Alle brandkranen in de gemeente zijn nu vindbaar, herhaalde burgemeester Tjapko Poppens nog maar eens in de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen. Maar volgens fractievoorzitter Martin Kortekaas van GroenLinks klopt de gemeente zich nu wel erg vaak op de borst. Feit is dat de brandweer bij de brand in de Urbanuskerk in Bovenkerk die kranen niet snel kon vinden. En nog steeds is niet alles rond de bandbestrijding in orde, zei hij. Zijn fractie wenst dan ook niet akkoord te gaan met extra budget voor werk dan naar haar mening al gedaan had moeten zijn.

Martin Kortekaas. Foto: Katja Mali.

De gemeente maakt wel reclame voor zichzelf in raadsbrieven en persberichten, constateerde Kortekaas. In  het voorjaar bleek daaruit al dat alles in orde zou zijn, maar ter gelegenheid van de behandeling van de totaalrapportage over de brand in de raadscommissie kwam er opnieuw een persbericht met de melding dat het allemaal wel goed zit. “Dit roept toch wel de vraag op of het vorige persbericht dan wel helemaal klopte, waarin immers ook al gemeld werd dat het dik in orde was met die brandkranen”, zei Kortekaas.

Rapportage

Bij de brand in de Urbanus was het een bende, had de brandweer geen goede informatie over waar de brandkranen zaten, een aantal bleek onvindbaar en andere functioneerden niet goed, vatte Kortekaas de situatie samen. “Nu, ruim een jaar later krijgen wij een totaalrapportage waaruit moet blijken dat het inmiddels allemaal wel dik in orde is. Aan ons om dat te controleren.”

De inwoners van Amstelveen willen volgens hem alleen dat, als er brand uitbreekt, die snel geblust kan worden en alles goed functioneert. “En wij krijgen nu een dikke stapel informatie waaruit blijkt dat alle partijen nog steeds verschrikkelijk druk bezig zijn om het allemaal in orde te krijgen. Goede bedoelingen. Maar overtuigend is het allemaal niet.”

Info deugt niet

Volgens hem blijkt vooral dat het allemaal vreselijk lang duurt om goede afspraken met elkaar te maken, het verlengde contract met Waternet nog steeds niet getekend is en de brandweer nog steeds bezig lijkt met een Quick scan en een plan van aanpak.  Kortekaas: “Nog steeds is het proces rond het informatiesysteem niet in orde, zijn niet alle brandkranen gemarkeerd zodat ze optimaal vindbaar zijn en zijn brandkranen niet bereikbaar omdat ze bijvoorbeeld op een parkeerplaats of op privé terrein in het groen zitten.”

Om een bijlage kregen de raadsleden dezelfde stand van zaken voorgeschoteld als in juni. Bovendien is er volgens Kortekaas enorm gegoocheld met getallen, kleurcodes en statussen. “Dit is geen duidelijke informatie, maar er blijkt uit dat er nog 46 openstaande acties zijn en het werk duidelijk nog niet is gedaan.”

Simpel

Dat laatste zag hij ook bevestigd in het feit dat B&W nu extra 35 mille (totaal 55 mille) vragen om zaken op orde te brengen die volgens hem al lang op orde hadden moeten zijn. GroenLinks gaat niet akkoord met een extra budget en de manier waarop dit nu in de boeken ‘gesjoemeld’ wordt. zei hij. “Laten we het simpel houden. De inspectie heeft een aantal heldere aanbevelingen gedaan. Het werk is pas klaar als blijkt dat die allemaal volledig zijn opgevolgd.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.