Hoewel vervoerswethouder Rob Ellermeijer er eigenlijk weinig aan kan doen, omdat de tarieven landelijk zijn vastgesteld, maakt de PvdA in de gemeenteraad zich toch wel zorgen over de stijging van de prijzen van het openbaar vervoer. Zowel GVB als Connexxion heeft de tarieven voor volgend haar beend gemaakt en die gaan dan fors omhoog, benadrukte PvdA-Raadslid Arnout van den Bosch donderdag in de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur.

Arnout van den Bosch

Hij constateerde dat, na de verhoging voor dit jaar met 5,75%, volgend de reizigers opnieuw een stijging voor de kiezen krijgen met 2,23% per tram- of busrit. Men zou kunnen zeggen dat het volgend jaar meevalt, maar bij dagelijks gebruik loopt het toch op, zei Van den Bosch. “Zulke prijsverhogingen kunnen financieel echt pijn doen, zeker bij mensen die van het openbaar vervoer afhankelijk zijn om naar school of werk te gaan.”

Regio

Als Amstelveners in de regio, bijvoorbeeld in Amsterdam, maar een reiskostenvergoeding krijgen, is er niet zo veel aan de hand. Maar juist mensen met de laagste inkomens krijgen dat vaak niet, zei Van den Bosch. Dan kunnen mensen volgens hem in de problemen komen. “Ook voor werkzoekenden wordt het minder aantrekkelijk een baan te accepteren op een wat grotere afstand van huis. Zo ontstaat mobiliteitsarmoede, een toenemend probleem in de regio Amsterdam.”

Niet doorgaan

Rob Ellermeijer

De Vervoerregio Amsterdam gaat er over, maar consulteert de betrokken Gemeentes, waaronder Amstelveen. Daarom moet Amstelveen in de Vervoerregio duidelijk stelling nemen tegen doorgaande verhogingen om te voorkomen dat de tarieven zo sterk blijven stijgen na 2020, vindt de PvdA. Van den Bosch: “Om het openbaar vervoer aantrekkelijk te houden, kunnen zulke prijsstijgingen niet blijven doorgaan. We moeten juist meer mensen verleiden om met de bus of de tram te reizen. Hoge tarieven passen daar niet bij.”

Hulp

De PvdA wilde ook weten wat de Gemeente kan doen om de mensen met de laagste inkomens te helpen bij het noodzakelijk gebruik van tram en bus, zeker als het gaat om woon-werkverkeer. Arnout van den Bosch: “We moeten de gevolgen van deze prijsstijgingen verzachten. Of dat nu loopt via de Amstelveenpas of op een andere manier, maakt me niet zo veel uit, maar er moet wat gebeuren.”

Bijstand

Ellermeijer achtte de kans klein dat de prijs volgend jaar nog verandert en herinnerde er aan dat ook ouderen- en consumentenorganisaties positief hebben geadviseerd over de verhogingen, binnen een adviesraad. Voor medische hulp kunnen minima een beroep doen bij bijzondere bijstand, zei hij. En inwoners met een reguliere bijstandsuitkering kunnen onkosten voor vervoer vergoed krijgen.

 

1 REACTIE

  1. Vooral voor de lage inkomens telt dit extra aan. Verhoging van het lage BtW tarief met 50% . De huren blijven steeds maar stijgen, idem ziektekosten. En steeds wordt dezelfde groep het hardste getroffen. Namelijk diegenen die onderaan de maatschappelijke ladder staan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.