Zo’n negentig leerlingen van basisschool Het Palet en montessorischool De Linde deden mee met speciale kunstlessen van Margot Berkman, de ontwerpster van het kunstwerk op de rotonde van het Keizer Karelplein.

De leerlingen weten inmiddels alles over het kunstwerk dat op het plein komt en hoe kunstenaar Margot Berkman haar beelden maakt. “Zij zijn als het ware de ambassadeurs geworden”, zegt Berkman. “De werken die de kinderen zelf hebben gemaakt worden te zijner tijd ook gepresenteerd.” Haar verkiezing door wethouder Rob Ellermeijer van Verkeer zorgde overigens voor tumult in de gemeenteraad, omdat alle Amstelveense kunstenaars waren gepasseerd en de participatie pas op gang kwam nadat de keuze al was gemaakt.

Anekdotes

Tijdens het ontwerpproces had zij wel contact met bewoners. Meermaals, volgens de gemeente. Op haar oproep om verhalen en herinneringen te delen over het plein, zijn veel reacties binnengekomen, zegt zij. “De verhalen en anekdotes hebben Berkman geïnspireerd.  Haar eigen onderzoek naar de locatie, de verhalen en de omgeving stonden aan de basis van het ontwerp.”

Techniek

In juli bezochten omwonenden, buiten de media, het atelier voor een eerste impressie. In december krijgen raadsleden ook nog een kijkje in die keuken. Op vragen van de ChristenUnie heeft wethouder Ellermeijer geantwoord dat de plaatsing van het kunstwerk weliswaar vertraagd is, maar dat ondergronds alle technische voorzieningen door de aannemer daarvoor al zijn  aangebracht. Het ontwerp gaat binnenkort naar een bronsgieterij en in het voorjaar van 2020 wacht de onthulling ervan.

1 REACTIE

  1. “ De participatie kwam pas op gang toen de keuze al gemaakt was” . Mmmmuh , ik heb toch een ander idee van participatie.
    Maar Johan , troost je ,misschien mag je mee met de raadsleden. Heb je toch nog wat, maar het is natuurlijk ronduit belachelijk dat de zo ongeveer enige onafhankelijke journalist niet eens uitgenodigd wordt. Of de hr. Bos in zijn artikeltjes altijd de gemeente over de hekel haalt. Wees blij dat hij af en toe kritiek heeft. Dat houdt het spannend. Aan ja-knikkers en de hagiografische beschrijvingen van de gemeentelijke voorlichting heb je tenslotte ook niets.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.