Hoewel sommige fracties daar grote moeite mee hebben, komen er 25 dure koopwoningen en een kinderdagverblijf op de plaats van de Opel-garage aan de Texelstraat. De raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN) behandelde donderdag de verklaring van geen bezwaar tegen een omgevingsvergunning daarvoor. De woningen van ongeveer honderd vierkante meter gaan vijf tot zes ton kosten, zei wethouder Floor Gordon.

Gonnie van Rietschoten

Een van degenen met bezwaren tegen de hoge koopprijs en het gemis aan betaalbare huurwoningen was Gonnie van Rietschoten van Actief voor Amstelveen (AVA). Zij wees er op dat, onder meer door de beperkingen wegens Schiphol, zestien jaar lang woningbouw ter plekke is tegen gehouden. “Er zijn allerlei voorstellen gedaan en net zo vaal weer ingetrokken”, zei ze. Maar met de plannen die er u liggen voor de bouw van 25 appartemeten, in een complex van zestien meter hoogte, plus een kinderdagverblijf, was zij matig gelukkig. Er valt volgens haar over te twisten of die dure koopappartementen wel passen in het gemeentelijke woon- en duurzaamheidsbeleid. De woningen zijn onbereikbaar voor veel Amstelveners, zei ze. “Dure woningen worden er al volop gebouwd in onder meer de Westwijk, Middenhoven, Groenelaan, Zonnestein, Keizer Karelpark en Handweg.”

Vorige periode

B&W zeggen steeds dat diverse bouwplannen nu eenmaal resteren uit een vorige periode, zodat zij er geen invloed meer op hebben. “Maar AVA verbaast zich telkens weer dat in voorbije periodes zoveel afspraken zijn gemaakt voor de bouw van dure woningen, terwijl de woningnood niet iets is van de afgelopen 2,5 jaar.”

Toch gaat de lokale partij niet tegen stemmen, al staat zij zeker niet te juichen bij wéér een project dat geen bijdrage levert aan bestrijding van de woningnood onder jonge gezinnen en (alleenstaande) ouderen, verzuchtte Van Rietschoten.

Hoger

Fractievoorzitter Pier Rienks van het CDA vroeg nog of het complex niet wat hoger kan,

Pier Rienks (CDA)

waardoor meer huizen zijn te bouwen met een lagere huur. Maar dat kan op die plek niet, zei wethouder Floor Gordon. De termijn van zelfbewoning door de kopers is drie jaar, antwoordde ze op een vraag van Jacqueline Solleveld Olthof van bbA, die pleitte voor een gedifferentieerde wijk rond de Texelstraat. Solleveld Olthof vroeg met de projectontwikkelaar in gesprek te gaan om een aantal appartementen geschikt te maken voor senioren. Gordon zei de wensen over levensloop woningen graag door te geven. Maar afkeuren is er wat haar betreft net bij. “Het is een gelopen race”, constateerde Jacqueline Solleveld Olthof.

De VVD sprak alleen over een ‘prachtig plan’ en ook D66 zei er positief tegenover te staan. Minder enthousiast was Patrick Adriaans van de SP, die het tijd vond eens ontwikkelaars buiten de deur te houden.

9 REACTIES

 1. D66 en de VVD zijn gewoon idioot bezig met dergelijk soort projecten en AVA staat gewoon slap te kletsen. Wel een hele reeks van bedenkingen uiten, maar als het puntje bij paaltje komt niet tegen stemmen. Dit is niet de eerste keer dat AVA zo handelt, terwijl zij juist indertijd de verkiezingen zijn ingegaan met woningen voor alle Amstelveners. Kiezersbedrog van de bovenste plank.
  En ja iedereen weet, dat men hun tegenstemmen toch de meerderheid in de raad niet kan halen, maar het gaat om het principe. Zelfs expats, die steeds meer die huizen uit eigen zak moeten betalen krijgen moeite met dergelijk soort prijzen. De zelfbewoningsplicht is gewoon een schaamlap tegen huisjesmelkers.

   • Drie jaar is gewoon te kort. Moet veel langer zijn. En hoe lang , dat valt natuurlijk altijd te betwisten. Zo remt men een beetje het doorverkopen af.
    Maar u weet van mij dat dit van ondergeschikt belang is. Het gaat mij om het feit dat hier ook mensen moeten kunnen wonen die niet meer kunnen opbrengen voor een enigszins normale woning of flat dan €900,— en daar hoort ook soc. woningbouw bij ( en niet hokken van 35m2) De jongere Amstelveners met een inkomen tot zo’n €45.000 trekken allemaal weg. Kwalijke ontwikkeling, maar onze coalitie blijkbaar niet. Wilt u dat, is mijn vraag?

    • Ach Frank Bikker, uw reactie is toch echte van de gekke. 900€ voor een woning? Waarom bent u dan nog steeds niet uit uw sociale huurwoning vertrokken als scheefwoner? Werkelijk.

    • Er zijn overigens ook nog minima, die nergens meer kunnen wonen. 45000€ is een goed inkomen toch? Er zijn er die minder te besteden hebben en echt werkelijk nergens meer kunnen wonen.

     Dus, wat doet de SP aan die mensen???? Of verlaat u uw huis tbv die mensen? Nee toch, te duur. Dus klets geen onzin.

     • De heren van Faassen en Oomes hebben daarin gelijk. Maar als ik er dan vanuit mag gaan dat je bij dat inkomen ongeveer een hypotheek van ongeveer €225.000 kan krijgen en als je huurt minimaal voor een 3 kamerappartement €1300,— moet betalen, want goedkoper zijn er haast niet of je moet op een soort studentenhok willen zitten, dan zullen deze heren ook begrijpen dat vele mensen zelfs met zo’n inkomen wegtrekken. Niemand wil bijna 60% van zijn inkomen aan huur. Ook scheefwoners zijn meestal mensen die wel wat meer verdienen dan €35.000,— maar ook niet zo veel meer dat ze de hier algemeen geldende huren in vrije sector kunnen ophoesten. Dat is nu juist het probleem, maar dat wist u ook allang.

     • Ik ben niet van Faassen verscholen achter De Groot. Wat hij zegt dat heb ik altijd al geroepen “scheefwoner” ergo daar kwam je ooit zelf nog mee aandragen. Maar nu je constant loopt te leuren met je Maoistische agitprop ben je enorm aan het deugen geslagen. Trouwens er zijn plaatsen zat buiten Amstelveen waar je heel goedkoop kunt wonen. Zoveel toegevoegde waarde heb je niet voor Amstelveen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.