Kees Noomen (VVD)

Dat de begroting van de gemeente voor volgend jaar een gat vertoond door de vastgelopen ambtelijke samenwerking met Aalsmeer kreeg woensdag van de gemeenteraad opnieuw de aandacht. Volgens VVD-fractievoorzitter Kees Noomen gaat die ontvlechting Amstelveen € 5 tot € 10 miljoen kosten, afgezien van de jaarlijkse besparing van € 1,3 miljoen. “En dat wegens de baantjes van een paar wethouders, want met of zonder Amstelveen gaan echt de dienstverlening, beleidsnota’s en de tarieven er niet anders uitzien, integendeel het gaat waarschijnlijk duurder worden”, zei hij in de richting van de buurgemeente.

CvK Arthur van Dijk

Volgens hem moet Commissaris van de Koning om Noord-Holland Arthur van Dijk nu leiderschap tonen en zeggen tegen Aalsmeer: ‘Er zijn twee keuzes: Of je komt binnen drie maanden in het reine met Amstelveen of ik hef je op en je kan je aansluiten bij een gemeente naar keuze.’ Want anders dreigen burgers in het bloemendorp volgens Noomen de dupe te worden van een politiek geschil. Het is, zei Noomen ‘geld verbranden’. Hij zei te hebben gehoord dat er wat aansluiting bij andere gemeenten betreft al gesprekken zijn met Uithoorn. Aalsmeer weiger te betalen voor de investering van Amstelveen in ICT.

Miljoenen

GroenLinks-fractievoorzitter Martin Kortekaas wees er op dat de eerste correcties op de begroting door B&W al zijn bijgevoegd. De ontvlechting van de ambtenarij gaat geld kosten, zei hij. “We investeren met deze begroting op het gebied van huisvesting, organisatie en ICT en de gezamenlijke organisatie AA (Amstelveen – Aalsmeer, red). En dan gaat het om miljoenen euro’s. Het is daarom zaak om zo spoedig mogelijk pas op de plaats te maken en de plannen te evalueren aan deze nieuwe meetlat.”

Openheid

Hij drong er op aan zo snel mogelijk openheid te geven voor de burgers. “De inwoners van

Martin Kortekaas

Amstelveen hebben het recht te weten hoe de vork in de steel zit en deze raad heeft de plicht om te controleren welke rol het college hierin gespeeld heeft.” Kortekaas vond het interview van de wethouders Herbert Raat en Frank Berkhout in het Amstelveens Nieuwsblad niet erg vertrouwenwekkend. Er komt naar zijn mening alleen maar kritiek op de houding van Aalsmeer, vond hij. “Nadat eerder raadsleden van VVD en D66 het nodig vonden de publiciteit te zoeken en daarmee in Aalsmeer nog even olie op het vuur te gooien, was het nu blijkbaar de beurt aan twee wethouders om een aantal onverstandige dingen te zeggen.” Volgens hem spraken de wethouders voor hun beurt, want is eerst de gemeenteraad aan zet. “Het college is er niet in geslaagd van de samenwerking met Aalsmeer een succes te maken. Als Aalsmeer er dan de stekker uittrekt, is het aan de raad om te beslissen welke consequenties dat heeft en hoe het verder moet.”

Niet bevorderend

Ruud Kootker

Ook Ruud Kootker van Burgerbelangen Amstelveen vond dat er scherpe woorden uit Amstelveen komen over Aalsmeer. “Dat lijkt mij niet een toekomstige, zei het andere, samenwerking met Aalsmeer te bevorderen.” Waarop Harmen van der Steenhoven van coalitiepartij D66 zich haastte om te melden dat Aalsmeer al tijdens een onderzoek dat nog liep liet weten de stekker er uit te trekken. “Wij komen op voor de Amstelveense belangen”, zei hij.

5 REACTIES

  1. CvdK moet ingrijpen bij Amstelveen, want daar ligt de reden van de ontevredenheid van Aalsmeer. Logisch dat zij niet willen meebetalen aan het ICT-debacle waarvoor het Amstelveense bestuur verantwoordelijk is. B&w moeten kritischer gevolgd, gecontroleerd en beoordeeld worden.

  2. Die zelfgenoegzaamheid van de VVD is stuitend. De vanzelfsprekendheid waarmee zij de schuld van deze mislukking bij de Aalsmeerders leggen, zegt alles over het soort ‘samenwerking’ waarmee die te maken hadden en die zij nu zodanig willen veranderen dat zij ook iets te zeggen krijgen.

    Zelfgenoegzaamheid, vanzelfsprekendheid, zelfzuchtigheid. Bij de neoliberalen draait alles om henzelf.

  3. “Akismet is the most powerful anti-spam service for the web. Akismet works by checking all your comments against our constantly-growing global spam database to remove irrelevant, malicious content before it gets published and damages your site’s credibility.”

    Waarom krijgen we dan toch elke keer dat getrol van App te zien?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.