de gemeente hebben de gesprekken tussen de partners (sinds begin van dit jaar) naar zijn mening niet het gewenste resultaat opgeleverd. “Helaas is gebleken dat dit niet heeft geleid tot een getekende samenwerkingsovereenkomst”.  Die overeenkomst is er wel, zeggen beide deelnemers in AmstelNieuws. Volgende week wordt die volgens hen getekend. En Roel Smit toont het pak papier dat, behalve de samenwerkingsovereenkomst, ook de redactievisie en afspraken over de werkwijze bevat. Maar volgens een teleurgestelde Ellermeijer zijn de plannen voor samenwerking op het gebied van techniek, huisvesting en financiën nog niet uitgewerkt.

Gelijkwaardig

AmstelNieuws moet het platform worden, waaraan redacteuren van RTVA en NH Media een evenredige bijdrage leveren om ‘de lokale nieuwsvoorziening in Amstelveen te versterken’. De overeenkomst is volgens de partijen een gedetailleerde uitwerking van het ‘commitment tot samenwerking’ dat zij in september al waren overeengekomen. Uit de gezamenlijke redactievisie en begroting blijkt dat beide partijen gelijkwaardige partners zijn, zegt RTVA. De komende weken wordt op verzoek van de gemeente bekeken of binnen de budgetten van beide partijen nog efficiencyvoordelen zijn te behalen. Daardoor zou de subsidieaanvraag van RTVA bij de gemeente verlaagd kunnen worden, melden de twee.

Team

Overigens zijn RTVA (met beperkte mankracht en middelen) en NH Media in september op de werkvloer al gestart met redactionele samenwerking. Dat samen optrekken moet in februari nog meer vorm krijgen doordat geleidelijk een gezamenlijk redactieteam wordt gevormd. “NH Media zal het nieuw te vormen team van redacteuren en verslaggevers van AmstelNieuws (aangevuld met stagiairs en vrijwilligers) ondersteunen bij de verdere professionalisering”, zeggen de partners. “De samenwerking van RTVA en NH Media heeft betrekking op de gezamenlijke nieuwsvoorziening. De verantwoordelijkheid voor tv en radio (beide als ondersteunende media) blijft bij RTVA.”

Volgens de voor ondertekening klaar liggende stukken is het nieuwsteam ‘bevlogen en onafhankelijk’ en staat het ‘dicht op de samenleving’, dankzij verslaggevers ‘die weten wat er speelt en de taal van de Amstelveners spreken’ en over een netwerk beschikken. Die verslaggevers gaan niet alleen de problemen constateren, maar ook een platform bieden voor oplossingen, belooft AmstelNieuws, dat pretendeert het verschil voor de inwoners te gaan maken.

 Boost

“Met AmstelNieuws krijgt het lokale nieuws een flinke boost. Hiermee wordt de lokale omroep weer een interessante plek voor bevlogen jonge journalisten die de meerwaarde inzien van relevant lokaal nieuws of zich willen ontwikkelen binnen het vakgebied.” Samenwerking met NH Media maakt veel mogelijk in de ontwikkeling van jong lokaal talent, zegt AmstelNieuws.

‘Hoeksjan Redactie en Communicatie’, het bedrijf van bestuurslid Roel Smit van RTVA, zegt vooral branche- en beroepsorganisaties bij hun communicatie te steunen en communicatiemiddelen te produceren. “Daarnaast geef ik trainingen, maak ik teksten en videoproducties, treed ik op als dagvoorzitter en schreef ik enkele boeken”, zegt Smit op internet.

Hij begrijpt evident de gemeentelijke kink in de kabel niet. Volgens hem was ook Ellermeijer bij de bijeenkomst met raadsleden. Er zou met hem zijn afgesproken binnen tien dagen een uitgewerkte samenwerkingsovereenkomst op tafel te leggen.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.