Bewoners in de omgeving van de Kruiskerk hebben bij B&W geprotesteerd tegen de bouw van een transformatorhuisje dat Liander wil plaatsen in het zogenoemde Ruyschlaanpark, zonder de omwonenden vooraf te informeren. Liander is al wen week bezig met het leggen van ondergrondse leidingen daarvoor, eveneens zonder de buurt iets te laten weten. In een brief aan B&W vragen zijn de voorbereidende werkzaamheden op te schorten. 

Pas na tientallen telefoontjes naar gemeente, Liander en andere uitvoerders bleek dat er een transformatorhuisje komt  ter hoogte van de (denkbeeldige) lijnen van de Van der Veerelaan 73 / 75 en de Ruwielllaan 1 / 2, ter grootte van 2,5 bij 2,5 meter en een hoogte van 1,8 meter.

Verkeerde plek

Die locatie, aan de rand van het park, is door de gemeente aangewezen, maar volgens de bewoners een verkeerde. Zij vinden het Ruyschlaanpark, waarin trouwens ook het Openluchttheater ligt, een oase van groen die het rijksmonument de Kruiskerk prachtig omsluit. “Het park begint eigenlijk al met de Amerikaanse Spar in de voortuin van de Ruwiellaan 1, een boom op de Particuliere Lijst met Waardevolle Bomen van de gemeente Amstelveen. Een van de criteria welke de gemeente hanteert om een boom als waardevol te typeren is wanneer een boom “beeldbepalend is voor de omgeving; onmisbaar voor de omgeving of natuurlijke aansluiting op overig groen”. Deze boom vormt een belangrijke schakel in de overgang van woonomgeving naar park. En juist in die zichtlijn plaatst Liander nu een groot bouwwerk”. Schrijven de bewoners aan B&W.

Afbraak park

Zij maken zich zorgen omdat de laatste jaren steeds kleine stukjes van het park naar hun zeggen worden opgeofferd. Zo is in de Zuid-Oost hoek ervan een kinderdagverblijf kwam, in de vlindertuin een aantal jaren geleden een houten blokhut en nog maar een jaar wisten bewoners de plaatsing van een ondergrondse vuilcontainer te voorkomen door samen met de gemeente naar een alternatieve locatie te zoeken. In hun brief wijzen zij er op dat het bestemmingsplan ter plekke ‘Groen’ aangeeft.

Procedure

De bewoners willen overleg met de gemeente over het geplande transformatorhuisje. Volgens hen zijn er prima alternatieve locaties rondom het park, die veel minder afbreuk aan het straatbeeld doen en waarmee Liander toch uit de voeten kan. Zij zeggen ook dat uit gesprekken met medewerkers van de gemeente het vermoeden rees dat de procedure voor verlening van de vergunning niet helemaal correct is verlopen. Volgens hen lijkt het er op dat de gemeente een stuk van het park verkocht aan Liander, waardoor de schijn zou zijn gewekt wordt dat Liander vergunningsvrij kan bouwen, wat niet het geval zou zijn geweest als de grond in eigendom van de gemeenste was gebleven. “Hierdoor wordt de schijn gewekt dat de gemeente een inspraakprocedure heeft willen voorkomen door eerst de grond onderhands aan Liander te verkopen en de bewoners niet te informeren over deze verkoop, nog over de eigenlijke reden daarvan, namelijk het plaatsen van een groot bouwwerk”, schrijven zij B&W. “Ook het volledige gebrek aan informatie vooraf, door zowel de gemeente als door Liander en haar onderaannemers, versterkt het gevoel dat hier meer aan de hand is.”

WOB

De bewoners dreigen met een WOB-procedure (Wet Openbaarheid van Bestuur) als zij geen aanvullende informatie krijgen. “Maar wij hopen natuurlijk dat de gemeente het niet zo ver laat komen.”

Enige haast is overigens volgens hen wel geboden. “Liander is voortvarend begonnen met het rooien van bomen en overige groenvoorzieningen om ruimte te maken voor het huisje.” Zij vragen de werkzaamheden op te schorten totdat overleg over een alternatieve locatie plaatsvindt. De bewoners vermoeden dat Liander de bouw zal versnellen als de gemeente niets doet. “Daarnaast vrezen wij dat een eenmaal geplaatst transformatorhuisje zich maar moeilijk laat verplaatsen.”

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.