Fractievoorzitter Harmen van de Steenhoven van D66 in de gemeenteraad heeft nooit gemerkt dat de samenwerking met Aalsmeer niet goed liep. Hij zei dat dinsdagavond in de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM). In reactie op Ruud Kootker van Burgerbelangen, die zowel D66 als VVD er op wees met harde opmerkingen in het verleden over de buurgemeente Aalsmeer olie op het vuur te hebben gegooid, toonde Van der Steenhoven nu wel enige spijt. “Soms moet je je genuanceerder uitlaten”, zei hij. “Maar ik baalde van de ontstane situatie.”

Harmen van der Steenhoven

Hij was geschrokken toen het geschil over de ambtelijke samenwerking ontstond. ‘Wij moeten respecteren dat Aalsmeer een zelfstandige gemeente is”, besefte hij nu. Maar intussen is het volgens hem wel de taak van de gemeenteraad van Amstelveen voor de nieuwe samenwerking de kaders te bepalen. Hij wilde geen harde Brexit om de harde Brexit, zei hij, reagerend op Bert de Pijper (ChristenUnie), die het woord Brexit had laten vallen. Maar anderszijds wilde hij dat B&W er de beste deal voor de Amstelveners uit slepen bij de scheiding en de nieuwe vorm van samenwerken.

Aanloopkosten

Volgens Hans Bulsing (VVD) kennen raadsleden in wezen de inhoudelijke beweegredenen

Michel Becker (AVA)

van Aalsmeer niet. Hij vroeg verder om een onderbouwing van de vier ton aanloopkosten die nu uit de algemene reserve worden gehaald. Overigens had hij van de twee miljoen euro, die de in 2013 begonnen ambtelijke samenwerking zou opbrengen, nooit iets gezien op de begroting. Het lijkt er volgens hem op dat niet alle aan Aalsmeer beloofde producten en diensten zijn geleverd. Het geschil beschouwde hij als een ‘fait a compli’.

Levering

Voor Michel Becker van Actief voor Amstelveen (AVA) gelden eigenlijk alleen de Amstelveense belangen. “Als een partij niet betaalt, stopt de levering”, zei hij. “Wij kunnen moeilijk doorgaan met leveren als niet wordt betaald.”

Frank Berkhout

Volgens wethouder Frank Berkhout is er meer aan de hand dan de door Aalsmeers gemeenteraad gevoelde aantasting van het budgetrecht. “Wij verschillen fundamenteel over de keuzes die zijn gemaakt, waarbij wij die van Aalsmeer nu moeten respecteren.” Berkhout zei dat de ontstane onrust in de ambtelijke organisatie zo kort mogelijk moet duren. Er is een bureau door Amstelveen in de arm genomen om goed uit de scheiding te komen.

Aalsmeers verhaal

Maar Aalsmeer moet zich wel herkennen in de oplossing, zei raadslid Bert de Pijper. En vooral dáár ontbreekt het aan in gekozen weg, zei Martin Kortekaas van GroenLinks. Die vond de benadering van B&W van het geschil nogal formalistisch. “Ik hoor geen Aalsmeers verhaal.”

Intussen wil Berkhout graag het beeld dat de colleges van B&W van Amstelveen en Aalsmeer rollebollend over straat gaan enigszins bijstellen. Volgens bestaat er tussen hen een dagelijks goed contact.

2 REACTIES

  1. Bert de Pijper (CU) wil dat B&W er de beste deal voor de Amstelveners uit slepen bij de scheiding en de nieuwe vorm van samenwerken. Ook voor Michel Becker van Actief voor Amstelveen (AVA) gelden eigenlijk alleen de Amstelveense belangen.

    Dit lijkt mij geen goede basis voor een samenwerking op welke manier dan ook. Je begrijpt ook meteen waarom het fout is gegaan.

    Ik hoop dat de Aalsmeerders dit artikel lezen en zich drie keer bedenken.

    • De Pijper heeft meer gezegd (blijkt ook uit een ander verslag), In dit onder meer dat Aalsmeer zich wel moet herkennen in de nieuwe vorm. Maar ja, Amstelveense raadsleden zijn er uiteindelijk voor Amstelveners.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.